Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_teoretichni_pitannya_shpargalka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать
  1. Правові основи функціонування підприємства: порядок створення, регулювання діяльності та ліквідації.

Основними правовими актами, які регулюють діяльність підприємств, є: Господарський кодекс України; Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців»; статут підприємства; Генеральна тарифна угода; колективний договір та інші правові документи, що регулюють окремі напрями діяльності підприємства.

Господарський кодекс України регламентує порядок створення, реєстрації, ліквідації і реорганізації підприємств; розкриває загальні принципи управління підприємством і самоврядуванням трудового колективу; розглядає механізм формування і використання майна підприємств; визначає види господарської, економічної і соціальної діяльності підприємств; фіксує права і відповідальність у здійсненні господарської діяльності; регулює відносини з іншими господарюючими суб'єктами та державою.

Підприємство вважається створеним і набуває прав юридичної особи з дня його державної реєстрації.

Підприємство створюється згідно з рішенням власника (власників) майна чи уповноваженого ним (ними) органу, підприємства-засновника, організації або за рішенням трудового колективу у випадках і порядку, передбачених цим Законом та іншими законами України. Рішення про створення підприємства у випадках, передбачених чинним законодавством, приймається за погодженням з Антимонопольним комітетом України.

Регулювання економічних процесів на рівні підприємства забезпечується шляхом розроблення планів або бізнес-планів його розвитку. Основи формування плану підприємства становлять, з одного боку, дані про кон'юнктуру ринку і попит на його продукцію, реальні можливості матеріально-технічного забезпечення виробництва, з іншого — наміри уряду щодо обсягів державного контракту, обов'язкового для державних і недержавних підприємств, який не формується на договірних засадах.

Ліквідація – це одна з форм припинення діяльності суб’єкта господарювання (юридичної особи).

Ліквідація підприємства здійснюється спеціально створюваною комісією з припинення юридичної особи.

Ліквідація може здійснюватися:

– за рішенням власника (власників) – так звана «самоліквідація»;

– за рішенням суду або господарського суду.

  1. Сутнісно-видова характеристика підприємств та їх об’єднань.

Сутнісно-видова класифікація підприємств забезпечується такими ознаками:

1) мета і характер діяльності (комерційні, некомерційні);

2) форма власності майна (приватна, колективна, державні, спільні);

3) належність капіталу (національні, іноземні, підприємство з іноземними інвестиціями);

4) правовий статус і форма господарювання (одноосібні, кооперативні, орендні, господарські товариства);

5) галузево-функціональний вид діяльності (промислові, сільськогосподарські, будівельні, транспортні, торгівельні, виробничо-торгові, товарно-посередницькі, інноваційно-впроваджувальні, лізингові, банківські, страхові, туристичні тощо);

6) технологічна і територіальна цілісність (материнські, дочірні, асоційовані, філії);

7) розмір та чисельність працівників (малі, середні, великі).

Об’єднання підприємств можна умовно розділити на законні та незаконні. Ми розглянемо законні об’єднання:

Асоціація – об’єднання, створене з метою координації господарської діяльності учасників. Учасники не втрачають ані фінансової, ані управлінської самостійності.

Корпорація – об’єднання підприємств на основі поєднання їхніх виробничих, наукових, комерційних інтересів з делегуванням окремих повноважень органам централізованого управління корпорацією.

Концерн – об’єднання підприємств на основі їх фінансової залежності від одного або групи учасників концерну. Підприємства не мають фінансової самостійності.

Консорціум – тимчасове об’єднання підприємств для досягнення певних цілей. Як правило є міжнародним.

Фінансово-промислова група – об’єднання промислового і банківського капіталів. За способом утворення виділяють 2 типи ФПГ: 1) банківсько-промислову групу; 2) промислово-банківську групу.

Холдинг – це об’єднання на основі володіння пакетами акцій підприємств. Портфель акцій холдингу формується за принципом диверсифікації з метою мінімізації ризиків. Холдинг нічого не виробляє.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]