Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
військові.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

30

Головне управління військових прокуратур Генеральної прокуратури України

Кафедра нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів Інституту підвищення кваліфікації кадрів Національної академії прокуратури України

К О Н С П Е К Т Л Е К Ц І Ї

на тему: „Прокурорський нагляд за додержанням законів при виконанні покарань у виді службових обмежень для військовослужбовців, арешту та тримання військовослужбовців у дисциплінарному батальйоні”

Київ-2010

ПЛАН ЛЕКЦІЇ

1.Сутність та особливості нагляду за додержанням законів при виконанні покарань у виді службового обмеження, арешту та тримання у дисциплінарному батальйоні військовослужбовців

2. Прокурорський нагляд за додержанням законів при відбуванні покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців

3. Прокурорський нагляд за додержанням законів при відбуванні покарання у виді арешту для військовослужбовців

4. Прокурорський нагляд за додержанням законів при виконанні покарання у виді тримання у дисциплінарному батальйоні військовослужбовців

1.Сутність та особливості нагляду за додержанням законів при виконанні покарань у виді службового обмеження, арешту та тримання у дисциплінарному батальйоні військовослужбовців

З проголошенням незалежності України розпочався процес становлення демократичної, правової держави. Розбудова державності привела до докорінного реформування політичної, економічної та правової систем країни. Правова галузь, як невід’ємна складова процесу реформування національного законодавства, спрямована на економію кримінальної репресії, зорієнтована на приведення умов виконання кримінальних покарань у відповідність до міжнародних норм і стандартів

Правова реформа позначилась і на відповідних змінах у кримінально-правовій політиці України. Прийнятий 5 квітня 2001 року Кримінальний кодекс України, який набув чинності з 1 вересня 2001 року, спрямований на комплексний підхід до боротьби зі злочинні­стю та системи покарань, який ґрунтується на диференціації та індивідуалі­зації призначення та відбування покарання.

Внаслідок реалізації такого підходу до системи кримінальних покарань (ст.51 КК України-12, щодо неповнолітніх ст.98 КК - 5) включено нові види покарань, альтернативних позбавленню волі: зокрема, службові обмеження та арешт для військовослужбовців. Умови та порядок їх виконання регламентується Кримінально-виконавчим кодексом України, прийнятим 11 липня 2003 року, що набув чинності з 1 січня 2004 року (останні зміни від 21.01.2010), а також рядом відомчих нормативно-правових актів Міністерства оборони України.

Специфічним видом кримінального покарання є тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців. Відповідно до ст.62 КК України цей вид покарання призначається військовослужбовцям строкової служби, які раніше не відбували покарання у виді позбавлення волі, на строк від 6 місяців до 2-х років у випадках, передбачених КК, а також якщо суд, враховуючи обставини справи та особу засудженого, вважатиме за можливе замінити позбавлення волі на строк не більше 2-х років триманням у дисциплінарному батальйоні на той самий строк.

Відповідальність військовослужбовців за злочини, вчинені проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини), передбачена окремим розділом (ХІХ) Кримінального кодексу України. Поняття військового злочину визначено у ч.1 ст. 401 Кодексу: „Військовим злочином визнаються передбачені цим розділом злочини проти встановленого законодавством порядку несення або проходження військової служби, вчинені військовослужбовцями, а також військовозобов’язаними під час проходження ними навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів”. Склад військового злочину має місце, коли діяння: посягає на встановлений порядок несення (проходження) військової служби, вчинено військовослужбовцем або особою, прирівняною до нього. Тобто зазначений злочин характеризується специфічним об’єктом посягання і спеціальним суб’єктом.

Відповідно до ч.4 ст. 89 КК України особи, які відбули покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців або тримання в дисциплінарному батальйоні чи достроково звільнені від цих покарань, а також військовослужбовці, які відбули покарання на гауптвахті у виді арешту, визнаються такими, що не мають судимості.

Пунктом 4 статті 121 Конституції України нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян, покладено на прокуратуру. Це положення Основного Закону також закріплено у пункті 4 частини 1 статті 5 Закону України „Про прокуратуру”.

Стаття 44 Закону України „Про прокуратуру” визначає предмет нагляду за додержанням законності під час перебування осіб у місцях тримання затриманих, попереднього ув'язнення, органах і установах, що виконують кримінальні покарання або заходи примусового характеру, які признача­ються судом, додержання встановленого зако­нодавством порядку та умов тримання або відбування покарання особа­ми в цих установах, їх прав і виконання ними своїх обов'язків.

Відповідно до ст. 22 КВК України нагляд за додержанням законів у діяльності органів і установ, що виконують кримінальні покарання та інші примусові заходи, здійснюється Генеральним прокурором України і підпорядкованими йому прокурорами, основними завданнями якого є:

- забезпечення додержання законів про недоторканність особи, соціально-еко­номічні, політичні, особисті права і свободи громадян, гарантовані Конституцією України, захист їх честі і гідності;

- усунення порушень, пов’язаних з невідповідністю актів органів та установ, що виконують кримінальні покарання, вимогам Конституції України та чинним законам.

Прокурату­ра не підміняє органи відомчого управління та контролю і не втру­чається в їх господарчу чи оперативну діяльність, якщо така діяльність не суперечить чинному законодавству. Поряд з цим розпорядження прокурора, як це передбачено ст.415 КПК України, що стосуються виконання вироків, ухвал і постанов суду, обов’язкові для всіх органів і посадових осіб, які їх виконують.

Відповідно до п. 5. наказу Генерального прокурора України „Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян (із змінами та доповненнями, внесеними наказами від 12.02.2007 № 7 гн-2 та від 10.01.2009 № 7гн-3) організацію наглядової діяльності на даному напрямі покладено:

- на гауптвахтах, у кімнатах тимчасового затримання, військових частинах, щодо службового обмеження для військовослужбовців та виконання інших покарань, не пов’язаних з позбавленням волі - на Головне управління військових прокуратур, військових прокурорів регіонів, Військово-Морських Сил України та гарнізонів, а на військового прокурора Центрального регіону України, крім того, - здійснення безпосереднього нагляду за додержанням законів у дисциплінарному батальйоні Збройних Сил України.

Указані підрозділи зобов’язані здійснювати безпосередній нагляд за додержанням законів у центральних органах виконавчої влади, відповідальних за організацію виконання зазначених кримінальних покарань, зокрема, у центральному апараті Міністерства оборони України, а прокуратур обласного рівня - у його регіональних та інших підрозділах.