Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на залік.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
661.5 Кб
Скачать

55. Дати правове визначення поняттю «прокурор галузевого підрозділу» та охарактеризувати основний зміст діяльності цього прокурора.

Чіткого правого визначення «прокурор галузевого підрозділу» та його компетенція не знайшов.

Регламент ГПУ затв. Наказом № 53 від 30 вересня 2005р.

1.4. Самостійний структурний підрозділ Генеральної прокуратури – це Головне управління, управління, відділ, інші підрозділи на правах управлінь і відділів, які відповідно до затвердженої структури Генеральної прокуратури України не входять до складу інших підрозділів і підпорядковуються безпосередньо заступнику Генерального прокурора України або Генеральному прокурору України.

Наказ №1: п. 5. Діяльність органів прокуратури організовувати за територіальним і функціональним (галузевим) принципами.

6.1. Обов’язки між керівництвом розподіляти наказами Генерального прокурора України та прокурорів обласного рівня.

6.4. Структурні підрозділи створювати на єдиних для центрального й обласних апаратів засадах, як правило, за галузевим принципом. Самостійні підрозділи, на які покладається виконання одночасно декількох функцій органів прокуратури, утворювати лише за напрямами діяльності спеціалізованих прокуратур та у сфері оборонного комплексу. Не допускати утворення підрозділів, що не мають функціонального навантаження і не виконують самостійних управлінських функцій.

6.6. Завдання і функції самостійного структурного підрозділу, права та обов’язки його працівників визначати у Положенні про цей підрозділ, яке затверджувати наказом керівника прокуратури.

6.7. Роботу галузевих структурних підрозділів організовувати за територіально-предметним принципом, використовуючи спеціалізацію працівників, закріплення за ними зон і предметів (тем) як дійовий засіб підвищення ефективності прокурорсько-слідчої роботи. Перелік обов’язкових для органів прокуратури тем затверджувати розпорядженням Генерального прокурора України.

6.8. Розподіл функціональних обов’язків між працівниками здійснювати їх керівникам і затверджувати в центральному апараті – начальниками Головних управлінь або заступниками Генерального прокурора, в прокуратурах обласного рівня – заступниками прокурорів відповідно до розподілу обов’язків.

Фактично прокурор галузевого підрозділу це прокурор головного управління, управління, відділу чи старший помічник (якщо не створюється підрозділ) за певним напрямом роботи, відповідно Генеральної чи обласної прокуратури. Зміст діяльності залежить від закріпленого предмету діяльності підрозділу нагляд за ОРД, д\з, д\с і т.д).

55. Окреслити компетенцію та основні обов’язки прокурора галузевого підрозділу з посиланням на відповідні н.П.А.

Розподіл обов'язків має бути закріплений у наказі, виданому відповідно Генеральним чи обласним, або спеціалізованим прокурором (транспортним, природоохоронним, військовим тощо) за територіальним (зональним) чи то функціональним (галузевим) принципом.

Функціональний (галузевий) принцип полягає у тому, що за працівником закріплюється певна функція ( галузь, предмет) прокурорської діяльності, наприклад, нагляд за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудовое слідство, нагляд за додержанням законів про права неповнолітніх або представництво інтересів громадян і держави в судах тощо.

Компетенція і обов’язки відповідно залежать від галузі.

Наказ №1: п. 4. Питання організації роботи органів прокуратури з окремих напрямів визначати в галузевих наказах, у яких на основі чинного законодавства та цього наказу конкретизувати завдання і пріоритети прокурорської діяльності, предмет нагляду, приводи, підстави або періодичність проведення перевірок, повноваження різних ланок прокурорської системи, критерії оцінки їхньої роботи.

Компетенція галузевих підрозділів чітко встановлюється в галузевих наказах напр.. 4, 4-1, де проведено розмежування - прописано, яка компетенція того чи ін. підрозділу (див. самостійно, оскільки інформація об’ємна, зазубрювати нема жодного сенсу).

(При територіальному (зональному) принципі на працівника покладається вся прокурорська робота на певній території щодо певної групи підприємств , установ, організацій. Як правило, його застосування має місце у природоохоронних прокуратурах, прокуратурах військових гарнізонів та з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах і деяких інших).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]