Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Види РМ. Методичка.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Відео- або аудіоповідомлення для змі

Бі-бі-сі, як правило, не використовує фрагментів з таких повідомлень, якщо автори програми можуть зібрати матеріали власними силами. Використання матеріалів із цих повідомлень має бути вмотивоване редакційними міркуваннями і чітко обумовлене в ефірі.

Архівний матеріал

Архівний матеріал, використаний для ілюстрування актуальної проблеми або події, має бути чітко позначений як такий, якщо існує бодай найменша небезпека того, що використання матеріалу з однієї події для ілюстрування іншої може ввести аудиторію в оману.

Часте використання відзнятого матеріалу про один і той самий випадок (наприклад, про взяття проби на алкоголь в одного й того ж водія) – недобросовісне й може бути сприйняте як навмисне знеславлення.

Уникайте використання кадрів болю й страждань, насильства, горя і смерті лише як фону чи для ілюстрування якоїсь загальної теми. Як правило, такий матеріал не ставлять і в анонси сюжетів на початку програми. Архівні кадри охоплених горем і відчаєм людей, яких можна впізнати, можуть бути використані лише з дозволу редактора або керівника відділу.

Виправлення помилок

Якщо ви припустилися серйозної помилки, необхідно чітко, відверто і швидко це визнати. Своєчасне виправлення помилки може відохотити потерпілу сторону від подання скарги. Бажаного ефекту досягне спростування, у якому буде чітко названо помилку і сказано, що мало бути насправді.

Якщо в ефір вийшла неправдива інформація наклепницького змісту, правильний текст спростування слід узгодити з юристами Бі-бі-сі. Невдало сформульоване спростування може лише погіршити ситуацію.

3. Неупередженість

Програми Бі-бі-сі мають створюватися на засадах неупередженості, відкритості й відвертості. У якому б куточку світу не працювали репортери Бі-бі-сі, вони повинні бути незмінно чесні з постачальниками інформації або джерелами і ставитися до них з повагою. Під час підготовки програми слід постійно запитувати себе чи справедливі ми щодо цих людей і подій?

Відносини з учасниками програм

Учасники програм мають право знати:

  • про що саме йдеться у програмі;

  • характер їх участі (наприклад, інтерв’ю чи дискусія);

  • якщо вони беруть участь у дебатах або дискусії – весь спектр думок і поглядів, які можуть бути на ній представлено, і, по можливості, прізвища решти учасників;

  • якщо в них беруть інтерв’ю – яких саме питань воно торкатиметься;

  • чи виступатимуть вони у прямому ефірі або запису, і чи буде плівка монтуватися.

Приховування інформації від учасників програми

Автори програми не мають розкривати учасникові істинних цілей програми лише в таких випадках:

  • якщо цього недвозначно вимагають суспільні або державні інтереси;

  • якщо автори програми мають справу із серйозною протизаконною чи антигромадською діяльністю.

Ваші хитрощі мають обмежуватися тим необхідним мінімумом, якого вимагає предмет, і вдаватися до них можна лише з дозволу керівника відділу, замовника програми або іншого співробітника Бі-бі-сі їхнього рангу.

Інтерв’ю

Журналісти Бі-бі-сі проводять інтерв’ю ввічливо, дотримуючись гарних манер. Вони можуть бути прискіпливими, гострими, скептичними, інформованими по суті справи, але не повинні бути упередженими, неввічливими чи емоційно прихильними до однієї зі сторін спору. Особам, які дають інтерв’ю, слід надати можливість повністю відповісти на поставлені запитання.

Монтаж записаного матеріалу

Сучасна технологія зробила запис значно дешевшим. Проте в цій перевазі є прихований недолік, оскільки монтаж потребує більше часу і не застрахований від помилок. Ми маємо бути впевнені, що у процесі скорочення не перекрутимо сказаного чи побаченого. Саме в цьому полягає наша порядність щодо учасників програми і глядачів.

Особі, яку під час інтерв’ю просять відповісти на детальну критику на її адресу, слід надати можливість відповісти на кожне з основних зауважень, що прозвучали у програмі.

Так само особу, яка дає інтерв’ю, слід попередити, що записаний матеріал буде монтуватися. Процес монтажу має проводитися без будь-якої упередженості, аби збереглися всі суттєві висловлювання й думки особи, яка давала інтерв’ю.

Пошук в Інтернеті

Вищезгадане стосується всіх, хто веде пошук матеріалів або джерел інформації в Інтернеті. При проведенні пошуку слід користуватись адресою Бі-бі-сі й недвозначно заявити, що ви дієте від імені Корпорації. Єдиний виняток із цього правила становить ситуація, коли ви маєте справу з протизаконною або антигромадською діяльністю і приховування вашої належності однозначно продиктоване суспільними інтересами.

Право на відповідь

Особам і установам, звинуваченим у зловживаннях або некомпетентності, або підданим у програмі суворій критиці, має бути надане право й можливість дати відповідь на звинувачення або критику в рамках цієї самої програми. Якщо це неможливо або недоречно, обов’язково зверніться за консультацією до керівника відділу або замовника програми.

Відмова від участі

Там, де відмова приватної особи або представника якоїсь організації від участі у програмі викличе здивування глядачів його відсутністю, поясніть причини відмови в неупередженому для відсутнього тоні. Обміркуйте можливість передачі думок відсутнього учасника, спираючись на відомі вам факти.

Анонімність

Трапляються випадки, коли розкриття імені учасника програми може бути недоцільним або недоречним, наприклад:

  • з міркувань безпеки;

  • з правових міркувань.

Лише у виняткових випадках зберігається анонімність особи, яка переховується від закону на території Сполученого Королівства. У таких випадках ви завжди маєте заздалегідь проконсультуватися з керівником з питань редакційної політики.

Якщо анонімність усе ж необхідна, вона має бути цілковитою. Закадрове озвучення, як правило, бажаніше від технічного викривлення голосу, а розмиті риси обличчя – від просторової дискретизації зображення (пікселяції).

Коли закон або редакційна політика Бі-бі-сі вимагає нерозголошення особи причетних до судової справи людей, анонімність означає: ні імені, ні адреси, ні фотознімку. Це також означає відсутність будь-яких натяків на особу. Особливого значення ця вимога набуває, коли йдеться про потерпілих від злочинів і свідків.

Педофіли

Бі-бі-сі, як правило, вважає за можливе оприлюднювати імена або фотографії педофілів та інших сексуальних злочинців, які відбули покарання й випущені на волю, тільки якщо поліція вирішить зробити ці дані доступними для широкого загалу. Факт оприлюднення цих даних іншими ЗМІ ще не вважається достатнім виправданням такого кроку.

Ідентифікація особи за методом “складання пазлів”

Розповідаючи про тяжкі сексуальні злочини, скоєні над дітьми, ви мусите вжити всіх заходів перестороги, аби уникнути ефекту “пазлів”, коли, склавши докупи розрізнені деталі відомостей про жертву, подані різними інформаційними агентствами) можна встановити її особу.

Програми за участю дітей

З дітьми, які беруть участь у програмі, слід поводитися з граничним тактом і обережністю, врівноважити різні й суперечливі інтереси самих дітей, їхніх батьків та аудиторії в цілому.

Перш ніж брати інтерв’ю в дітей, обов’язково заручіться дозволом їхніх батьків або опікунів. Так само слід одержати згоду самої дитини, і в разі будь-якої її відмови від участі не наполягати.

Існують спеціальні закони, які захищають дітей, причетних до судових справ.

Змалювання картини життя

Бі-бі-сі прагне змальовувати повну й неупереджену картину буття різних народів і культур Великобританії та всього світу, показуючи життя таким, яким воно є. Розповідаючи про соціальні групи, уникайте стереотипів. У разі існування якихось упереджень або соціальних бар’єрів ми маємо чесно їх показати, але нічого не будемо робити для їх увічнення. Описуючи різні соціальні групи, спитайте в їх представників, як вони самі себе називають. Можливо, є цілком обґрунтовані підстави називати їх якось інакше. Легковажні характеристики можуть бути образливі, особливо якщо та чи інша група ворожо ставиться до свого оточення, відокремлена від нього або схильна до кримінальних проявів.

Дотримання місцевих законів

Працюючи за кордоном, неухильно дотримуйтеся місцевих законів. Якщо той чи інший аспект місцевого законодавства, на вашу думку, суперечить основним свободам чи демократичним засадам або стає на заваді створенню програми, ви мусите порадитися з керівником відділу або замовником програми, як діяти далі. У свою чергу вони мають у разі необхідності звернутися за консультацією до контролера редакційної політики.