Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_teoretichni_pitannya_shpargalka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать
  1. Конкурентоспроможність продукції (робіт, послуг) підприємства: поняття, фактори формування та особливості оцінювання.

Конкурентоспроможність – це здатність конкурувати і перемагати в конкурентній боротьбі (здатність товару продаватись). Конкурентоспроможність визначаються методом експертної оцінки та є відносною та суб’єктивною.

Критерії конкурентоспроможності: 1) ступінь відповідності конкурентоспроможним потребам; 2) собівартість; 3) ціна та прибутковість.

Для визначення конкурентоспроможності підприємству необхідно брати до уваги: 1) конкурентні вимоги споживачів до запропонованого товару на ринку; 2) можливі розміри та динаміки попиту на дану продукцію; 3) розрахунковий рівень ринкової ціни товару; 4) очікуваний рівень конкуренції на відповідному ринку; 5) визначальні параметри продукції основних конкурентів; 6) найбільш перспективні ринки для даного товару та етапи закріплення на них; 7) термін окупності загальних витрат.

Кількісну оцінку конкурентоспроможності одно параметричних об’єктів (наприклад машин та устаткування) можна зробити, користуючись формулою , де — конкурентоспроможність продукції на конкретному ринку, частка одиниці; , — ефективність відповідно оцінюваної продукції і продукції-конкурента, одиниця корисного ефекту/одиниця валюти; , , — коригуючі коефіцієнти, що враховують конкурентні переваги.

Ефективність продукції [ ] визначається зіставленням її корисного ефекту за нормативний строк служби ( ) із сукупними витратами протягом життєвого циклу ( ), тобто .

Сукупні витрати протягом життєвого циклу однієї машини можна визначити за такою формулою ,

Корисний ефект зазвичай розраховується за одним показником, узятим для оцінки конкурентоспроможності того чи того виду продукції (продуктивність, потужність, енергоємність, калорійність тощо). Зокрема корисний ефект одно параметричних машин за нормативний строк служби рекомендується визначати за формулою , де — нормативний строк служби машини, років; — погодинна паспортна продуктивність машини; — річний фонд часу роботи машини; — коефіцієнти, що характеризують невідповідність показників якості машини вимогам споживачів.

  1. Маркетингова діяльність підприємства: сутність, функції, інструменти та особливості здійснення.

    Маркетинг – це виробничо-комерційна діяльність підприємства, спрямована на виявлення і задоволення потреб в його продукції (послугах) за допомогою обміну з метою одержання прибутку. Маркетинг виконує такі функції: - вивчення ринку, його структури, аналіз і прогнозування попиту; - вибір сегментів ринку, прийнятних для підприємства; - реклама, збут і його стимулювання; - визначення номенклатури та асортименту продукції для ринку; - розробка стратегії виходу на ринок і реакції на дії конкурентів; - політика ціноутворення.

    Об’єктом маркетингу є комплекс, що складається з елементів: потребитоварцінарекламазбут.

Маркетингові цілі підприємства — це конкретні якісні та кількісні зобов'язання підприємства у показниках обсягу продажу або прибутку, які можуть бути досягнуті за певний період часу. Маркетинговими цілями можуть бути: прибутковість інвестицій, прибутковість акцій, збільшення ринкової частки, збільшення частки нових продуктів.

Стратегія маркетингу — основний спосіб досягнення маркетингових цілей, формуючи та конкретизуючи відповідну структуру комплексу маркетингу. Стратегія маркетингу показує з яким продуктом, на які ринки, з яким обсягом продукції необхідно виходити для досягнення поставлених цілей.

Концепції маркетингу: (згадати про Філіпа Котлера)

- виробнича (передбачає спрямування головних зусиль на удосконалення виробництва і мобілізацію внутрішніх резервів з метою розширення обсягу виробленої продукції і зниження її вартості);

- продуктова (увага акцентується на поліпшенні споживчих параметрів виробів, підвищення якості і завдяки цьому забезпечується належний збут продукції);

- комерційна (для забезпечення належного збуту активізується в першу чергу робота комерційних служб: працівників реклами, агентів по збуту продавців тощо);

- індивідуального маркетингу (орієнтує підприємство на виявлення індивідуальних потреб покупців, їх найкращого забезпечення);

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]