Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voprosy_ugolovnoe.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать
  1. Поняття кримінального права, його предмет, методи та завдання.

КП – сукупність норм які визначають заг принципи,умови та підстави крим відповідальності, коло діянь які внаслідок високого рівня сусп. небезпечності визнаються злочинами, види і розміри покарань та ін. види крим правового впливу, що застосовуються до осіб, які визнані винними у їх скоєнні а також підстави та умови звільнення від відповідальності і покарання.

Предмет КП = є права і свободи людини і громадянина,власність,гром порядок, гром безпека, довкілля, конституційний устрій У.

Завдання=правове забезпечення охорони прав і свобод людини і громадянина, власності, гром безпеки і гром порядку,довкілля, конст устрою У від злочинних посягань, забезпечення миру і безпеки людства а також запобігання злочину.

Специфічні методи які виникають в КП регламентуються методом – застосування з боку Д до особи злочинця покарання. І це вирішується методом правового регулювання (імперативним) – сукупність певних засобів,за допомогою яких регламентуються та охороняються стосунки між людьми, гром та організаціями, між гром і Д. Метод регламентування крим-правових відносин – примусовий і застосовується лише до особи, яка вчинила злочин, як правило шляхом покарання. Має дві складові:1)визначення того, які сусп. небезпечні діяння є злочинами 2)які покарання застосовуються до осіб, що вчинили злочин. В крим праві вирізняють наступні методи: діалектичний=конкретно-соціологічний=логіко-юр=метод системного аналізу=метод порівняльного правознавства=історичний метод.

  1. Система кримінального права України.

Система КП цілісна система сукупності юр норм, окремі елементи якої взаємоповязані і знаходяться в нерозривному звязку.

Заг част КК (15 розділів, 108 статтей) містить норми, що визначають завдання, принципи та осн інститути КП, закріплюють підстави крим відповідальності, чинність крим закону в просторі і часі, поняття злочину і його види, осудність і неосудність, форми вини, співучасть, покарання і його види, порядок застосування окремих видів покарання, правила їх призначення, регулюють інститути, пов'язані зі звільненням від крим відповідальності і покарання, погашенням і зняттям судимості, особливості відповідальності неповнолітніх тощо.

Особлива частина КК (20 розділів, 339 статтей) крим права містить норми, що описують конкретні види злочинів із зазначенням видів покарань і меж, в яких вони можуть бути призначені за вчинення даних злочинів, підстави та умови звільнення від покарання

Норми Загальної і Особливої частин КП знаходяться в тісному, нерозривному взаємозв'язку.

Загальна частина КК містить норми заг значення, дія її приписів поширюється на всі приписи Особливої частини КК. Одночасно, всі інститути Заг частини мають у своїй основі узагальнення тих ознак, що властиві всім злочинам, передбаченим в Особливій частині. Єдність Загальної і Особливої частин КП забезпечує внутрішню узгодженість його інститутів та норм і визначає ефективність їх застосування.

Крім того КК складається з = Прикінцевих положень = Перехідних положень = Додатка з переліком майна, що не підлягає конфіскації за вироком суду

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]