Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voprosy_ugolovnoe.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать
  1. Виправні роботи, громадські роботи (характеристика, відповідальність від ухилення від відбування цього покарання).

Виnравні роботи (ст57) – покарання, що встановлюється вiд 6 мiсяцiв до 2 років i вiдбувається за мiсцем роботи засудженого. Із заробiтку засудженого відраховується в дохiд Д встановлена вироком суду сума (вiд 10% до 20%) Не застосовуються до вагiтних жiнок та жінок у декреті, непрацездатних, осiб, що не досягли 16, осіб пенсiйного віку, до вiйськовослужбовцiв, правоохоронців, нотаріусів, суддiв, прокурорiв, адвокатiв, держслужбовцiв, посадовців органів мiсц. самоврядування, безробiтних.Суд може замiнити виправні роботи: = штрафом (3 неоп мін доходiв громадян за 1 мiсяць виправних робіт), якщо особа стала непрацездатною після вироку суду = звiльненням вiд вiдбування виправних робiт з випробовуванням = умо­вно-достроковим звiльненням вiд їx вiдбування Гром роботи (ст. 56 КК) - виконання у вiльний вiд роботи чи навчання денний час безоплатних сусп-корисних робiт, вид яких визначають органи мiсц самоврядування. Встановлюються на строк вiд 60 до 240 годин i вiдбуваються не бiльш як 4 годи­ни на день. Не призначаються iнвалiдам 1/2 групи, вагiтним жiнкам, особам, якi досягли пенсiйного віку, а також вiйськовослужбовцям строкової служби. Закон не передбачає можливостi звiльнення осiб вiд вiдбування покарання з випробуван­ням, умовно-дострокове звiльнення вiд покарання, замiну невiдбутої частини покарання бiльш м'яким. Ухилення від відбування гром чи виправних робіт особою, засудженою до відбування цього покарання – карається арештом до 6 місяців або обмеженням волі до 3 років. (389 КК)

  1. Позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю (характеристика).

= засудженій особі вироком суду забороняється обіймати конкретні посади або займатися конкретною діяльністю в органах держ.влади, місц самоврядування, організаціях незалежно від форми власності (службовець, бухгалтер, вчитель, тренер, адвокат, водій).

Може бути = основним покаранням (2-5р) = додатковим покаранням (1-3р).

Як додаткове покарання може бути призначене у випадках, коли не передбачене в санкції, коли з урахуванням характеру злочину, особи засудженого, iн обставин справи суд вважає неможливим збереження за ним права займати певнi поса­ди або займатися певною дiяльнiстю.

Якщо це є додатковим покаранням до арешту, обмеження волi, тримання вiйськовослужбовцiв у дисци­плiнарному батальйонi або позбавлення волi на певний строк - во­но поширюється на:=весь час вiдбування осн покарання=та на строк, встановлений вироком суду, що набрав законної сили.

При цьому строк додаткового покарання обчислюється з моменту вiдбуття основного покарання. З моменту набрання законної сили вироком -якщо це є додатковим до ін­ших основних покарань та у разі застосування статтi 77 КК (що передбачає застосування додаткових покарань у разі звільнення від відбування основного покарання з випробуванням)

  1. Штраф, як міра покарання (характеристика).

Штраф (ст. 53КК) - грошове стягнення, що накладається судом у випадках і межах, установлених в Особл част КК. Винна особа за вироком суду позбавляється матер.цінностей, що завдає їй матер.втрат та моральних переживань. Штраф обчислюється у грошовому розмірі від неопод мін громадян та сплачується на користь Д. Розмiр штрафу визначається судом залежно вiд: = тяжкостi вчи­неного злочину=з урахуванням майнового стану винного = в межах від 30 до 1000 неопод мін дох гром, = якщо ст Особл частини КК не передбачено вищого розмiру штрафу

Штраф як осн покарання - у разi призначення його за сукупнiстю злочинiв i сукупнiстю вирокiв воно не пiдлягає складанню з iн видами покарань i виконується самостійно

Штраф як додаткове покарання може бути призначений лише тодi, коли його спец передбачено в санкцiї.

Однак штраф може бути застосований: = у разі звільнення особи від відбування покарання з випробуванням= призначений як осн покарання при переході до більш мякого ніж визначеного у законі.

У разi неможливостi сплати штрафу суд може замiнити не­сплачену суму штрафу покаранням у виглядi:= гром робiт iз розрахунку: 10 годин гром робiт за 1 встанов­лений законодавством неопод мін дох гро­м = виправними роботами з розрахунку: 1 мiсяць ви­правних робiт за 4 неопод мін дох гром, але на строк не бiльше 2 років. Виконання покарання (штраф) здійснюється держ.виконавчою службою за місцем проживання засудженого

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]