Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ус1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

Глава 10. Індексний метод 94

10.1. Поняття про індекси та їх значення при проведенні статистичного аналізу. Класифікація індексів за різними ознаками 94

10.2. Індивідуальні індекси, їх значення та порядок розрахунку 98

10.3. Агрегатний індекс – основна форма загального економічного індексу 99

10.4. Середні індекси 103

10.5. Взаємозв’язки індексів 105

10.6. Значення індексів зі змінними та постійними вагами 106

10.7. Питання для самоперевірки 108

Глава 11. Вибірковий метод 110

11.1. Поняття про вибіркове спостереження та його переваги над іншими видами статистичного спостереження 110

11.2. Методи та способи відбору одиниць у вибіркову сукупність 111

11.3. Помилки вибірки та порядок їх обчислення 112

11.4. Порядок визначення необхідної чисельності вибірки 117

11.5. Питання для самоперевірки 118

Глава 12. Перевірка статистичних гіпотез 119

12.1. Основні поняття 119

12.2. План перевірки статистичних гіпотез 121

12.3. Критерії 122

ВСТУП

Розвиток економіки України на сучасному етапі вимагає реформування всієї системи економічних відносин, глобальних перетворень у фінансовій, соціальній та інших сферах діяльності усіх суб’єктів, які працюють на вітчизняному ринку та на міжнародному рівні.

Для досягнення цієї мети зросла потреба підготовки спеціалістів, які б володіли фундаментальними та спеціальними знаннями щодо проведення якісного та глибокого аналізу кількісних характеристик явищ та процесів, що відбуваються у різних сферах економічної діяльності, а також могли дати оцінку впливу різних факторів на динаміку їх змін, аналіз тенденцій розвитку та коливань. Тому на сучасному етапі розвитку економіки не можна не відзначити роль статистики, яка сьогодні наповнюється новим змістом та завданнями.

Як навчальна дисципліна статистика є важливою складовою частиною навчального плану підготовки фахівців за спеціальностями „Фінанси і кредит”, „Облік і аудит” та інших економічних спеціальностей.

Після вивчення курсу студент повинен знати основні прийоми та методи збору, обробки статистичних даних, а також порядок проведення статистичного аналізу конкретних явищ та процесів суспільного життя, студент повинен вміти проводити статистичні дослідження та комплексний аналіз з метою вивчення стану та виявлення тенденцій, закономірностей розвитку соціально-економічних явищ та процесів, оцінювати вплив різних факторів на зміну результативного показника, проводити роботу над моделюванням та прогнозуванням змін явищ та процесів суспільного життя.

Даний навчально-методичний посібник дозволяє вирішити усі ці основні завдання навчальної дисципліни, а його зміст та структура визначається програмою курсу „Статистика”.

За змістом даний навчально-методичний посібник складається з двох основних частин. Перша частина - це короткий курс лекцій, дозволяє студентам пізнати теоретичні основи курсу „Статистика”, ознайомитись з основними прийомами та методами проведення статистичних досліджень у різних сферах економічної діяльності.

Друга частина - це практикум, який містить навчальні завдання практичної спрямованості та зразки їх розв'язання, що дає змогу закріпити теоретичні знання студентів.

Слід звернути увагу, що у навчально-методичному посібнику також запропоновані питання для самоперевірки та тестові завдання для самоконтролю, що робить навчальний посібник особливо корисним у самостійній роботі студентів при вивченні курсу за кредитно – модульною системою. Також даний навчальний посібник слід рекомендувати для слухачів курсів підвищення кваліфікації, керівникам підприємств та організацій.