Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
chastina_2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Розв’язок

Розрахуємо необхідну величину прибутку, що покриває потреби підприємства у формуванні фондів. Так, за рахунок прибутку підприємство повинно придбати фасувальну лінію, сформувати фонд матеріального стимулювання і резервний фонд. Фасувальна лінія коштує 10 тис.грн, відрахування у фонд матеріального стимулювання становлять 3,5 тис.грн, а відрахування до резервного фонду – 5% суми чистого прибутку. Таким чином, сума чистого прибутку повинна становити не менше 14,21 тис. грн, що розраховано на основі наступного рівняння:

.

Розрахуємо суму прибутку, яку підприємство має змогу отримати. Така сума складається з прибутку від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності.

Розрахуємо суму прибутку від операційної діяльності, тобто від здійснення продажу товарів. Її розрахунок будемо проводити методом прямого розрахунку (як різницю між отриманим доходом від реалізації і поточними витратами підприємства). За умовою підприємство реалізує як продовольчі, так і непродовольчі товари. Тому розрахунок проводимо поелементно на основі застосування формули:

,

де Д – обсяг доходу від реалізації (комерційного доходу);

ТОпл – плановий обсяг товарообороту підприємства;

РД – рівень комерційного доходу (доходу від реалізації).

Виходячи з умови задачі, потрібно розрахувати рівень доходу від реалізації. Його значення можна визначити, знаючи рівень торговельної надбавки, за такою формулою:

,

де ТН – розмір торговельної надбавки.

Розраховуємо рівень доходу по продовольчих та непродо­вольчих товарах:

; .

Тепер визначимо дохід від реалізації продукції. Виходячи з того, що рівень доходу по різних групах товарів різний, знайдемо товарооборот по цих групах окремо. Так, за умовою нам дані частки товарообороту різних груп у загальному їх обсязі та загальний обсяг товарообороту на плановий період. Розрахунок проводимо так:

де d – частка групи товарів у загальному їх обсязі;

ТОпл – плановий обсяг товарообороту.

Визначивши дані показники, маємо можливість визначити дохід від реалізації по групах товарів:

Визначаємо загальний дохід від реалізації товарів. Його величина буде рівна сумі доходів від реалізації окремих груп товарів:

25,1 + 10,15 = 35,25 тис.грн.

Для розрахунку суми прибутку від операційної діяльності потрібно відняти від доходу від реалізації продукції суму поточних витрат. Для визначення повної суми поточних витрат потрібно визначити розмір витрат на оплату праці. За умовою розмір фонду оплати праці становитиме у плановому періоді 4% обсягу товарообороту, тобто:

,

де ФОП – розмір фонду оплати праці;

ТОпл – розмір товарообороту у плановому періоді;

dФОП – частка фонду оплати праці у товарообороті.

Окрім фонду оплати праці, у витратах потрібно врахувати збори, що нараховуються на фонд оплати праці, серед яких збір у пенсійний фонд (32%), у фонд соціального страхування на випадок безробіття (2,1%), фонд обов’язкового соціального страхування (тимчасова непрацездатність) (2,9%) і збір на обов’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань, що вплинули на втрату працездатності (для торгівлі 1,02%). Загальна сума – 38,02%, або:

7,42 × 0,3802 = 2,82 тис.грн.

Таким чином, загальна сума витрат буде становити:

Розрахуємо суму прибутку від операційної діяльності:

За умовою підприємство має доходи від участі у капіталі іншого підприємства у розмірі 12,51 тис.грн. Окрім того, підприємство отримує доходи від облігацій. Їх розмір можна розрахувати так:

,

де Добл – дохід від володіння облігацією;

Нобл – номінальна вартість облігацій;

РДобл – рівень гарантованого доходу, у % до номінальної вартості;

Тв – термін виплати відсотків;

Т – термін, на який випущена облігація.

У плановому періоді підприємство може отримати дохід від реалізації основних фондів, які використовуються неефективно. Дохід від їх реалізації розраховується так:

,

де ДОФ – дохід від реалізації основних фондів;

Цпрод – продажна ціна основних фондів;

Цпридб – ціна придбання основних фондів;

В – витрати, пов’язанні зі здійсненням продажу (демонтаж, передпродажний ремонт та ін.).

За умовою у плановому періоді підприємство має виплатити відсотки за користування позиковим капіталом. Визначення суми відсотків проводиться так:

,

де ФВ – фінансові витрати (витрати по користуванню позиковими коштами);

ПК – сума позикових коштів підприємства;

Свк – ставка відсотків за користування позиковими коштами;

Топл – термін оплати відсотків за кредит;

Т – термін надання кредиту.

Тепер розраховуємо загальну суму прибутку, яку може отримати підприємство у наступному періоді:

де Дкап – дохід від участі в капіталі.

Розрахуємо суму чистого прибутку:

Отже, у плановому періоді можлива сума прибутку не покриє всіх потреб підприємства. Тому на підприємстві потрібно провести роботу по збільшенню обсягу доходів і прибутку або по зменшенню потреб підприємства у власних коштах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]