Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_teoretichni_pitannya_shpargalka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать
  1. Методи визначення потреби в оборотних коштах підприємства.

За періодом функціонування оборотний капітал поділяють на постійний та змінний. Виокремлюють 2 підходи щодо визначення цих термінів. За 1 постійний ОК – це частина грошових коштів, дебіторська заборгованість та виробництво запасів, потреба в яких є відносно постійною протягом усього операційного циклу. Стосовно 2 – це мінімальний обсяг ОК, який необхідний для організації виробничої діяльності. Тривалість операційного циклу =Тв.з+Тн.в+Тг.п+Тг.а+Тд.з. Обчислення обсягу ОК можна здійснити за формулою ОКв.ц=(Тв.з+Тн.в+Тг.п)*Вв.с, де Вв.с – середньодобовий випуск товарної продукції за виробничою собівартістю.

Розрізняють 3 методи розрахунку нормативів оборотних коштів: аналітичний, коефіцієнтний та прямого розрахунку. Аналітичний метод передбачає ретельний аналіз наявних товарно-матеріальних цінностей з наступним коригуванням фактичних запасів і вилученням з них надлишкових. Коефіцієнтний метод полягає в уточненні чинних на початок розрахункового періоду нормативів власних оборотних коштів згідно зі змінами в цьому періоді показників виробництва, що впливають на величину цих коштів. Метод прямого рахунку – це науково обґрунтований розрахунок нормативів за кожним нормованим елементом оборотних коштів (виробничими запасами, незавершеним виробництвом, витратами майбутніх періодів, залишками готової продукції). У практиці він є основним, інші методи розрахунку використовуються здебільшого як допоміжні.

Норматив ОК у ВЗ визначається множенням середньодобового споживання матеріалів у вартісному виразі на норму їх запасу в днях. Норматив ОК у НВ=Вв.с*Тв.ц*kн.в, де Вв.с - середньодобовий випуск продукції за її виробничою собівартістю, Тв.ц - середня тривалість вир циклу, Кн.в - коефіцієнт наростання витрат. Норматив ОК у витратах майбутніх періодів розраховується виходячи із залишку коштів на початок періоду та суми витрат протягом розрахункового періоду за мінусом величини наступного погашення витрат за рахунок собівартості продукції. Норматив ОК у залишках готової продукції визначається як добуток одноденного випуску готових виробів на норму їх запасу на складі у днях.

  1. Оцінка ефективності використання оборотних коштів та шляхи її підвищення.

Результати діяльності підприємства, темпи його розширеного відтворення залежать не тільки від обсягу оборотного капіталу, а й від ефективності його використання. Для оцінки ефективності використання оборотних коштів підприємства застосовують певні показники: Коефіцієнт оборотності оборотних коштів – відношення обсягу виробленої та реалізованої продукції, наданих послуг за певний період до середнього залишку оборотних коштів за той самий період. Коефіцієнт завантаження оборотних коштів — показник, обернений до коефіцієнта оборотності. Він показує, скільки оборотних коштів підприємства припадає на кожну грошову одиницю реалізованої продукції. Тривалість 1 обороту – відношення кількості календарних днів у розрахунковому періоді (для кварталу — 90 днів, року — 360 днів) до коефіцієнта оборотності за той самий період. Рентабельність оборотних коштів — це відносний показник, обчислюваний як відношення одержаного прибутку (валового або чистого) підприємства до суми його оборотних коштів за певний період. Для підвищення ефективності використання оборотних коштів підприємства застосовують конкретні способи: -оптимізація запасів ресурсів і незавершеного виробництва; -скорочення тривалості виробничого циклу; -поліпшення організації матеріально-технічного забезпечення; -прискорення реалізації товарної продукції. Чільне місце належить оптимізації виробничих запасів. Саме з оптимізацією пов’язані найбільші резерви скорочення запасів на підприємствах. Скорочення тривалості виробничого циклу дає змогу зменшити обсяг незавершеного виробництва. Якщо прискорити реалізацію продукції, то можливе вивільнення ОК за рахунок зменшення обсягу залишків готової продукції на складах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]