Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_teoretichni_pitannya_shpargalka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать
  1. Знос та відтворення основних засобів.

У ході виробничого процесу будівлі, машини й інші засоби праці поступово втрачають частину своїх корисних властивостей, інакше кажучи відбувається їхній знос. Розрізняють два види зносу основних засобів – фізичний і моральний. Фізичний знос – це поступова втрата основними засобами споживної вартості в процесі експлуатації, тобто суто матеріальний знос їх окремих елементів. Фізичний знос залежить від багатьох факторів, зокрема: особливостей технологічного процесу; якості обслуговування основних засобів; кваліфікації робітників та їхнього ставлення до основних засобів у процесі використання, інтенсивності та умов їх використання. Розрізняють повний і частковий знос основних засобів. Повний знос передбачає повну заміну зношених основних засобів шляхом нового капітального будівництва або придбання нових основних засобів. Частковий знос компенсується здійсненням капітального ремонту основних засобів. Моральний знос – це знос основних засобів внаслідок створення нових, більш прогресивних і економічно ефективних машин та устаткування. Поява досконаліших видів устаткування з підвищеною продуктивністю робить економічно доцільною заміну діючих основних фондів іще до їх фізичного зносу.

Відтворення основних засобів — це процес їх безперервного поновлення (відновлення). Відтворення буває просте та розширене. Просте відтворення основних засобів — це їх відновлення в тому самому обсязі, у якому вони були зношені та вибули. Воно здійснюється шляхом заміни окремих зношених частин основних засобів шляхом ремонтів або придбання нових засобів на заміну зношених. Головним джерелом простого відтворення основних засобів в умовах переходу до ринкових відносин є амортизаційні відрахування. Ремонт основних фондів — це усунення ушкоджень,вад основних засобів з метою відновлення їх експлуатаційних якостей. Розрізняють поточний, середній і капітальний ремонти основних засобів. Розширене відтворення — це таке відтворення, яке передбачає розширення діючих основних засобів за рахунок збільшення їх кількості та поліпшення або придбання більш продуктивних та економічних основних засобів. Розширене відтворення може здійснюватися у вигляді нового будівництва, технічного переозброєння, реконструкції або розширення діючих підприємств, модернізації обладнання або його придбання тощо. Основним джерелом розширеного відтворення основних засобів в умовах переходу до ринкових відносин та самофінансування підприємств є прибуток.

  1. Амортизація основних засобів: поняття, значення та методи нарахування.

Амортизція – процес поступового перенесення вартості основних фондів на продукт, що виготовляється з їх допомогою. Для заміщення зношеної частини основних засобів виробництва підприємства роблять амортизаційні відрахування, тобто відрахування певних грошових сум відповідно до розмірів фізичного і морального зносу засобів виробництва. Амортизаційні відрахування проводяться за встановленими нормативами основних засобів. Для відшкодування вартості зношеної частини ОФ кожне підприємство здійснює амортизаційні відрахування за певними нормами, які характеризують щорічний розмір відрахувань у відсотках до балансової вартості ОФ. Амортизаційні відрахування використовуються для повного відтворювання зношених основних фондів (на реновацію), а також для їх часткового відшкодування (на капітальний ремонт і модернізацію). Норма амортизації – величина, яка визначає суму щорічних амортизаційних відрахувань; зумовлюється вартістю і терміном служби ОФ, витрат на капітальний ремонт і модернізацію основних фондів протягом періоду їх функціонування, а також ліквідаційною вартістю вибулих основних фондів.

Суми амортизаційних відрахувань, що підлягають віднесенню на витрати виробництва в звітному кварталі, визначаються як сума амортизаційних відрахувань. Найпоширенішими методами нарахування амортизації є лінійний (рівномірний); подвійно-залишковий, кумулятивний, виробничий.

Лінійний – амортизація нараховується від первісної вартості основних фондів, На=(П-Л)/(П*Т)*100% (П-перв вартість,Л-лікв вартість)

Подвійно-залишковий: На=(П-Л)/(П*Т)*2*100%, нараховується від залишкової вартості.

Кумулятивний метод – обчислюється сума цифр років, річна На= відношення терміну функціонування що залишився до суми цифр років.

Виробничий: На=(П-Л)/Од, де Од- це розрахунковий обсяг діяльності протягом періоду експлуатації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]