Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
chastina_2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Розв’язок

Розрахуємо цільовий розмір прибутку, тобто його необхідну величину. Вона повинна бути такою, щоб покрити всі потреби підприємства по формуванню фондів спеціального призначення, що формуються за рахунок чистого прибутку. Таким чином, необхідна сума прибутку повинна становити:

де ФВР – обсяг відрахувань до фонду виробничого розвитку;

ФСР – обсяг відрахувань до фонду соціального розвитку;

ФВД – обсяг відрахувань до фонду виплати дивідендів;

ФСП – обсяг відрахувань до інших фондів спеціального призначення.

Розрахуємо можливу суму прибутку (П). Виходячи з наявних даних, таку суму можна визначити за допомогою рівня рентабельності товарообороту:

,

де ТОпл – плановий обсяг товарообороту підприємства;

РТО – рівень рентабельності товарообороту.

Умова задачі дозволяє розрахувати суму прибутку, отриману окремо від реалізації продовольчих і непродовольчих товарів, виходячи з частки товарообороту даних груп. Розрахуємо обсяг продовольчих і непродовольчих товарів окремо:

де d – частка групи товарів у загальному їх обсязі;

ТОпл – плановий обсяг товарообороту.

Визначаємо суму прибутку, яку можна отримати від реалізації товарів:

Загальна сума прибутку, враховуючи прибуток від інших видів діяльності, становитиме: 3690,73 + 2033,67 + 2132,6 = 7857 грн.

Розрахуємо величину чистого прибутку:

Отже, проведені розрахунки показали, що можлива сума прибутку менша, ніж його необхідна сума. Тому на підприємстві потрібно провести ряд заходів по збільшенню суми прибутку, яку можливо отримати, або по зменшенню потреб у коштах.

Задача 4. Прогнозування обсягів чистого прибутку торговельного підприємства

Визначити необхідну та можливу величину чистого прибутку торговельного підприємства на плановий квартал, якщо відомо нижчезазначене.

  • Роздрібний товарооборот заплановано у розмірі 185,6 тис.грн. Інформація про його структуру та рівень торговельної надбавки наводиться в табл. 1.

  • У плановому кварталі передбачається:

– розмір матеріальних витрат – 6,8 тис.грн;

– амортизаційні відрахування – 2,6 тис.грн;

– інші операційні витрати – 1,2 тис.грн.

  • Рівень фонду оплати праці до рівня товарної групи становить 4% у звітному періоді. У наступному кварталі підприємство не планує змін у штатному розкладі та в заробітній платі.

  • Дохід від здійснення інвестицій у дочірнє підприємство у плановому кварталі становитиме 12510 грн.

  • Підприємство є власником облігацій, номінальна вартість яких становить 12 тис.грн при гарантованому доході 23% річних з щоквартальною виплатою відсотків.

  • У минулому періоді підприємство взяло позику у банку в розмірі 125 тис.грн. Банківська установа, яка обслуговує підприємство, надала кредит під 37% річних з виплатою відсотків у кінці кожного кварталу.

  • У майбутньому періоді планується реалізація об’єктів основних фондів, використання яких є неефективним. Ринкова ціна реалізації за прогнозами становитиме 21 тис.грн. Ціна придбання – 18 тис.грн, витрати, пов’язані з демонтажем основних фондів, становитимуть 1 тис.грн.

  • У наступному кварталі підприємство планує придбати фасувальну лінію, що коштує 10 тис.грн, за рахунок власних коштів; потреби в коштах на матеріальне стимулювання плануються у розмірі 3,5 тис.грн і відрахування до резервного фонду – 5%.

Таблиця 1

Інформація про структуру товарообороту та рівень торговельної надбавки

Товарні групи

Питома вага товарної групи в обсязі товарообороту, %

Рівень торговельної надбавки, %

1. Продовольчі товари

75

22

2. Непродовольчі товари

25

28

Обґрунтуйте висновки по зроблених розрахунках та внесіть пропозиції щодо ув’язки необхідного та можливого розмірів чистого прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]