Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на залік.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
661.5 Кб
Скачать

34. Підстави та терміни складання та направлення планів прокуратур нижчого рівня до прокуратур вищого рівня.

В якості підстав для планування і проведення «загальнонаглядових» перевірок визнаються заяви та інші повідомлення про порушення законів, що вимагають прокурорського втручання, матеріали контролюючих або правоохоронних органів та інші дані, наприклад, ті що містяться в матеріалах кримінальних, цивільних, господарських справ, аналітичних дослідженнях.

Наказ № 1

9.3. Плани роботи Генеральної прокуратури України, прокуратур Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, військових прокуратур регіонів та Військово-Морських Сил України формувати, затверджувати і надсилати підпорядкованим прокуратурам разом із графіками виїздів і списками осіб, що викликаються на стажування, не пізніше відповідно 20 та 25 числа останнього місяця поточного півріччя.

9.4. Плани роботи міських, районних, міжрайонних та інших прирівняних до них прокуратур формувати та підписувати до 1-го числа першого місяця наступного півріччя.

Регламент ГПУ

3.2. Пропозиції до плану роботи вносяться начальниками самостійних структурних підрозділів за попереднім погодженням із відповідними заступниками Генерального прокурора України, з обґрунтуванням доцільності проведення галузевих перевірок, аналітичної роботи, надання практичної допомоги тощо. Пропозиції, списки осіб, які викликаються на стажування, та графіки виїздів до підпорядкованих прокуратур подаються не пізніше 10 числа останнього місяця півріччя до Головного управління організаційного та правового забезпечення, працівники якого їх опрацьовують і

складають проект плану роботи.

При плануванні заходів має застосовуватися диференційований підхід до залучення підпорядкованих прокурорів з урахуванням їх загального навантаження. Залучення до проведення заходів усіх підпорядкованих прокурорів допускається у виняткових випадках.

Завізований керівниками самостійних структурних підрозділів і узгоджений із заступниками Генерального прокурора України план подається для затвердження Генеральному прокурору України.

Наказ № 1

9.1. У зазначених планах передбачати наглядові перевірки, за винятком тих, періодичність проведення яких передбачена законодавством або наказами Генерального прокурора України; комплексні або галузеві перевірки підпорядкованих прокуратур, надання практичної допомоги з декількох напрямів; загальні заходи аналітичного та навчально-методичного характеру. Враховувати у них заходи прокуратур вищого рівня з конкретизацією об’єктів перевірки, строків, виконавців тощо.

38. До відповідних підрозділів вищестоящих прокуратур у п’ятиденний термін з дня підписання надсилати примірники таких документів:

        планів роботи;

35. Види планів та їх характеристика:

У залежності від проблем, які потребують вирішення, та мети, що має бути досягнута, у практиці органів прокуратури може застосовуватись стратегічне (перспективне) , організаційно – тактичне та організаційно-оперативне планування.

За значенням і складом виконавців можна виділити загальні(поточні), спеціальні та індивідуальні плани.

За змістом плани поділяються на ті, що регулюють як основну або слідчо-прокурорську діяльність так і організаційно-управлінську(проведення засідань, колегій); забезпечують навчання кадрів.

За терміном:

  • довгострокові – розраховані на рік і більше;

  • середньострокові – піврічні, квартальні;

  • короткострокові – півмісячні, декадні, тижневі, щоденні.

Стратегічне або перспективне планування здійснюється на період рік і більше з урахуванням пріоритетів,визначених на загальнодержавному чи регіональному рівні. У них зазвичай передбачається комплекс організаційно-практичних заходів спрямованих на протидію злочинності, зміцнення режиму законності та правопорядку в регіоні, управлінські та практичні заходи з пріоритетних напрямів прокурорсько-слідчої діяльності. На сьогоднішній день НПА ГПУ воно не передбачено і майже не практикується. Цим видом планування не слід нехтувати, адже такого роду довгострокові плани створюють сприятливе підґрунтя для послідовної і цілеспрямованої роботи прокуратури на значний проміжок часу, за мови, що вони базуються на дійсному, а не уявному стані злочинності і правопорядку у регіоні.

Організаційно-тактичне планування передбачає розробку поточних планів, які можуть бути розраховані на пів року, квартал чи ін.. період, визначений ГПУ по всій системі прокуратури.

Наказом ГПУ № 1 для всієї системи органів прокуратури з 01.01.06р. запроваджено піврічне поточне планування роботи. Такий період розглядається як найбільш оптимальний, що надає всім без винятку прокуратурам досить певні можливості для реалізації наглядових повноважень, що переважають в загальному обсязі роботи всієї прокурорської системи.

Плани роботи необхідно планувати на підставі глибокого аналізу наявних інформаційних ресурсів, у тому числі: статистичних і аналітичних даних, що до стану законності і правопорядку, матеріалів контролюючих, правоохоронних та інших державних органів, прокурорських перевірок, утриманих повідомлень про порушення законних, виходячи при цьому з завдань окреслених КУ, в ЗУ «Про прокуратуру» та конкретизованих в наказах, інструкціях та вказівках та інших управлінських актах ГПУ.

За змістом заходи, що включаються до поточних планів мають відповідати характеру функцій, покладених на ОП.

  1. План не має бути формальним, не слід включати до нього заходи, не актуальні для даної прокуратури.

  2. Необхідно, щоб при плануванні не змішувалась прокурорські функції з компетенцією інших відомств, органів і організацій.

  3. План має бути єдиним для відповідної прокуратури і відповідати вимогам щодо цілеспрямованості, комплексності, конкретності, послідовності і реальності.

  4. Має застосовуватись диференційований підхід до залучення виконавцями прокуратур вищого рівня, виходячи зі стану злочинності на відповідній території.

Згідно з п.9.2. Наказу на рівні ГПУ обласних і прирівняних прокуратур надано право галузевим підрозділам складати галузеві плани за напрямами своєї діяльності на півріччя при цьому необхідно враховувати заходи передбаченні основним планом роботи, а також рішення колегій, оперативних, координаційних нарад, виконання яких покладено на відповідний структурний підрозділ.

На відміну від організаційно-тактичного, організаційно-оперативного планування передбачає розробку спеціальних планів метою яких є вирішення конкретних завдань у міру їх виникнення.

Особисте(індивідуальне) планування розраховане на короткостроковий і середньостроковий періоди, до якого відносяться: план з підвищення професійної майстерності та ділової кваліфікації ПСП, індивідуальні плани стажування. Особисте планування на практиці іменують календарним. Його мета раціоналізація власної роботи працівника, скорочення затрат часу і сил на виконання певних завдань. Цей план не має визначених вимог щодо форм, структури та змісту.

Окремий підвид утворюють плани організації і проведення наглядових перевірок; плани конкретних аналітичних досліджень, плани виконання окремих слідчих дій. Воно короткострокові і по суті є тематичними методиками, за допомогою яких можна досягти поставленої мети.

40. Аналітична робота з практики планування, її значення та періодичність.

3.10.(регламент ГПУ) Про виконання планового заходу складається відповідний документ:

- аналіз чи узагальнення — за підписом виконавця, затверджені керівником самостійного структурного підрозділу та завізовані заступником Генерального прокурора України;

- доповідна записка на ім’я Генерального прокурора України щодо проведення перевірок додержання чинного законодавства та стану прокурорського нагляду — за підписом заступника Генерального прокурора України;

- доповідна записка на ім’я Генерального прокурора України щодо проведення перевірок організації виконання галузевих наказів Генерального прокурора України у підлеглих органах прокуратури чи надання їм практичної допомоги — за підписом виконавця, завізована керівником самостійного структурного підрозділу та заступником Генерального прокурора України;

- рапорт на ім’я Генерального прокурора України щодо проведення семінарів, науково-практичних конференцій — за підписом заступника Генерального прокурора України.

Доповідні записки, аналітичні та інші документи про виконання планових заходів повинні містити конкретні пропозиції щодо кінцевої їх реалізації (розгляду на колегії, координаційній, міжвідомчій чи оперативній нараді, направлення інформаційних листів, листів орієнтовного характеру, листів-зауважень, внесення документів прокурорського реагування тощо).

Контроль за своєчасним, повним і якісним виконанням планових заходів покладається на заступників Генерального прокурора України.

Виконання планового заходу у повному обсязі повинно бути завершено у тому місяці, який визначено у плані. У разі неможливості виконання заходу в установлений термін, відповідний заступник Генерального прокурора України не пізніше ніж за тиждень до кінця місяця звертається з мотивованим рапортом до Генерального прокурора України про продовження строку виконання.

Про виконання планового заходу заступники Генерального прокурора України особисто доповідають Генеральному прокурору України з внесенням пропозицій щодо шляхів реалізації матеріалів наглядових та галузевих перевірок, проведених аналізів і узагальнень.

3.11. Загальний контроль за своєчасним, повним і якісним виконанням планових заходів покладається на Головне управління організаційного та правового забезпечення.

Після виконання планового заходу заступники Генерального прокурора України повинні забезпечити невідкладну передачу копій відповідних документів (аналізів, узагальнень, доповідних записок) до Головного управління організаційного та правового забезпечення, яке завершує контроль за виконанням планового заходу лише після передачі керівниками самостійних структурних підрозділів копії усіх інших документів, які свідчать про кінцеву реалізацію заходу (рішення колегії, постанови координаційної чи міжвідомчої наради, протоколу оперативної наради, направлених на місця листів, внесених актів прокурорського реагування тощо).

Щомісячно Головне управління організаційного та правового забезпечення надає Генеральному прокурору України інформацію про невиконані планові заходи та причини порушення терміну виконання.

3.12. Не допускається витребовування від підпорядкованих прокуратур інформації, не пов’язаної з прокурорсько-слідчою діяльністю, та додаткових даних, не передбачених статистичною звітністю, за винятком вимог наказів Генерального прокурора України чи за його вказівкою.

3.13. Головне управління організаційного та правового забезпечення активно впливає на стан планування роботи, контролює обґрунтованість пропозицій самостійних структурних підрозділів та їх відповідність вимогам наказів Генерального прокурора України, вносить пропозиції щодо удосконалення якості та процедури планування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]