Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на залік.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
661.5 Кб
Скачать

7. Міжнародна та Українська асоціація прокурорів.

Міжнародна Асоціація прокурорів (МАП) – це перша і єдина всесвітня асоціація прокурорів. МАП – це неурядова, неполітична організація, яка ставить за мету інтенсифікацію міжнародного співробітництва на професійній основі шляхом обміну інформацією, поглядами й досвідом.. МАП була заснована 6 червня 1995 року в представництві ООН у Відні, а офіційна інавгурація відбулася 19 вересня 1996 року в Будапешті. До складу МАП входять на правах членів прокурорської служби й асоціації різних держав, а також понад тисячу прокурорів на правах індивідуальних членів МАП. До цієї міжнародної організації професійного характеру входять представники 68 країн, включаючи Україну. Свою діяльність МАП здійснює відповідно до: Конституції Асоціації, Норм професійної відповідальності та викладу необхідних прав і обов’язків прокурорів (Стандарти Асоціації). Відповідно до статуту, боротьби з транснаціональною злочинністю, МАП має свої органи управління. Створено виконавчий комітет МАП, до складу якого на щорічних конференціях обираються представники прокуратур країн, що представляють різні правові системи. МАП не ставить за мету уніфікувати типи й діяльність прокуратур, виявляє повагу до історичних та інших розходжень у типах прокуратур, обсяг і характери змісту їх діяльності. Метою створення МАП є: - Сприяння ефективному, справедливому, неупередженому і дієвому обвинуваченню в кримінальній справі; - Міжнародне сприяння прокурорам у боротьбі з організованою і іншими формами тяжкої злочинності; - Сприяння реалізації заходів по усуненню корупції в державному управлінні; - Співробітництво з міжнародними юридичними організаціями, досягнення вищевказаних цілей.

У діяльності МАП значне місце займає робота з роз’яснення громадськості, в чому полягає роль прокурора як захисника суспільних інтересів громадян, прихильника дотримання правових норм. З метою розвитку асоціації прокурорів у різних країнах, МАП збирає прокурорів на щорічні конференції, організовує різні симпозіуми з метою проведення дебатів і дискусій.

Робочими органами МАП є: = Загальні збори членів Асоціації. = Виконавчий комітет МАП. = Президент і два віце-президента. = Генеральний секретар. = Бюро МАП. = Конфліктна комісія.

Загальне керівництво Асоціацією покладено на загальні збори, які, відповідно до статуту МАП, складаються з організацій-учасниць, індивідуальних учасників і почесних членів.

Виконавчий комітет МАП обирається в складі не менше ніж 10 і не більше ніж 25 членів. При цьому, по можливості відображається географічне представництво країн – учасниць МАП. Президент, віце-президенти й генеральний секретар входять до складу виконавчого комітету за посадою. Подання для призначення до складу виконкому може бути зроблено від імені не менш ніж десяти відсотків організацій учасників або не менш ніж ста індивідуальних учасників. Виконком МАП збирається на засідання генеральним секретарем, не рідше ніж один раз на рік. Рішення виконкому приймаються простою більшістю голосів. Засідання виконкому або зустріч його членів за допомогою телекомунікацій правочинні, якщо в їх проведенні бере участь більшість його членів. Виконком МАП приймає правила й процедури стосовно своєї діяльності.

Міжнародну асоціацію прокурорів очолює президент, який обирається загальними зборами членів МАП за поданням виконавчого комітету. Кандидатуру для виборів президента пропонують не менш ніж десять відсотків організацій – учасниць, або не менш ніж сто індивідуальних членів Асоціації. Подання щодо кандидатури президента має бути отримане генеральним секретарем не пізніше ніж за три місяці до дати початку загальних зборів, на яких повинні відбутися вибори. Якщо такі пропозиції не надійшли, на загальних зборах обговорюється тільки кандидатура, внесена виконкомом. Президент обирається на три роки. При цьому допускається переобрання однієї й тієї ж особи на посаду президента на новий строк. Рішенням виконкому МАП, прийнятим кваліфікованою більшістю голосів, загальним зборам може бути рекомендовано відсторонення президента від посади, якщо буде визнано, що подальше перебування його на посаді завдає шкоди Асоціації прокурорів. У разі зняття з посади, відставки або смерті президента виконком призначає одного із своїх членів для виконання обов’язків президента до закінчення терміну повноважень його попередника.

Генеральний секретар МАП обирається загальним зборами Асоціації за поданням виконкому на шість років. Допускається його переобрання на новий строк. Кандидатура на посаду генерального секретаря, також, може бути внесена не менше ніж десятьма відсотками організацій – членів МАП або не менш ніж ста індивідуальними учасниками. Така пропозиція має бути подана діючому генеральному секретареві не пізніше ніж за три місяці до загальних зборів, на яких мають відбутися вибори. Якщо такі пропозиції не надійшли, вибори відбудуться по кандидатурі, запропонованій виконкомом. Рішення про дострокове звільнення генерального секретаря з посади може бути прийняте загальними зборами МАП за рекомендацією виконкому, якщо він вважає, що подальше перебування особи на цій посаді заподіює шкоди Асоціації. У разі дострокового звільнення з посади, відставки, смерті або постійної непрацездатності генерального секретаря виконком призначає одного із своїх членів для виконання обов’язків генерального секретаря до закінчення терміну повноважень виконавчого комітету.

Бюро МАП є постійно діючим робочим апаратом МАП. Воно надає допомогу генеральному секретареві. Бюро формується за місцем проживання генерального секретаря або в іншому місці, що визначається виконкомом за узгодженням з генеральним секретарем, який наймає персонал бюро відповідно до затвердженого бюджету МАП.

Всеукраїнська громадська організація «Українська асоціація прокурорів» заснована 20 січня 2005 року та зареєстрована Міністерством юстиції України 15 березня 2005 року. Офіційна інавгурація Асоціації відбулась 14 квітня 2005 року. В основу її статуту були покладені засновницькі документи Міжнародної Асоціації прокурорів та громадських організацій прокурорів інших країн. 22 березня 2005 року Українська асоціація прокурорів була прийнята як організаційний учасник Міжнародної Асоціації прокурорів. На даний час у цій громадській організації більше п’яти тисяч працівників прокуратури, із них півтори тисячі пенсіонерів та ветеранів органів прокуратури. Першим президентом Української асоціації прокурорів був обраний заступник Генерального прокурора України Шинальський О. І., котрий доклав чимало зусиль для становлення та розвитку Асоціації.

Метою Асоціації є сприяння здійсненню завдань прокуратури, як органу, діяльність якого спрямована на всемірне утвердження верховенства закону, зміцнення правопорядку, захист законних прав та інтересів своїх членів, які працювали чи працюють в органах прокуратури України та активна підтримка авторитету й позитивного іміджу прокуратури і прокурорів в Україні.

Завданнями Асоціації є: * представництво інтересів членів Асоціації в державних органах; * сприяння активній профілактиці порушень членами Асоціації і активна пропаганда морально-етичних норм і правил серед працівників; * сприяння налагодженню зв’язків між прокурорами, органами прокуратури і прокурорськими асоціаціями в усьому світі, з метою обміну досвідом у відстоюванні інтересів людини та держави; * забезпечення підвищення рівня незалежності прокурорів, їх захист від будь-якого впливу, включаючи політичний; * надання консультативної та практичної допомоги членам Асоціації у правовому захисті від посягань на їхні законні права та інтереси; * заохочення та підвищення освітнього та професійного рівня членів Асоціації, шляхом обміну досвідом та інформацією; * сприяння науковій діяльності членів Асоціації; * розробка пропозицій щодо реформування та удосконалення системи органів прокуратури, законодавства про прокуратуру тощо; * організація і фінансування спортивних, освітніх, культурних заходів; * встановлення заохочень та вручення винагород Асоціації.

Для виконання поставлених цілей і завдань Асоціація має право: виступати учасником цивільно-правових відносин, набувати майнові і немайнові права; представляти та захищати свої законні інтереси та законні інтереси своїх членів у державних та громадських органах; брати участь у політичній діяльності, проводити масові заходи; ідейно, організаційно та матеріально підтримувати інщі об’єднання громадян, надавати допомогу при їх створенні; створювати установи та організації; одержувати від органів державної влади й управління та органів місцевого самоврядування інформацію; вносити пропозиції до органів влади та управління; розповсюджувати інформацію та пропагувати свої ідеї та цілі; засновувати засоби масової інформації; засновувати підприємства, необхідні для виконання статутних цілей.

Робочими органами Асоціації є:

  • загальні збори членів Асоціації;

  • виконавчий комітет Асоціації;

  • президент Асоціації та секретар Асоціації;

  • ревізійна комісія.

Усі керівні органи Асоціації обираються терміном на п’ять років. Одні й ті ж особи можуть займати керівні посади в Асоціації багаторазово, без обмежень.

Вищим колегіальним керівним органом Асоціації є Загальні збори членів Асоціації (Конференція), які відповідно до статуту, складаються з організаційних учасників, індивідуальних учасників і почесних членів. Загальні збори скликаються у разі необхідності, але не рідше одного разу на 2,5 роки. З метою підвищення ефективності та оперативності управління Асоціацією, загальні збори можуть делегувати свої окремі повноваження виконкому Асоціації, з подальшим затвердженням прийнятих ним рішень загальними зборами.

В проміжок часу між засіданнями загальних зборів, керівництво діяльністю Асоціації здійснює її виконавчий комітет.

Виконавчий комітет Асоціації – колегіальний виконавчий орган. Виконком скликається Президентом у разі необхідності, але не рідше одного разу на шість місяців. На засіданнях виконкому головує президент. Кількісний склад виконкому визначається загальними зборами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]