Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Види РМ. Методичка.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Тема 5. Інформаційне радіомовлення

Серед великої кількості інформації про життя у світі, країні, рідному місті перше місце за своїм значенням посідають новини. Саме вони перш за все відображають суспільно-політичну, економічну, соціальну, культурну картину життя, надають найважливішу інформацію для функціонування суспільства.

У системі ЗМІ радіо завоювало для себе позицію найбільш зручного, доступного, регулярного, дешевого каналу трансляції новин.

Радіоновини – оперативна й традиційна форма радіомовлення, що порушує найактуальніші питання суспільно-політичного життя, повідомляє про новини в галузі праці, науки, культури і спорту. Вони можуть бути міжнародного, національного та регіонального характеру. Досить часто у випуску новин використовують лідову систему подачі інформації. Залежно від формату радіостанції, новини можуть виходити в ефір цілодобово – як через кожні півгодини, так і тричі на добу.

Особливість інформаційного мовлення полягає в тому, що воно має бути максимально об’єктивним. Найбільш істотними, значними для сприйняття є такі показники: об’єктивність, оперативність, компетентність, актуальність та зрозумілість. Ці якості мають бути в основі випуску новин.

Інформаційне радіомовлення звернене до найширшої аудиторії, тому має поєднувати в собі повідомлення про найважливіші події, проблеми суспільного життя. Під час створення програм, вибору місця й часу для інформаційних випусків враховується час виходу в ефір (ранковий, денний, вечірній, нічний), що впливає на їх характер. Обсяг мовлення: від 3-4 до 10 хвилин.

Остаточно сформованими на початку 90-х років як у практиці світового мовлення, так і віт­чизняного, вважають типи програм інформаційного радіомовлення:

  • інформаційні;

  • інформаційно-аналітичні;

  • інформаційно-музичні;

  • інформаційно-розважальні;

  • інформаційно-рекламні.

Інформаційний тип програм, або новини, є найбільш тра­диційною формою інформаційного радіомовлення, це об’єкт радіомовлення, покликаний організовувати співіснування індивідуумів за допомогою радіоінформації.

Особливо­стями інформаційного типу програм є: регулярна частотність ефіру протягом доби або тижневого ефірного циклу, можливість виходу за рамки композиційної єдності (так звані короткі випуски новин), зменшення стандартного хронометражу та наявність інформаційних про­грамних блоків, викори­стання виключно інформаційних жанрів і, безперечно, опера­тивність подачі інформації.

Отже, інформаційний тип програм – це структурна компо­зиційна єдність отримання й передачі оперативної інформації без включення аналітики з чіткими тематичним (політика, економіка, соціальна та культурна інформація, спорт, погода і т. д.) і гео­графічним (світова, національна та місцева) розподілом інформа­ції. Зазначимо, що кожен тип програм інформаційного радіомовлення варто розглядати за властивими лише йому часовими особливостя­ми викладу і сприйняття інформації, специфікою жанрової струк­тури, стилістичною особливістю та методикою персоніфікації інформації, особливостями зображальної естетики й кольору, співвідношенням журналістських професій та основних параметрів діяльності журналіста.

Інформаційно-аналітичний тип програм це синтетична форма радіомовлення, яка поєднує оперативність, подієвість та аналітику, що перебувають у рамках сталої компо­зиційної єдності. Змістом програм, які становлять інформаційно-аналітичний тип мовлення, є аналіз актуальних питань зовнішньої та внутрішньої політики країни, суспільного та громадського жит­тя, соціально-економічних проблем, а також досягнень у галузі науки, культури, спорту. Інформаційно-аналітичний тип мовлення синтезує подієвість і аналітику.

Особливостями програм інформаційно-аналітичного типу є здебільшого щотижневий радіоефір, у якому аналізуються та коментуються події, про які інформувалося в щоденних програмах інформаційного типу, відмінний хронометраж сюжетів, час виходу в сітці радіоканалу і специфічна жанрова структура.

Інформаційно-аналітичний тип програм становлять передачі, які розподіляються за тематичною співрозмірністю на дві групи: монотематичні і політематичні.

У межах групи монотематичних програм найбільш повно і виразно може бути розкрита та чи інша тема: за рахунок викори­стання стилістичних прийомів, поєднання інформаційних і аналітичних жанрів автори програм досягають найголовнішого сприйняття, розуміння й відгуку радіослухачів.

Група політематичних програм об’єднує радіпрограми, що прагнули в стислий проміжок ефірного часу висвітлити найважливіші події в суспільному, політичному, економічному, культурному, спортив­ному контексті, події, які відбувалися протягом певного часу. Як правило, це щотижневі програми, які передбачають не лише тлу­мачення фактів чи коментар події, а й оглядову характеристику, аналіз подій.

Інформаційно-розважальний і інформаційно-музичний типи програм це синтетична за конструкцією структура передачі, що формується з окремих взаємозалежних сегментів: інформаційних повідомлень, студійної роботи ведучого передачі, а також музичних композицій, пізнавальних чи гу­мористичних номерів тощо, що пов’язані в певному порядковому співвідношенні, розрахованому на сприйняття “інформувати-розважати”, і становлять завершену композиційну єдність.

Особливостя­ми програм інформаційно-розважального та інформаційно-музичного типів є те, що вони мо­жуть бути щоденними ранковими або вечірніми, характеризуватися властивими тільки їм хронометражем радіоповідомлень, часом виходу в сітці радіоканалу, жанровою структурою, залученням певних журналістських професій, специфікою персоніфікації інформації тощо. Типовим є також підбір некоментованої інформації для програм цього типу, яка здебільшого фор­мується у три-чотири блоки – блоки новин (національні та міжнародні), спортивний блок та погода.

Інформаційно-рекламний тип програм використовує рекламу в найактуальніших програмах – інформаційних. Українські радіостанції зупинилися на такій організації випусків: реклама виходить в ефір після закінчення інформаційних повідомлень певної тематики, тобто між блоками.

Сучасні випуски новин характеризуються такими ознаками:

  • розширення спектра інформації;

  • розширення тематики;

  • більша актуальність тем;

  • пришвидшення темпу мовлення ведучого;

  • збагачення лексики;

  • використання музики як підложки для тексту.

  • Питання для теоретичного опрацювання

  1. Поняття інформаційного радіомовлення.

  2. Форми сучасного інформаційного радіомовлення.

  3. Загальні відомості про інформаційну службу радіо.

  4. Планування роботи інформаційної служби.

  5. Інформація в каналі радіомовлення.

  6. Виклад новин для передачі на радіо.

  7. Форми інформаційних передач.

  8. Верстка інформаційних передач.

  9. Читання інформаційних передач.

  • Питання для практичного опрацювання

  1. Особливості структури, композиції й верстки різних типів програм інформаційного радіомовлення:

  • верстка й композиція інформаційного випуску новин;

  • верстка й композиція інформаційно-аналітичної програми;

  • верстка й композиція інформаційно-розважальної програми.

  1. Анонс як окремий сегмент програми. Лідова система подачі інформації.

  2. Пріоритети й закономірності розміщення тематичних блоків в інформаційних програмах.

  3. Основні критерії інформаційного випуску.

  4. Види орієнтації споживача інформації на її джерело.

  5. Критерії для визначення новин. Порівняльна характеристика випусків новин на державних і недержавних радіостанціях.

  6. Робота радіожурналіста в інформаційному випуску (кореспондент, репортер, стрингер, власкор, спецкор).

Відповіді на практичні питання мають ґрунтуватися на аналізі записаних з ефіру та проаналізованих різних типів програм національного та регіонального телемовлення.

  • Література

  1. Бачина М. Ведущий информационной программы // ТРК. – 2000. – № 4. – С. 47-49.

  2. Ваніна О. Значення голосу і манери говорити для теле- і радіожурналістів // Телевізійна і радіожурналістика: Збірник науково-методичних праць. – Вип. 4. – Львів, 2001. – С. 155-158.

  3. Добросинець І. Інформаційний випуск новин на львівському державному радіо // Телевізійна і радіожурналістика: Збірник науково-методичних праць. – Вип. 4. – Львів, 2001. – С. 135-140.

  4. Качкан В., Лизанчук В. Особливості підготовки матеріалів для телебачення і радіо: Навч. посібник. – Львів, 1987. – 68 с.

  5. Лекційний матеріал.

  6. Лизанчук В.В. Радіожурналістика: засади функціонування. – Львів: ПАІС, 2000. – 366 с.

  7. Ломакина Е. Прощальное слово “Доброму утру” // Профессия – журналист, 2001. – № 10. – С. 18-21.

  8. Миронченко В.Я. Основи інформаційного радіомовлення: Підручник. – К.: ІЗМК, 1996. – 440 с.

  9. Миронченко В.Я. Центральна постать радіомовлення // Журналіст України. – 2001. – № 4. – С. 20-24.

  10. Радиожурналистика: Учебник / Под ред. А.А. Шереля. – М.: Издательство Московского университета, 2000. – С. 406-428.

  11. Сербенська О. Ефірне мовлення у взаєминах з усною мовою // Телевізійна і радіожурналістика: Збірник науково-методичних праць. – Вип. 4. – Львів, 2001. – С. 121-127.

  12. Смирнов В.В. Формы вещания: Функции, типология, структура радиопрограмм: Учебное пособие для вузов. – М.: Аспект Пресс, 2002. – 203 с.

  13. Смирнов В.В. Жанры радиожурналистики: Учебное пособие для вузов. – М.: Аспект Пресс, 2002. – 288 с.

  14. Солнцев М. Язык мой – друг мой или как? Правила телевизионной и радиоречи // ТРК. – 2000. – С. 66-67.