Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_teoretichni_pitannya_shpargalka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать
  1. Управління економічною безпекою підприємства.

Механізм формування економічної безпеки підприємства – це сукупність управлінських, економічних, організаційних, правових і мотиваційних способів гармонізації інтересів підприємства з інтересами інших суб’єктів.

Загальна схема процесу органі­зації економічної безпеки включає такі дії (заходи), що здійсню­ються послідовно або одночасно: 1) формування необхідних корпоративних ресурсів (капіталу, персоналу, прав, інформації, технології та устаткування); 2) загальностратегічне прогнозування та планування економіч­ної безпеки за функціональними складовими; 3) стратегічне планування фінансово-господарської діяльності підприємства (організації); 4) загально тактичне планування економічної безпеки за функціональними складовими; 5) тактичне планування; 6) оперативне управління; 7) здійснення функціонального аналізу рівня економічної безпеки; 8) загальна оцінка досягнутого рівня економічної безпеки.

  1. Антикризова діяльність підприємства: поняття, цілі та особливості здійснення.

Антикризова діяльність підприємства – це сукупність цілеспрямованих і послідовних дій спрямованих на прогнозування й виявлення кризових процесів, їх локалізацію та усунення. Антикризова діяльність передбачає реалізацію заходів щодо: своєчасного передбачення кризових проявів і випередження настання кризи, підготовка до змін з метою локалізації можливих наслідків кризи, активної комплексної діяльності на всіх ланках системи під час зародження кризи, обов’язкове дослідження причин виникнення кризи, формування систем оцінювання ефективності проведених заходів. На основі існуючих базових принципів організації антикризової діяльності визначено основні її цілі: 1) розробка та реалізація превентивних антикризових заходів; 2) розроблення критеріїв та обґрунтування заходів щодо антикризової діяльності підприємства в період гострої фази кризи.

Серед заходів антикризової діяльності виокремлюють такі групи 1) превентивні антикризові заходи. 2) заходи, спрямовані на розроблення сценаріїв розвитку кризи. 3) дії, спрямовані на обґрунтування стратегій антикризового управління. У разі реалізації сценаріїв локалізації кризових явищ. За реалізації превентивних антикризових заходів здійснюється: * формування й періодична актуалізація системи показників та індикаторів, що комплексно характеризують поточну діяльність підприємства й тенденції його розвитку. * визначення граничних значень показників та індикаторів розробленої системи, за яких виникає мотивована загроза стабільності діяльності фірми. * розрахунок і періодична актуалізація відповідних показників. * обґрунтування економічної доцільності реалізації великих проектів для конкретного підприємства. * проведення налізу бізнес-процесів, здійснених підприємством за звітний період, з метою виявлення їх можливого негативного впливу.

  1. Банкрутство підприємства: поняття, причини, технологія здійснення та особливості прогнозування.

Поняття банкрутства органічно при­таманне сучасним ринковим відно­синам. Воно характеризує неспро­можність підприємства задовольнити ви­моги кредиторів щодо оплати товарів, робіт, послуг, а також забезпечити обов'язкові платежі в бюджет і позабюджетні фонди. Одна з перших ознак руху до банкрутства — спад прибутко­вості фірми нижче за вартість її капіталу.

Причини банкрутства підприємств можуть бути найрізноманітнішими. Загалом їх можна поділити на дві групи: 1) зовнішні, які практично дуже важко вра­хувати; 2) внутрішні, що безпосередньо залежать від форм, методів та організації роботи на самому підприємстві.

Внутрішні – брак стратегічного плану розвитку, низька якість менеджменту, збільшення дебіторської та кредиторської заборгованості, дефіцит власних оборотних коштів, утримання зайвих робочих місць, недосконалість мех.. ціноутворення і т.д.

Зовнішні – політичні, соціально-економічні, науково-технічні, зовнішньоекономічні.

Зарубіжний досвід показує, що спрогнозувати банкрутство мож­на за 1,5—2 роки до появи його очевидних ознак. Цілком можливим є виявлення початкових ознак банкрутства через прогнозування «ціни підприємства» на найближчу та довгострокову перспективу.

Для успішного господарювання на ринкових засадах суттєво важливим є можливість оцінки ймовірності банкрутства суб'єктів підприємницької та іншої діяльності.

Методичні підходи, в основу яких покладено факторні моделі прогнозування банкрут­ства підприємств та організацій:

1) Найпростішою є двофакторна модель оцінки ймовірності банкрутства підприємства (організації). Вона передбачає обчис­лення спеціального коефіцієнта Z і має такий формалізований вигляд:

Z = -0,3877 - 1,0736* коеф загальної ліквідності + 0,579*частка позикових коштів у заг величині пасиву балансу.

За двофакторною моделлю ймовірність банкрутства будь-якого суб'єкта господарювання є дуже малою за будь-якого від'ємного значення коефіцієнта Z і великою — за Z > 1.

Більш обґрунтованою та більш поширеною є п 'ятифакторна модель Альтмана. Z= 0.717*x1 + 0.847*x2 + 3.107*x3 + 0.42*x4 + 0.995*x5

X1 - оборотний капітал/сума активів; х2- нерозподілений прибуток/сума активів; х3 – операційний прибуток/сума активів; х4 – балансова вартість акцій/позиковий капітал; х5 – обсяг продажу/сума активів.

Z< 1,23 – під-во збанкрутує у найближчі роки.

Цей індекс дає змогу з достатньою вірогідністю розподілити суб'єкти господарювання на тих, що працюють стабільно, і на потенційних банкрутів.

Наслідки при установленні боржника банкрутом: припинення підприємницької діяльності такого божника, до ліквідаційної комісії переходить право розпоряджатися майном банкрута і всі його майнові права та обов’язки і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]