Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Види РМ. Методичка.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Передмова

Завдяки радіо – ефективному ЗМІ – журналістика отримала величезні можливості для освоєння дійсності та впливу на масову аудиторію. Уже досягнувши вершини свого технологічного розвитку, нині радіо переживає період всепланетного поширення.

Сьогодні можна з упевненістю стверджувати, що воно є надзвичайно потужним засобом поширення аудіоінформації серед необмеженої кількості споживачів.

Емоційне значення радіо, його здатність створювати відчуття постійної людської присутності дає змогу створити специфічне середовище та з успіхом задовольняти надзвичайно відмінні й різнорідні смаки, які існують у сучасному суспільстві. Саме завдяки таким природним властивостям, як всюдисущність, максимальний ступінь оперативності, популярність радіо дуже висока. Звук, як носій інформації, за допомогою радіо сприймається слухачем негайно в момент передачі інформації. Для сприйняття радіоінформації необхідне мінімальне технічне обладнання.

Навчально-методичний посібник “Види радіомовлення” розрахований на студентів-журналістів, які вибрали спеціалізацію “Радіожурналістика”.

Дотримуючись вимог навчальної програми, основну увагу зосереджено на висвітленні ролі й місця сучасного радіомовлення в системі засобів масової інформації, показано структуру українського радіомовлення, здійснено спробу класифікації різновидів радіомовлення за зоною обслуговування, джерелами фінансування, тематичною наповненістю, формою передачі й подачі інформації та типами мовлення. Увагу приділено й класифікації програм сучасного українського державного й недержавного радіомовлення за комунікативними характеристиками, за додатковим шумово-звуковим наповненням. У посібнику подано класифікацію форматів українського радіоефіру, а також форматування за британською та американською версією.

Автор ставив перед собою завдання проаналізувати різновиди радіомовлення та радіопередач системно, у їх русі, саморозвитку. Одночасно з цим постає й мета посібника: надати радійникам-початківцям певну суму теоретичних і практичних знань, що будуть необхідними й корисними в майбутній професійній діяльності.

Основні теоретичні положення спираються на результати аналізу практичного досвіду міжнародних, транснаціональних, національних, регіональних і виробничих аудіозасобів масової інформації.

Після кожної теми подано питання для теоретичного й завдання для практичного опрацювання, орієнтовні теми для реферативної роботи, які можуть стати основою для курсових і дипломних робіт, і список літератури.

Методика проведення практичних занять передбачає прослуховування, обговорення, рецензування радіопередач, що допоможе студентам виробити теоретичні орієнтири, основні підходи до аналізу радіожурналістської практики.

У посібнику також подано статті Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, класифікації різновидів радіомовлення, програм і форматів, перелік міжнародних організацій радіо- і телемовлення.

Для вивчення призначення, особливостей проведення, методики підготовки радіоматеріалів у додатках подано сценарії програм Надії Степули із циклу “Каламар” київської студії радіо “Свобода”, сценарій програми Ганни Черкаської “Королевич мого дитинства” (радіо “Запоріжжя-FМ”), тематичний діапазон і принципи діяльності заводського радіо (ОАО “Запорізький завод феросплавів”).

Опанувавши навчально-методичний посібник, студент, як журналіст-початківець, отримає теоретичні та практичні знання, щоб активно, усвідомлено співпрацювати як з регіональними, національними, так і з міжнародними радіоорганізаціями.

Студент-радіожурналіст має не тільки розрізняти різновиди радіомовлення та радіопрограм за поданими класифікаціями, не тільки аналізувати програми сучасного радіомовлення за поданим планом, а й створювати авторські передачі, цикли програм, інтерактивні рубрики, інформаційні програми тощо.

Теми, опрацьовані в посібнику апробовані на лекціях і практичних заняттях зі спеціалізації “Радіожурналістика”, яку опановують студенти факультету іноземних мов та журналістики Гуманітарного університету “ЗІДМУ”. Вони відповідають сучасним методологічним засадам підготовки радіожурналістських кадрів.