Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_teoretichni_pitannya_shpargalka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать
  1. Продукція (робота, послуга) підприємства: поняття, різновиди, характерні ознаки та кількісна оцінка обсягу.

Продукцією прийнято називати кінцевий результат здійснення виробничого процесу на підприємстві, який має матеріалізовану форму, конкретні властивості, усталені характеристики і здатний задовольняти потреби споживачів.

Обсяг продукції може бути представлений виготовленою продукцією, виконаною роботою, наданими послугами. Планування та облік продукції може здійснюватись у натуральних, умовно-натуральних та вартісних одиницях. Для характеристики обсягу продукції в натуральному вигляді застосовується номенклатура продукції (перелік найменувань виробів) та асортимент (сукупність різновидів продукції кожного найменування). Вимірниками обсягу продукції в натуральному вигляді є фізичні одиниці. Умовно-натуральні показники (умовні листи шиферу, умовні штуки цегли). Є подвійні натуральні показники (виробництво сталевих труб вимірюється в тонах і метрах); кількість виробленої продукції вимірюється показниками товарної, валової, реалізованої і чистої продукції. Товарна продукція – загальна вартість усіх видів готової продукції, напівфабрикатів, робіт та послуг виробничого характеру призначених для продажу різним споживачам. Валова продукція – показник кількості продукції, який включає зміну залишків незавершеного виробництва, вартість сировини і матеріалів замовника та все те, що призначене для внутрішнього споживання і для продажу. Реалізована продукція – кількість запланованого продажу або фактично реалізованих товарів. Чиста продукція – заново створена на підприємстві вартість, яка визначається вилученням із товарної продукції затрат минулої праці, матеріальних витрат, амортизаційних відрахувань.

  1. Якість продукції (робіт, послуг) підприємства: поняття, значення, основні показники та технологія оцінювання.

Якість як економічна категорія відбиває сукупність властивостей продукції, що зумовлюють ступінь її придатності задовольняти потреби людини відповідно до свого призначення.

Рівень якості – це кількісна характеристика міри придатності того чи іншого виду продукції для задоволення конкретного попиту на неї у порівнянні з відповідними базовими показниками. Оцінка якості передбачає визначення: - абсолютного рівня якості (шляхом обчислення вибраних для його вимірювання показників без їх порівняння з відповідними показниками аналогічних виробів); відносного (шляхом порівняння показників продукції з абсолютними показниками якості кращих аналогічних товарів); перспективного (враховує пріоритетні напрямки і темпи розвитку науки і техніки); оптимального (тобто такого рівня, за якого загальна величина суспільних витрат на виробництво і використання продукції у певних умовах її споживання була б мінімальною).

Показники якості продукції можна поділити на дві групи: перша – диференційовані (поодинокі) показники; друга – загальні показники якості всього обсягу продукції яку виробило підприємство.

Технологія оцінювання продукції:

Для визначення рівня якості виготовлених або освоюваних виробництвом нових виробів застосовують ряд методів: об’єктивний (оцінка рівня якості продукції за допомогою стендових випробувань та приборних вимірювань, лабораторного аналізу); органолептичний метод (ґрунтується на наслідках аналізу сприймання органами почуттів людини (зором, нюхом, слухом, смаком, дотиком) без застосування технічних вимірювальних та реєстраційних засобів); розрахунковий (якість продукції визначається рівнем і складом витрат на її створення).

Показники якості продукції:

  1. Одиничні (характеризують окремі властивості виробу);

  2. Комплексні (вимірюються групи властивостей виробу);

  3. Узагальнюючі (характеризують якість всієї сукупності продукції підприємства).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]