Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Види РМ. Методичка.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Додаток 5 Міжнародні організації радіо- і телемовлення

UNO – ООН;

UNESCO – ЮНЕСКО;

ITU – Міжнародний телекомунікаційний союз;

INTELSAT – Міжнародна організація супутникових комунікацій «ІНТЕЛCAT»;

СЕРТ Європейська конференція пошт і телекомунікацій;

IPO – Всесвітня організація інтелектуальної власності.

Неофіційні організації

ABU – Азіатсько-тихоокеанський мовний союз (заснований у 1964 році; штаб-квартира в Куала-Лумпур, Малайзія);

ASBU – Мовний союз арабських країн (заснований у 1969 році; Секретаріат союзу в Каїрі, технічний центр у Хартумі, Судан);

СВА – Мовний союз країн Співдружності (заснований у 1945 році; штаб-квартира в Лондоні);

EBU – Європейський мовний союз (заснований у 1950 році; центр у Женеві);

IAAB – Міжамериканська асоціація мовців (країн Центральної і Південної Америки; центр у Монтевідео, Уругвай);

IBI – Міжнародний інститут віщання (заснований у 1968 році в Лондоні; у складі правління члени від держав Співдружності, деяких європейських країн, США);

CBU – Карибський мовний союз (центр у м. Кінгстон, Ямайка);

NANBA – Північноамериканська асоціація національних мовців (створена в 1972 році; у неї входять три країни: США, Мексика, Канада; центр в Оттаві, Канада);

UNIA – Міжнародна католицька асоціація з радіомовлення і ТБ (центр у Брюсселі);

URTNA – Союз національних радіотелевізійних організацій країн Африки (заснований у 1962 році; центр у Дакарі, Сенегал);

WACB – Всесвітня асоціація християнських мовців (заснована в 1968 році; центр у Лондоні).

Додаток 6 Редакційні принципи Бі-бі-сі для авторів випусків новин та інформаційних програм

1. Вступ

Аудиторія цілком правомірно сподівається від Бі-бі-сі дотримання найвищих редакційних стандартів та етичних норм. “Настанови журналістам Бі-бі-сі” являють собою публічний виклад цих стандартів і норм, а також шляхів, якими, на думку Бі-бі-сі, творці програм можуть їх досягти. Детально роз’яснюючи підхід Бі-бі-сі до найскладніших редакційних питань, цей документ дає творцям програм усіх рівнів настанови, які слід знати і виконувати.

Аби бути теле- й радіомовною компанією, яку в усьому світі цінують за творчий підхід і якій найбільше довіряють, Бі-бі-сі намагається забезпечити своїх глядачів і слухачів програмами, що інформують, навчають, розважають і культурно збагачують аудиторію інакше, ніж це роблять комерційні станції. Бі-бі-сі прагне в усьому керуватися своїми публічно проголошеними цілями; сприяти творчому зростанню талановитої молоді Великобританії; працювати незалежно від будь-чиїх інтересів і діяти на рівні найвищих етичних стандартів.

Мета Бі-бі-сі - давати повну й неупереджену картину життя різних народів і культур Великобританії і всієї планети. Програми Бі-бі-сі мають відбивати всю строкатість і розмаїття світу, аби показувати життя таким, яким воно є.

Аудиторія Бі-бі-сі повинна знати, що може довіряти редакційній незалежності і доброчесності програм Бі-бі-сі, і що ті чи інші рішення приймаються лише з умотивованих редакційних міркувань, а не внаслідок неправомірного тиску в політичних, комерційних чи особистих інтересах.

Настанови журналістам

Ці настанови розроблено з метою належної підготовки авторів і редакторів програм до взяття на себе певних ризиків, не виходячи при цьому за межі тих норм, на які спирається світова репутація Бі-бі-сі як правдивої та неупередженої компанії. “Настанови журналістам Бі-бі-сі” поширюються на все мовлення Бі-бі-сі у Великобританії та міжнародному ефірі незалежно від засобу масової інформації – телебачення, радіо чи мережі Інтернет. Ці настанови стосуються всіх, хто створює програми для Бі-бі-сі, де б вони не працювали – у штаті корпорації, на позаштатній основі чи в незалежній компанії-виробнику програм.

Усі матеріали Бі-бі-сі, вміщені в Інтернеті, мають, крім того, відповідати вимогам “Настанов для інтернет-видань Бі-бі-сі”.

Цей документ являє собою стислий виклад основних інструкцій щодо створення випусків новин і публіцистичних програм. Повний текст “Настанов журналістам Бі-бі-сі” і “Настанов для інтернет-видань Бі-бі-сі” можна знайти на веб-сайті “Редакційна політика” порталу внутрішньої мережі Бі-бі-сі і на публічному веб-сайті за адресою http: //www.bbc.co.uk/info/bbc.

У разі сумнівів просимо звертатися за роз’ясненнями в порядку, викладеному в пункті 7 цього документа або в розділі І “Настанов журналістам Бі-бі-сі”.