Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на залік.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
661.5 Кб
Скачать

29. Види основних управлінських актів органів прокуратури їх характеристика

Організаційно – управлінськими актами міських, районних і прирівняних до них прокуратур є:

  • наказ про розподіл обов’язків між працівниками міських, районних, міжрайонних та інших прирівняних до них прокуратур;

  • рішення прокурора;

  • план роботи;

  • протокол оперативної наради;

  • протокол координаційної наради.

Наказ – це правовий акт (розпорядчий документ), що видається керівником прокуратури на підставі та для виконання законів. У наказах повинні викладатися питання основної діяльності органів прокуратури, окремих галузей прокурорського нагляду, а також кадрові питання ( накази з особового складу).

Текст наказу складається як правило, з констатаційної та розпорядчої частин та друкується на бланках встановленого зразку.

Закінчується текст наказу вказівкою, кому слід надіслати документ або кого слід ознайомити з ним.

Наказ видається за номером відповідної книги обліку. Датує наказ керівник прокуратури, який його підписує. Реєстрація наказів проводиться у день їх підписання.

У наказі про розподіл обов’язків між працівниками міських, районних, міжрайонних та інших прирівняних до них прокуратур – творчий організаційно – управлінський акт, який є обов’язковою умовою ефективності колективної роботи, сприяє узгодженості дій, підвищує персональну відповідальність за кінцевий результат, забезпечує раціональне використання індивідуальних можливостей кожного працівника, що особливо важливо у роботі міської, районної прокуратури.

При розподілі обов’язків між окремими працівниками прокуратури враховується низка чинників суб’єктивного та об’єктивного характеру.

Суб’єктивний чинник – це рівень теоретичної підготовки, практичного досвіду та здібностей працівників, у т.ч. й самого прокурора. При визначенні службових обов’язків доцільно враховувати бажання та індивідуальні схильності до виконання тих чи інших обов’язків кожним оперативним працівником.

До об’єктивних чинників належать особливості діяльності прокуратури, її кількісний склад, рівень та структура злочинності в регіоні, стан злочинності та ін. Важливе значення у цьому аспекті має та обставина, що не всі оперативні працівники міськрайпрокуратури наділені однаковими повноваженнями у наглядовій діяльності.

У наказі про розподіл обов’язків між працівниками міських, районних, міжрайонних та інших прирівняних до них прокуратур зазначається:

  • назва (наказ) документа, дата і місце складання;

  • назва документа (про розподіл обов’язків між працівниками міської(районної) прокуратури);

  • мета складання документа;

  • покладення обов’язків на: прокурора ( за собою залишаю), оперативних працівників ( з зазначенням конкретних осіб) та стажистів;

  • які обов’язки покладаються на всіх працівників;

  • взаємозамінюваність оперативних працівників та хто здійснює повноваження прокурора в разі його відсутності;

  • підпис прокурора з зазначення посади та класного чину;

  • ознайомлення оперативних працівників з наказом та їх підписами.

Наказ про розподіл обов’язків між працівниками міських, районних, міжрайонних та інших прирівняних до них прокуратур складається на термін роботи відповідного прокурора, в основному на 5 років.

Рішення прокурора - це окремий вид актів управління в органах прокуратури, який залежно від суб’єкта та кола його повноважень , має різний зміст і ступінь обов’язковості виконання.

Поточний план роботи міських, районних, міжрайонних та інших прирівняних до них прокуратур відображає організаційно – управлінські заходи, враховуючи стан правопорядку. Міські і районні прокурори часто включають до своїх планів заходи, які вказуються у поточному плані роботи обласної прокуратури, хоча роблять це не завжди продумано, без врахування стану правопорядку на своїй території.

У поточному плані міських, районних, міжрайонних та інших прирівняних до них прокуратур вказуються безпосередні заходи , які потрібно здійснити, строк виконання, безпосередні виконавці, а також вказується відмітка про виконання.

Поточний план роботи міських, районних, міжрайонних та інших прирівняних до них прокуратур формується та підписується до 1–го числа першого місяця наступного півріччя.

Оперативні наради проводяться за необхідності колегіального обговорення питань діяльності органів прокуратури. На розгляд оперативних нарад виносяться також заслуховування звітів прокурорсько – слідчих працівників про виконання службових обов’язків, додержання дисципліни і правил трудового розпорядку. У разі необхідності запрошуються керівники та посадові особи інших державних органів та заслуховуються їх повідомлення і пояснення з приводу порушень законодавства.

У разі прийняття рішення і визначення конкретних заходів складається протокол оперативної наради упродовж 3 днів за підписом головуючого, здійснюється контроль за їх виконанням.

У протоколі оперативної наради зазначається: порядок денний, визначається напрямок прокурорського реагування, вказується хто виступав і з якою інформацією, коротко вказується зміст виступів учасників нарад, прізвище ім’я по-батькові, посад, пропозиції та зауваження.

Рішення оперативної наради має описову і регулятивну частини. В регулятивній частини вказуються заходи, порядок і строки їх виконання, виконавці, відповідальні посадові особи.

Таким чином, хід обговорення питань і рішень, що приймаються на нарадах, фіксується в протоколах, які оформляються на підставі записів і стенограм, зроблених під час засідань. З рішенням знайомляться всі оперативні працівники. В разі необхідності воно направляється зацікавленим керівникам правоохоронних органів і органам місцевої влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]