Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на залік.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
661.5 Кб
Скачать

30. Умови й фактори забезпечення якості управлінських рішень

- достатність інформації і її достовірність

- компетентність

- наявність повноважень для прийняття

- попереднє обговорення акту перед його прийняттям

- реалістичність, обґрунтованість

31. Процес напрацювання управлінських актів, його етапи

Прийняття управлінських рішень не слід розглядати як якийсь одночасний, відокремлений вольовий акт. Це процес, який відбувається у певних часових межах і який складається з декількох етапів. На першому етапі відбувається накопичення системи відомостей про стан керованої системи та її зовнішнього середовища. На другому — встановлюється певна мета, якої є бажаним досягти. Третій етап полягає у визначенні можливих способів або шляхів досягнення мети, а четвертий — у виборі з багатьох можливих найкращого за ефективністю досягнення мети. На п'ятому етапі відбувається фіксація прийнятого рішення і його реалізація.

На підставі узагальнення практики прийняття управлінських рішень в обласних, міських, районних і прирівняних до них прокуратурах виявляються типові помилки, зв'язані з прийняттям подібного роду рішень2. На цій основі формуються науково-практичні рекомендації, спрямовані на підвищення професійного рівня прийнятих рішень, їх правомірності, оптимальності і відповідності ситуаціям, що виникають у практиці прокурорського нагляду і потребують свого вирішення шляхом застосування саме управлінської дії.

Службовий документ, що складається в прокуратурі, повинен мати обов’язкові реквізити і стабільний порядок їх розміщення: найменування прокуратури, номер, дата, назва виду документи, заголовок до тексту, текст, підпис, візи, позначка про виконання документа і направлення його до справи.

Під час підготовки та оформлення документа склад обов’язкових реквізитів може бути доповнений іншими реквізитами, якщо цього вимагає призначення документа або його обробка.

На кожному документі, за винятком відповіді або листа, вказують його назву – наказ, вказівка, доповідна записка, інформаційний лист тощо.

Усі службові документи підлягають обов’язковому датуванню. Датою документа є дата його підписання або затвердження; для документа, що приймається на оперативній нараді, протоколу – дата проведення оперативної наради; для спільних документів – остання дата їх підписання. Дата на документі проставляється особою, яка його підписує або затверджує, в момент підписання або затвердження.

У разі відсутності посадової особи, підпис якої було підготовлено на проекті документа, документ передруковується із зазначенням посадової особи, що буде підписувати документ, та її прізвища. Не дозволяється підписання документа з прийменником «за» або проставлянням косої риски перед найменуванням посади.

Особа, що склала документ (виконавець), обов’язково повинна вказати своє прізвище і номер службового телефону на всіх вихідних документах, за винятком відповідей заявникам, адвокатам, супровідних листів. Такі реквізити вказуються на лицевому або зворотному боці останнього аркуша документа. Ця вимога є також обов’язковою, якщо документ підлягає розмноженню. Ініціали виконавця не вказується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]