Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_teoretichni_pitannya_shpargalka.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать
  1. Форми, методи та організаційні типи виробництва.

Тип виробництва сукупність організаційно-технічних і економічних особливостей виробництва, обумовлених номенклатурою виробів, які виготовляються, обсягами та степенем регулярності випуском однойменної продукції. Різновиди організаційних типів виробництва:

одиничне — виробництво, що характеризується широкою номенклатурою продукції і малим обсягом випуску однакових виробів, повторне виготовлення яких здійснюється через три­валі проміжки часу або й зовсім не передбачається;

серійне — виробництво, яке має обмежену номенклатуру продукції, а виготовлення окремих виробів періодично повто­рюється певними партіями (серіями); загальний їх випуск може бути достатньо великим; воно буває дрібно-, середньо- і великосерійним;

масове — виробництво, що відрізняється вузькою номен­клатурою продукції (часто вона обмежується одним типом і видом виробу), зате великим обсягом і тривалим часом її виго­товлення;

дослідно-експериментальне — виробництво, яке вигото­вляє зразки або невеликі партії (серії) виробів для проведення дослідних робіт, випробувань, доробки конструкції.

Є два методи організації виробництва: не потоковий і потоковий.

Рівень ефективності організаційних типів виробниц­тва: найефективнішим є масове виробництво, яке уможлив­лює застосування високопродуктивного спеціального устатку­вання та раціональної організації виробництва (виробничих процесів); а технічно та організаційно найскладнішим і найменш ефек­тивним є одиничне виробництво.

Характеристика основних форм організації виробництва.

Концентрація виробництва означає його усуспільнення через збільшення розмірів підприємств, зосередження робочої сили, засобів виробництва і випуску продукції на все більш великих підприємствах (інтеграційних структурах). Види: агрегатна, технологічна, заводська.

Деконцентрація виробництва як форма його організації та пріоритетний зворотний процес стає об‘єктивно необхідною в період формування і розвитку ринкових відносин між виробниками та споживачами. Такий сучасний процес здійснюється з допомогою створення широкої мережі малих і середніх підприємств, розукрупнення існуючих великих підприємств. Як свідчить світовий досвід, заново створювані малі підприєм­ства (фірми) є технічно передовими, спеціалізованими, мобі­льними та економічно ефективними.

Спеціалізація виробництва відображає процес зосе­редження діяльності підприємства (фірми) на виготовленні пев­ної продукції (виконанні окремих видів робіт, наданні платних послуг).

Види спеціалізації підприємств: предметно спеціалізовані; подетально; технологічно (стадійно) спеціалізовані;функціонально спеціалізовані.

Конверсія виробництва характеризує істотне (інколи повне) перепрофілювання частини (усього) виробничого потенціалу підприємства на виробництво іншої продукції під впли­вом докорінної зміни ринкового середовища чи глобальних чин­ників розвитку економіки. Види: предметно-функціональна.

Кооперування є формою виробничих зв'язків між під­приємствами різних галузей, що спільно виготовляють певний вид кінцевої продукції. Воно органічно пов'язане з розвитком спеціалізації виробництва, характеризується відносною постій­ністю зв'язків між продуцентами та обов'язковим дотриман­ням підприємствами-суміжниками техніко-технологічних ви­мог головних підприємств, що випускають готові до спожи­вання (використання, експлуатації вироби). Види: предметне, галузеве, регіональне, міждержавне.

Комбінування виробництва — процес органічного по­єднання в одному підприємстві (комбінаті) кількох виробництв, які належать до різних галузей промисловості або народного господарства в цілому. Види: вертикальне, горизонтальне, змішане.

Диверсифікація виробництва – одночасний розвиток кількох (багатьох) технологічно не пов‘язаних видів виробництва, у значному розширенні номенклатури та асортименту продукції підприємства. Види: різногалузева технологічно не зв‘язана.

Методи організації виробництва.

Непотоковий ( одиничний) метод: характеризується широкою номенклатурою виготовлення виробів одиничними екземплярами, які повторюються або не повторюються через певний час. Він також має назву одинично-технологічного методу, для якого характерна обробка різних за конструкцією і технологією виготовлення окремих предметів праці неповторювальними одиницями ( невеликими партіями) на робочих місцях. Непотоковий метод застосовується в одиничному та дрібносерійному типах виробництва.

Партіонний метод. Ґрунтується на груповій технології виготовлення виробів партіями обмеженої номенклатури. Партія виробів – це певна кількість технологічно подібних предметів праці, які обробляються на одному роб. місці одним робітником або їх групою.

Одинично-партіонний метод. Застосовується в умовах гнучких виробничих систем, де одиничні екземпляри деталей, що належать певному сімейству виробів, можуть оброблятися як єдина партія.

Потоковий метод організації виробництва характеризується великими масштабами випуску продукції вузької номенклатури з заданою періодичністю. Це – високоефективний метод, що передбачає максимальну відповідність принципам раціональної організації і застосовується в масовому та великосерійному виробництві. Основною структурною ланкою потокового виробни­цтва є потокова лінія, тобто технологічно та організаційно ви­окремлена група робочих місць, на яких виготовляється один чи кілька подібних виробів згідно з ознаками по­токового виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]