Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_teoretichni_pitannya_shpargalka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать
  1. Інноваційна діяльність: поняття, види та особливості здійснення.

Інноваційна діяльність — вид діяльності, пов'язаний із трансформацією наукових досліджень і розробок, інших науково-технологічних досягнень у новий чи покращений продукт, введений на ринок, в новий чи покращений технологічний процес, що використовується у практичній діяльності, чи новий підхід до соціальних послуг. Виділяють 6 основних видів інноваційної діяльності: 1) Маркетинг нових продуктів – види діяльності пов’язані з випуском нової продукції на ринок, а саме: попереднє дослідження галузі, адаптацію продукту до цільових ринків, рекламну кампанію; 2) Виробниче проектування – передбачає підготовку планів і креслень для визначення виробничих процедур, технічних специфікацій, експлуатаційних характеристик, необхідних для створення концепції, виробництва і маркетингу початкової концепції продукту або процесу; 3) Придбання матеріалізованої технології – машин і устаткування, тобто упровадження на інноваційних підприємств продуктових або процес них інновацій; 4) придбання не матеріалізованої технології зі сторони у формі патентів, ліцензій, розкриття ноу-хау; 5) Інструментальна підготовка й організація виробництва, що охоплює придбання виробничого устаткування й інструменту; 6) Запуск виробництва і перед виробничі розробки, що включають модифікацію продукту і технічного процесу, перепідготовка персоналу для застосування нових технологій.

Інноваційна діяльність тісно пов’язана з науково-технічною. НТД – це систематична діяльність зі створення, розвитку, поширення і застосування науково-технічних знань у всіх галузях техніки і науки. Отже, до інноваційної діяльності відноситься вся діяльність у рамках інноваційного процесу, а також маркетингові дослідження ринків збуту і пошук нових споживачів; інформаційне забезпечення можливого конкурентного середовища і споживчих властивостей товарів конкуруючих фірм; пошуки новаторських ідей і рішень.

  1. Техніко-технологічна база виробництва: сутність, значення, складові та особливості управління.

Техніко-технологічна база підприємства та її складові елементи. Техніко-технологічна база (ТТБ) підприємства виробничої сфери – системна сукупність найбільш активних елементів вир-ва, яка визначає технологічний спосіб одержання продукції, здійснюваний за допомогою машинної техніки, різноманітних транспортних, передавальних, діагностичних та інформаційних засобів, організованих у технологічні системи виробничих підрозділів і підприємства в цілому. ТТБ має 2 складові: 1) технічна складова: енергетична база (сукупність установок і мереж для забезпечення виробництва всіма видами енергії); виробничі машини та устаткування, транстпортно-переміщувальні машини й засоби; технічна база інформаційних процесів (інформаційно-обчислювальна техніка та засоби зв’язку). 2) технологічна складова (застосовувані технології): *операції видобутку, обробки, переміщення, складування, контролю та інші складові виробничого процесу, *сукупність способів і прийомів переробки ресурсів та одержання готової продукції; *комплекс технологічної документації загального і спеціального призначення; *складові інноваційного оновлення та об’єкти інтелектуальної власності. На сучасному етапі трансформації суспільного виробництва об’єктивно існують певні тенденції поступального розвитку ТТБ підприємств виробничої сфери. Визначальними з них є: підвищення наукомісткості засобів праці, рівня фундаментальності втілюваних у них знань; зростання масштабів і розширення спектру застосування сучасного мікроелектронного устаткування; перетворення засобів праці на технічну цілісність більш високого порядку; трансформація техніко-технологічних засобів у все більш універсальній системи; поглиблення інтеграції окремих елементів ТТБ та організаційно-управлінських компонентів виробництва; підвищення ступеня автоматизації техніки й технічних систем, поступовий перехід до гнучкої автоматизації виробництва, зумовленої його кількісним урізноманітненням і зменшенням серійності; формування інноваційних виробничих систем нового покоління та адекватних інноваційних моделей господарювання і методів управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]