Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на залік.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
661.5 Кб
Скачать

27. Координація дій правоохоронних органів по боротьбі зі злочинністю.

Поняття. Сутність.

В юридичній літературі термін "координація" вживається тоді, коли мова йде про взаємоузгоджену спільну діяльність різних органів та організацій, які беруть участь у боротьбі зі злочинністю та іншими правопорушеннями.

Координація діяльності правоохоронних органів визначається у п. 1 Положення про координацію діяльності пра-ч воохоронних органів по боротьбі зі злочинністю, схваленого координаційним комітетом по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю при Президентові України 17 липня 2000 р. — як спрямована на зміцнення законності та правопорядку спільна розробка та практична реалізація узгоджених заходів по своєчасному виявленню, розкриттю, припиненню та попередженню злочинів і корупційних діянь, усуненню причин та умов, які сприяють їх вчиненню.

Метою координації є підвищення ефективності діяльності правоохоронних органів на основі об'єднання зусиль, спря мованих на реалізацію повноважень, властивих кожному з цих органів, усунення дублювання і паралелізму в роботі.

загальне завдання — забезпечити найбільш ефективну боротьбу зі злочинністю.

Принципи.

Основними засадами координації дій правоохоронних органів по боротьбі зі злочинністю і координацією є: законність дій і рішень, рівність усіх суб'єктів координаційної діяльності в прийнятті спільних рішень, постановці питань, внесенні пропозицій, розробці рекомендацій і законів; самостійність кожного правоохоронного органу в межах його компетенції, визначеної законодавством; недопущення підміни одного органу іншим при виконанні узгоджених рішень, рекомендацій та проведенні спільних заходів; відповідальність керівника правоохоронного органу за своєчасне виконання узгоджених заходів; гласність у висвітленні результатів роботи у тій мірі, в якій вона не суперечить вимогам законодавства про захист прав, свобод людини і громадянина, державної та іншої таємниці, що охороняються законом.

Принцип законності означає, що кожен учасник координаційної діяльності, кожен правоохоронний орган, кожен його співробітник у процесі координації дій по боротьбі зі злочинністю, здійснює цю діяльність у суворій відповідності до закону і на його засадах.

Принцип рівності усіх правоохоронних органів у протидії злочинності базується на тому, що всі учасники координаційної діяльності рівні у своїх повноваженнях, як при постановці питань на розгляд координаційних нарад, так і при внесенні пропозицій, розробці рекомендацій, проведенні спільних узагальнень та перевірок.

Принцип самостійності означає, що кожен правоохоронний орган, який бере участь у координації, повністю са мостійний при виконанні узгоджених та прийнятих спільно рішень та заходів. Кожен учасник координаційної діяльності здійснює при цьому свої повноваження відповідно до наданих йому законом повноважень, правового статусу, виходячи з інших законодавчих та нормативних актів, які регламентують його діяльність. При цьому залишається персональна відповідальність кожного за виконання узгоджених рішень координаційної наради.

Слід також відзначити, що принцип гласності припустимий та діє лише у тій мірі, в якій він не суперечить вимогам законодавства України про захист прав та свобод громадян, про державну та іншу таємницю, яка охороняється законом.

Координаційна діяльність планується, при цьому визначається єдиний підхід до вирішення найбільш складних правових проблем, усунення дублювання, паралелізму в роботі, виключення вузьковідомчого підходу до вирішення питань, що виникають.

12. 2. Основні напрямки та форми координаційної діяльності

Положенням про координацію діяльності правоохоронних органів по боротьбі зі злочинністю визначені основні напрямки координаційної діяльності. Кожен з цих напрямків є, з одного боку, самостійним видом діяльності правоохоронних органів, а з іншого — всі разом вони становлять саму суть координаційної діяльності і на практиці сприяють посиленню боротьби зі злочинністю.

Здійснюючи координаційну діяльність, правоохоронні органи: 1) організують та проводять спільний аналіз стану злочинності та корупції, прогнозування тенденцій їх динаміки, розробку відповідних заходів, спрямованих на запобігання та боротьбу з ними, визначення шляхів їх реалізації; 2) приймають узгоджені рішення щодо забезпечення реалізації державних і регіональних програм боротьби зі злочинністю та корупцією; 3) розробляють та подають узгоджені пропозиції до проектів державних і регіональних про грам боротьби зі злочинністю; 4) розробляють спільно з іншими державними органами, а також науковими установами пропозиції щодо попередження злочинності; 5) спільно розробляють та подають компетентним органам пропозиції щодо удосконалення правового регулювання діяльності по боротьбі зі злочинністю та корупцією; 6) розробляють та здійснюють спільні цільові заходи з метою виявлення, припинення і профілактики злочинів, а також усунення причин і умов, що сприяли їх вчиненню; 7) вивчають позитивний досвід по боротьбі зі злочинністю та корупцією, впроваджують його у практику діяльності правоохоронних органів; 8) взаємно використовують можливості правоохоронних органів для підготовки та навчання кадрів, підвищення їхньої кваліфікації; 9) створюють спільні слідчо-оперативні групи для розкриття та розслідування конкретних злочинів; 10) спільно виїжджають до регіонів для проведення узгоджених дій, перевірок і надання допомоги місцевим правоохоронним органам.

Вироблені практикою та закріплені в Положенні про координацію діяльності правоохоронних органів по боротьбі зі злочинністю такі основні форми здійснення координації правоохоронних органів, як:

- координаційні наради перших керівників правоохоронних органів або виконуючих їх обов'язки;

- спільні засідання колегій усіх органів;

- міжвідомчі наради;

- видання спільних наказів, вказівок, інформаційних листів, методичних рекомендацій та інших документів.

На практиці в координаційній діяльності використовуються всі ці форми, проте вибір конкретних форм взаємодії визначається її учасниками, виходячи з обставин та поставлених завдань.

Проведення координаційних нарад є вищою формою координації, оскільки саме на них розглядаються та обговорюються питання боротьби зі злочинністю, розробляються та приймаються рішення, здійснення яких покладається на всіх учасників координаційної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]