Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voprosy_ugolovnoe.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать
  1. Обставини, що виключають злочинність діяння (поняття, види).

Обставини, що виключають злоч. діяння –передбачені КК вчинки,які за своїмзовн ознакамизбігаютьсязі злочинами, але не є крим караними,авизнаються сусп. корисними.

Згідно Розділу VIII Заг частини КК це обставини: необхідна та уявна оборона, затримання особи, що вчинила злочин, крайня необхідність, фіз або псих примус, виконання наказу або розпорядження, виправданий ризик, виконання спец завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації. Види обставин за змістом правомірності ділять:на 3 групи

1.– дії особи по захисту своїх прав та прав ін особи, сусп. і держ інтресів від небезпечного посягання, шляхом заподіяння тому, хто посягає шкоди для його припинення (необхідна оборона).

2. дії зумовлені виконанням посадових, службових чи професійних обовязків (затримання особи, що вчинила злочин, фіз або псих примус, виконання наказу або розпорядження, виправданий ризик, виконання спец.завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації)

3. дії щодо захисту від шкоди з боку стихійних сил або від тих сил, які було приведено в дію іншою особою, або від нападу тварин (крайня необхідність).

  1. Необхідна оборона та умови її правомірності.

Необх обороною визнаються дії, вчинені з метою захисту охоронюваних законом прав та інтересів особи, яка захищається, або ін особи, а також сусп інтересів та інтересів Д від сусп небезпечного посягання шляхом заподіяння тому, хто посягає, шкоди, необхідної і достатньої в даній обстановці для негайного відвернення чи припинення посягання, якщо при цьому не було допущено перевищення меж необхідної оборони. Перевищенням меж необхідної оборони визнається умисне заподіяння тому, хто посягає, тяжкої шкоди, яка явно не відповідає небезпечності посягання або обстановці захисту. Не є перевищенням меж необх оборони і не має наслідком крим відповідальність застосування зброї або будь-яких ін засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи або нападу групи осіб, а також для відвернення протиправного насильницького вторгнення у житло чи ін приміщення, незалежно від тяжкості шкоди, яку заподіяно тому, хто посягає.

Умови правомірності необхідної оборони поділяють на 2 групи: 1) що характеризують сусп-небезпечне посягання:= наявність дійсного і реального сусп-небезпечного посягання, небезпеки= сусп-небезпечне посягання є дією, що передбачена КК як злочин, або дією особи, що не досягла віку крим.відпов. чи дією неосудної особи.= діяння заподіює шкоду потерпілому= наявність небезпеки, що викликає негайну потребу з боку потрепілого негайно відвернути чи припинити суспільно-небезпечне посягання

2) умови, що хараткеризують захисні дії = можливість захисту особистих та сторонніх індивідуальних, колективних інтересів= шкода має заподіюватися лише особі, яка вчиняє посягання= своєчасність оборони протягом існування посягання = співмірність (адекватність) захисту та нападу, захист не має перевищувати меж необхідної оборони

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]