Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на залік.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
661.5 Кб
Скачать

32. Порядок і форми реалізації управлінських актів. Відповідальність за прийняття незаконних і необґрунтованих управлінських актів.

Дисциплінарний статут

ККУкр

33. Процедурні питання планування роботи в органах прокуратури.

Таким чином, в одному документі зосереджено основні (пріоритетні) питання,які вимагають прокурорської уваги протягом робочого півріччя, що забезпечує чіткість в роботі, робить її цілеспрямованою, істотно полегшує контроль виконання. Це по-перше.

По-друге, структура плану дозволяє нагладно побачити як здійснюється керівництво обласним апаратом на місцях.Чи є можливість у районних (міських) прокурорів проявляти власну ініціативу в інтересах оперативного та якісного виконання покладених на них завдань і функцій. Якщо умови несприятливі, коригується діяльність підрозділів обласного апарату. За сприятливих умов та відсутності ініціативи з боку прокурора,

надається цільова практична допомога, що у більшості випадків призводить до позитивного результату.

По-третє,при застосуванні вищезгаданої структури (моделі ) плану зберігається класичний науковий підхід до практики планування,коли в якості підстав складання плану використовуються, окрім зазначених у примітці на аркуші 8, такі джерела інформації: статистична звітність; повідомлення про порушення законів; інформаційні листи орієнтовного характеру та про позитивний досвід роботи; рішення колегії, оперативних нарад, постанови координаційних (міжвідомчих) нарад; плани роботи, завдання та доручення прокуратур вищого рівня; накази Генерального прокурора України ( за винятком тих, які містять повсякденні заходи і конкретні терміни їх реалізації) ; звернення депутатів усіх рівнів, органів виконавчої влади, громадян тощо.

33. Процес підготовки плану, його стадії. Вимоги щодо змісту і структури плану.

.Планування складається з таких основних стадій:

1. Інформаційне забезпечення (постійний збір необхідної інформації про стан злочинності, додержання законів, відомості про діяльність підпорядкованих органів тощо).

Для планування роботи потрібна інформація про:

  • поточне законодавство і зміни до нього;

  • стан законності в регіоні;

  • стан прокурорської діяльності в підпорядкованих прокуратурах;

  • стан керованої підсистеми (кадрове та інформаційне забезпечення, планування; підготовка, прийняття і реалізація управлінських рішень, контроль виконання тощо);

  • характер і спрямованість наукових досліджень у сфері управління прокурорською системою, впровадження їх у практику;

- ефективність управлінських дій самого суб'єкта управління;

Перші п'ять видів інформації надходять ззовні, останній — результат аналізу діяльності прокуратури відповідного рівня.

Інформаційне забезпечення передбачає такі вимоги до відбору та використання інформації:

а) достатність інформації — даних, які характеризують роботу органів прокуратури та ін., тобто її повинно бути стільки, щоб була зрозуміла управлінська ситуація, яка обумовлює прийняття обґрунтованого рішення про необхідність планування відповідних заходів;

б) актуальність інформації, тобто статистичні звіти, матеріали кримінальних, цивільних справ, протести і подання, довідки про результати перевірок, дані аналізів і узагальнень прокурорсько-слідчої практики повинні відбивати діяльність органів прокуратури і відображати стан справ за відповідний період, який базується на реальному підґрунті;

в)активність та цілеспрямованість збору визначеної інформації, що забезпечується знанням всіх основних питань діяльності прокуратури та управління ними;

г) адресна спрямованість інформації — інформаційні по токи повинні бути організовані таким чином, щоб інформація невідкладно надходила саме до тих працівників, які уповноважені розпорядитися нею й оперативно направити її по технологічному ланцюжку планування;

д) відпрацювання ефективної системи пошуку інформації, що передбачає перехід на принципово новий рівень інформаційного забезпечення пов'язаний із комп'ютеризацією органів прокуратури та розробкою відповідних програм інформаційного забезпечення її діяльності.

Аналіз зібраної інформації і формулювання на цій основі пріоритетних завдань, адже перед прокуратурою одночасно стоять різноманітні завдання. Проблема полягає в то му, щоб з врахуванням реальних можливостей прокуратури (перш за все кадрових) вибрати і включити до плану ті, що випливають із реального стану додержання законів. Планові заходи попередньо поділяються на етапи, зазначаються строки реалізації, наявний час та виконавці.

Підготовка проекту плану, під час якої виробляється планова версія з альтернативними варіантами для обговорення.

До проекту додаються стислі обґрунтування передбачуваних заходів

  1. Обговорення проекту плану — важлива стадія планування, метод його експертної оцінки при розгляді всіх альтернативних варіантів і пропозицій. Серед учасників обговорення повинні бути особи, які займалися підготовкою й аналізом інформаційного обґрунтування, складанням проекту плану.

  2. Затвердження плану — нетривала за часом дія, яка тяг не важливі наслідки: з цього моменту план стає управлінським рішенням, обов'язковим для виконання.

6. Організація виконання плану покладається на організаційно-контрольну службу, галузеві управління та відділи. Безпосередньо виконують план працівники, які за значені у відповідних його пунктах.

Процес складання поточного плану роботи прокуратури поділяється на три стадії.

Перша стадія — це інформаційне забезпечення: збирання необхідної інформації про стан злочинності, додержання законів, дані аналізів і узагальнень прокурорсько-слідчої практики тощо. На цій стадії прокурор на оперативній нараді ставить перед працівниками завдання підготувати узагальнені дані й пропозиції до проекту плану. Оперативні працівники згідно з розподілом службових обов'язків виконують конкретну роботу і повинні нагромаджувати відповідну інформацію про стан законності на закріплених за ними напрямками. З огляду на ці дані кожен працівник готує письмові пропозиції з обґрунтуванням необхідності включення тих чи інших заходів до плану роботи прокуратури.

У процесі підготовки плану необхідно враховувати вимоги наказів, вказівок вищестоящих прокурорів, їх доручень, рішень колегії і координаційних та міжвідомчих нарад. Підставами для включення до плану заходів є дані про порушення законності, які одержують із матеріалів перевірок, матеріалів кримінальних і цивільних справ, аналізу прокурорської і правозастосовної практики, повідомлень контролюючих органів, звернень громадян і посадових осіб та інших джерел інформації.

Роботу по вивченню аналітичних документів, наданих пропозицій та іншої інформації, а також по формулюванню проекту плану здійснює особисто прокурор. Якщо в прокуратурі значна кількість оперативних працівників, то ці обов'язки можуть бути покладено на одного із заступників прокурора, який готує проект плану і доповідає прокуророві. Готуючи план, доцільно керуватися такими положеннями: передбачаючи ті або інші планові заходи та їх виконавців, необхідно, по-перше, враховувати функціональні обов'язки кожного працівника, його щоденну поточну роботу; по-друге, враховувати не лише закріплені за працівником обов'язки, а й його професійну підготовку, здатність виконувати ту чи іншу роботу: аналітичну, проведення перевірок, підготовку наради та ін.

Друга стадія. Істотне значення для об’єктивної оцінки проекту плану, і в подальшому в подальшому для реалізації затверджених планових заходів, має його форма. Окрім чіткого поділу на частини: управлінські, наглядові, аналітичні, навчальні заходи, план роботи повинен містити графи з зазначенням:

  • порядкового номеру заходу;

  • конкретного формулювання заходу;

  • терміну виконання;

  • складу виконавців (прізвище і ініціали осіб, відповідальних за виконання);

  • передбачу вальних форм реалізації (для управлінських і окремих аналітичних заходів).

Доцільно також передбачати графу “Відмітка про виконання планових заходів та результати їх реалізації”. У цій графі мають проставлятись дата, спосіб реалізації заходу, назва документу реагування, внесеного на підставі матеріалів наглядової перевірки, аналізу тощо. Доцільно вказувати вихідний номер і дату документу, а також номенклатурну справу, до якої долучено його копію та оригінальні матеріали.

Третя стадія — завершальна. На цій стадії підготовки плану відпрацьовується остаточна його редакція. Враховуються заходи плану прокуратури області, її завдання і рекомендації, але не допускається дублювання заходів, передбачених планами прокуратур вищого рівня, а також сюди не включаються заходи, що стосуються повсякденної діяльності. Підготовлений проект плану роботи обговорюється на оперативній нараді при прокуророві міста, району. Слід підкреслити, що обговорення проекту плану на оперативній нараді — важлива стадія планування, метод його оцінки. Дороблений і обговорений проект плану підписується прокурором, і з цього моменту план стає управлінським рішенням, обов'язковим до виконання. З планом роботи знайомляться під розписку всі оперативні працівники прокуратури.

Практикою вироблена певна тематика основних заходів при плануванні роботи прокуратури міста, району, які можна розділити на окремі тематичні напрямки. При складанні плану ці заходи конкретизуються з урахуванням особливостей кожного міста, району.

Поточні плани мають бути:

  • цілеспрямованими, тобто мати визначену направленість прокурорської діяльності;

  • комплексними, тобто містити заходи, які належать до основних галузей і напрямків прокурорської діяльності;

  • конкретними, тобто чітко сформульованими, з визначенням об'єктів перевірок, їх термінів, виконавців тощо;

  • послідовними, тобто поточний план повинен продовжувати попередній.

Плани роботи Генеральної прокуратури України, прокуратури Автономної Республіки Крим, обласних, міських, районних і прирівняних до них спеціалізованих прокуратур складають узагальнену програму діяльності прокуратури щодо виконання завдань, які випливають із Конституції України, Закону "Про прокуратуру", наказів і вказівок Генерального прокурора України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]