Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_teoretichni_pitannya_shpargalka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать
  1. Калькулювання собівартості одиниці продукції: поняття, способи та технологія здійснення.

Калькулювання — це процес обчислення собівартості окремих виробів.

Калькулювання використовується для: а) обґрунтування цін на вироби; б) обчислення рентабельності виробів; в) аналізу собівартості однакових виробів на різних підприєм­ствах; г) визначення ефективності організаційно-технічних за­ходів. Калькулювання передбачає: •установлення об'єкта калькулювання та вибір кальку­ляційних одиниць; •визначення калькуляційних статей витрат і методики їхнього обчислення.

Об'єкти калькулювання — це та продукція чи ро­бота (послуга), собівартість яких обчислюється. Головним об'єктом калькулювання є готові вироби, що реалізуються на ринку. Калькуляційна одиниця — одиниця кількісного ви­мірювання об'єкта калькулювання (наприклад, один авто­мобіль, одна тонна вугілля, одна кіловат-година електро­енергії).

Системи калькулювання. 1) к. за замовленнями – система калькулювання собівартості прод. на основі обліку витрат на окремі вироби або партії виробів. Використовується, коли вигот. Складна продукція, яка дорого коштує з тривалим циклом виробництва. Умови: * кожен зразок готової продукції. Легко відокремлюється від інших зразків готової продукції. * виконується за технічним замовленням або за завданням замовника * випускається невелика кількість продукції * виготовлення потребує значних витрат; 2) к. за процесами – прямі витрати відображаються в поточному обліку не за видами продукції, а за стадіями виробництва, навіть якщо в одній стадії можна отримати продукції різних видів.

3) Операційне калькулювання – гібридна система калькулювання, в якій застосовується облік прямих матеріальних затрат за замовленнями та облік витрат на обробку за процесами.

Методи калькулювання. Калькулювання повних витрат – метод калькулювання, що передбачає включення до собівартості продукції всіх виробничих витрат ( виробничих, адміністративних, збутових та ін..). Калькулювання за змінними витратами полягає в визначенні неповної собівартості продукції. При заст.. цього методу включають лише змінні виробничі витрати. Застосування калькулювання за змінними витратами не включаються до собівартості, а розглядають як витрати періоду не тільки операційні витрати на управління, збут тощо, а й постійні виробничі витрати. За моделлю змінних витрат є 4 способи впливу на прибуток: зміна ціни, зміна обсягів продажу, скорочення змінних або постійних витрат. Калькулювання за видами діяльності. 1) визначення переліку і послідовності видів діяльності. 2) виділення змінних та постійних витрат. 3) присвоєння видам діяльності показників-вимірників вихідного результату – факторів витрат. 4) поділ ресурсів на групи залежно від періодів іх використання і постачання. 5) поділ ресурсів залежно від періодів їх використання та постачання. 6) співвіднесення видів діяльності та ресурсів. 7) визначення собівартості продукції як суми витрат на здійснення операцій. Калькулювання за стандартами. Визначення собівартості на основі встановлених нормативів постійних і змінних витрат. 1) визнач. Середньої величини витрат. 2) розрахунок оптимального розміру окремих видів витрат. 3) встановлення цільових витрат за прогнозованої величини обсягу виробництва і реалізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]