Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_teoretichni_pitannya_shpargalka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать
  1. Підприємство: поняття, мета і завдання діяльності, основні контрагенти та функціональні моделі.

Підприємство — самостійний суб'єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб'єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому Господарським кодексом України та іншими законами.

Цілями і завданнями діяльності підприємств є:

  1. максимізація прибутків (теоретична) (досягнення певного рівня прибутків – практична);

  2. виконання певного плану діяльності;

  3. зростання продажів;

  4. формування нового ринку (впровадження інноваційної діяльності).

Цілі підприємства згідно ТОС (теорія обмежень системи)

  1. робити гроші як зараз, так і в майбутньому;

  2. забезпечити робітникам надійний та приємний робочий клімат як зараз, так і в майбутньому;

  3. забезпечити задоволення потреб споживачів ринку як зараз, так і в майбутньому.

До контрагентів підприємства прийнято відносити:

  1. Власників (акціонерів), які прагнуть максимізації частки прибутків, які спрямовуються на дивіденди (зростання ринкової вартості акцій);

  2. Менеджерів, головна мета яких виплачувати мінімум дивідендів, оскільки їх прибутки та влада збільшується зі збільшенням бізнесу;

  3. Працівників, основна мета яких полягає у зростанні заробітної плати, умови праці.

Можна зробити висновок, що кожний контрагент (stakeholder) переслідує виключно особисті інтереси.

Функціональна модель підприємства дає представлення про функції підприємства і розподіл відповідальності за їх виконання. Функціональна модель підприємства не містить інформації про взаємозв’язок функцій. Для цього будується процесна модель, яка описує потік ресурсів (матеріальні, інформаційні і т.д.), що використовуються при виконанні функцій, але не дає їх вартісної оцінки, яку необхідно мати при розрахунку фінансового плану підприємства. Тому потрібно уточнити описання бізнес-процесів за допомогою побудови кількісної моделі бізнес-процесів яка визначає вартість виконання бізнес-процесу. Побудувавши кількісну модель бізнес-процесів, можна побудувати і модель фінансового плану підприємства.

  1. Підприємництво: сутність, функції, форми та моделі здійснення.

Підприємництво — самостійна ініціатива, систематична, на власний ризик діяльність із виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг та заняття торгівлею з метою одержання прибутку.

В сучасній ринковій економічній системі підприємництво розглядається як особливий вид господарської діяльності. Його економічна сутність виявляється в самостійній, ініціативній, новаторській діяльності, пов'язаній із власним ризиком і відповідальністю. Підприємництво виступає насамперед як прояв господарської та організаційної творчості й новаторства, базується на інноваційній комерційній ідеї. Саме ініціативне, самостійне та творче поєднання матеріальних і фінансових ресурсів, нематеріальних активів і робочої сили з метою створення нових товарів чи послуг і становлять зміст підприємницької діяльності. Величина одержаного прибутку або особистого доходу залежить насамперед від того, як підприємець організував господарську діяльність, використав усю сукупність чинників виробництва.

Головні функції підприємництва: інноваційна , ресурсна, організаційна, соціальна.

Інноваційна функція підприємництва передбачає сприяння генеруванню і активному впровадженню новаторських ідей і проектів, готовність до виправданого господарського ризику та вміння вести конкурентну боротьбу.

Ресурсна функція підприємництва полягає у формуванні та продуктивному використанні власного капіталу, а також матеріальних, трудових, природних, інформаційних та інших ресурсів.

Організаційна функція підприємництва виявляється у поєднанні чинників виробництва в оптимальних пропорціях, здійсненні контролю за їхнім використанням, направленості зусиль працівників на досягнення поставленої мети.

Соціальна функція підприємництва зводиться до формування мотиваційного механізму ефективної праці, виробництва товарів та послуг, які необхідні для максимального задоволення потреб споживачів.

Моделі підприємництва: класична та інноваційна.

Класична модель підприємницької діяльності орієнтується на найефективніше використання наявних ресурсів підприємства.

Інноваційна модель підприємництва передбачає активне використання переважно інноваційних організаційно-управлінських, техніко-технологічних і соціально-економічних рішень у сфері різномасштабного бізнесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]