Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_teoretichni_pitannya_shpargalka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать
  1. Поняття, види, методичні основи визначення обсягу та ступеню використання виробничої потужності підприємства.

Виробнича потужність підприємства характери­зує максимально можливий річний випуск продукції (ви­конання робіт, надання послуг) з урахуванням попиту ринку, необхідних номенклатури, асортименту та якості за умови якнайповнішого використання устаткування виробничих площ, застосування прогресивної технології та організації виробництва.

Одиниці вимірювання виробничої потужності підприємства. Звичайно потужність підприємства вимі­рюється в тих самих одиницях, в яких планується та об­ліковується виробництво продукції (послуг). У багатономенклатурному виробництві виробнича потужність ви­значається у вартісному виразі. На підприємствах окре­мих галузей (наприклад у цукровій, молочній та хлібо­булочній промисловості) потужність характеризується кі­лькістю перероблюваної сировини чи випуском продукції за добу.

Види виробничої потужності підприємства

Проектна потужність — потужність, що визна­чається в процесі проектування реконструкції (розширен­ня) діючого або будівництва нового підприємства. Вона вважається оптимальною, оскільки склад і структура устаткування відповідають структурі трудомісткості проектної номенклатури продукції, яка має бути досяг­нута протягом нормативного строку освоєння.

Поточна (фактично досягнута) виробнича потуж­ність визначається періодично у зв'язку зі зміною умов виробництва (номенклатури і трудомісткості виробів) або перевищенням проектних показників. При цьому розраховують вхідну (на початок року), вихідну (на кінець року) та середньорічну потужність підприємства.

Резервна потужність підприємства має постійно передбачатися в певних галузях: електроенергетиці та га­зовій промисловості — для покриття пікових наванта­жень в електро- і газових мережах, надійного забезпе­чення енергоресурсами на період виконання ремонтно-аварійних робіт; харчовій індустрії—для переробки збі­льшеного обсягу сільськогосподарської сировини у ви­соковрожайні роки; на транспорті — для перевезення більшої кількості пасажирів у літні місяці тощо.

Усі показники використання основних фондів звичайно поділяються на дві групи показників: екстенсивного використання та інтенсивного використання. Показники екстенсивного використання характеризують роботу устаткування за часом або за кількістю. Показники інтенсивного використання пов’язані з його виробітком, тобто визначають рівень використання потужності. Останні показники обов’язково мають одиниці виміру (гривні, штуки, метри та ін.).У процесі аналізу досліджуються склад і структура календарного фонду верстатного часу, співвідношення наявного, встановленого і діючого устаткування. Коефіцієнт змінності роботи устаткування дає змогу порівняти цей показник з плановим, вивчати його в динаміці та в порівнянні з іншими спорідненими підприємствами. За наявністю інформації аналізують також склад і використання виробничих та допоміжних площ. Особливу увагу завжди звертають на розрахунки та аналіз показника фондовіддачі (фондомісткості продукції). Потрібно розібратися у тенденціях її зміни і вивчити фактори, які на неї впливають. Чинники, що впливають на величину ВП: 1. номенклатура, асортимент, якість продукції. 2. кількість установленого устаткування, розмір і характеристика виробничих площ, можливий фонд часу роботи устаткування та використання виробничих площ протягом року. 3. прогресивні техніко-економічні норми продуктивності та використання технологічного устаткування, знімання продукції з виробничих площ, нормативи тривалості виробничого циклу і трудомісткості продукції. Показники ліпшого використання ВП: 1. коефіцієнт освоєння проектної потужності (відношення фактичного випуску продукції до проектної) 2. коефіцієнт використання поточної ВП (відношення Овп та факт.ВП) 3. середньорічний коефіцієнт використання резервної потужності (відношення використання в часі до річного календарного фонду часу). Способи ліпшого використання ВП в цілому такі самі, як і основних виробничих фондів підприємства. Проте пріоритетними тут є: збільшення коефіцієнта змінності роботи устаткування, а також обсягу планового випуску продукції згідно з величиною потужності і попитом ринку на продукцію даного підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]