Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_teoretichni_pitannya_shpargalka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать
  1. Інтелектуальний капітал підприємства: поняття, характерні риси, значення та основні форми.

Термін інтелектуальний капітал вперше було використано Дж. Гелбрейтом. Виділяють 3 підходи до його визначення: структурний, функціонально-структурний, термінологічний. За 1 підходом ІК – це сукупність наявних законних прав на результати діяльності, природних і набутих здібностей, а також нагромадження бази знань і корисних відносин з іншими суб’єктами. За 2 підходом ІК – це сукупність знань, які є на підприємстві та можуть використовуватися ним для одержання різних переваг перед конкурентами. За 3 ІК – це поняття, яким позначають нематеріальні активи, без яких компанія не може існувати. Інтелектуальний капітал є сукупністю людського і машинного інтелектів, а також інтелект продуктів; до ІК належать тільки ті продукти які здатні створювати нову вартість або приносити додатковий прибуток. ІК – це засіб створення нової вартості, що принципово відрізняє його від інтелектуального потенціалу. Характерними рисами ІК є: інвестиції в ІК повинні забезпечувати його власнику одержання вищого доходу; інвестиції в ІК дають досить значний за обсягом і часом економічний і соціальний ефект; характер і види інвестицій в ІК зумовлений історичними, національно-культурними особливостями і традиціями; ІК у вигляді знань, вмінь, навичок може накопичуватись; ІК є ключовим елементом процесу створення стійкої бізнес-моделі; ІК відрізняється від фізичного за ступенем ліквідності; використання ІК завжди контролюється самим індивідом; ІК починає визначати головні тенденції економічного зростання, довгострокового успіху, стійкості кампанії. ІК розвивається на основі попередніх форм капіталу, вбирає в себе їх основні власності й одночасно має власний склад. Сучасними формами матеріалізації ІК є матеріальні фактори виробництва, праці – патенти, ліцензії, ноу-хау, програми тощо, які широко використовуються в усіх сферах суспільства. Основні форми ІК: 1) Наукові дослідження (монографії, доповіді, дисертації – технічні засоби зберігання інформації); 2) Розробки технологічні (проекти, ліцензії, патенти, ноу-хау, моделі – нематеріальні ресурси виробництва); 3) Розробки органічно-екологічні (методики, інструкції, програми, закони..); 4) Спосіб мислення (креативний, професіоналізм).

  1. Сутнісно-елементна характеристика інтелектуального капіталу.

ІК складається з 3 компонентів: людський капітал; структурний капітал; клієнтський капітал. Людський капітал – це сформований або розвинений у результаті інвестицій і накопичений людьми певний потенціал фізичних і духовних здібностей індивіда та інших продуктивних якостей, які цілеспрямовано використовуються у відповідній сфері економічної діяльності, що сприяє підвищенню продуктивності праці й завдяки цьому впливає на зростання доходів його власника. Дане визначення акцентує увагу на декількох принципових моментах: По-перше, людський капітал – це не просто сукупність зазначених характеристик, а саме сформований або розвинений в результаті інвестицій і нагромаджений певний запас здоров’я, знань, навичок, здібностей. По-друге, це такий їх рівень, який доцільно використовується для одержання економічного ефекту і сприяє зростанню продуктивності праці. По–третє, використання людського капіталу закономірно приводить до зростання доходів його власників. По–четверте, таке зростання доходів стимулює перманентність інвестицій в людину, що призводить до подальшого зростання її заробітків.

Категорія «людський капітал» за трьома рінями:

- на особистісному рівні людським капіталом являються знання та навички; - на мікроекономічному рівні людський капітал являє собою сукупну кваліфікацію та професійні здібності всіх працівників підприємства; - на макроекономічному рівні людський капітал включає в себе нагромадженні вкладення в такі галузі діяльності, як; освіта, професійна підготовка і перепідготовка тощо, є суттєвою частиною національного багатства країни, і називається національним людським капіталом.

Структурний капітал – це все,що створюється працівниками на підприємстві та пов’язане з формуванням інтелектуального потенціалу (програмне забезпечення, бази даних, патенти, товарні знаки). Клієнтський капітал - це система довгострокових, надійних, взаємовигідних відносин фірми з клієнтами та контрагентами, які побудовані на довірі (довіра є ключовим фактором успішної угоди в економіці, основаній на знаннях).

Клієнтський капітал збільшується за рахунок приросту кількості постійних клієнтів, зміцненню торгової марки, бренду організації. Цей вид капіталу включає такі складові елементи: комерційні ідеї та ділові зв'язки, комерційну мережу розповсюдження продукції, участь в комерційних партнерствах, засоби індивідуалізації організації (те, що виділяє її серед інших) та ділову репутацію.

Людський, структурний та клієнтський капітал, знаходяться в тісному взаємозв'язку один з одним, тому недоцільним є інвестування тільки в одну якусь складову частину інтелектуального капіталу, оскільки це системне, збірне поняття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]