Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voprosy_ugolovnoe.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать
  1. Готування до злочину.

Готування до злочину – перша стадія вчинення злочину = підшукування або пристосування засобів чи знарядь, підшукування співучасників або змова на вчинення злочину, усунення перешкод, а також ін умисне створення умов для вчинення злочину. Гоування = не спрямоване безпосередньо на заподіяння шкоди об = не створює об сторону складу = не має причинного звязку з майбутніми наслідками.

Підшукування засобів чи знарядь – їх придбання будь-яким шляхом (купівля, позика, крадіжка)

Пристосування – зміна будь-яких предметів матер світу, яка робить їх придатними для злочину (загострення викрутки)

Засоби – предмети матер світу, які полегшують чи прискорюють вчинення злочину (підроблені документи для шахрайства)

Знаряддя – предмети безпосередньо призначені для виконання злочину

Підшукування співучасників – дії направлені на залучення до злочину інших осіб - співучасників

Змова – попередня домовленість чи заговір двох чи більше осіб про спільне вчинення злочину

Усунення перешкод – активні дії щодо усунення можливих чи дійсних перепон, що заважають вчинити злочин (виведення сигналізації з ладу, отруєння вартової собаки)

Ін умисне створення умов для вчинення злочину – дії, що полегшують вчинення злочину, створюють умови для приховування слідів злочину (попередня підготовка сховища для майна, організація засідки..)

Готування до злочину невеликої тяжкості не тягне крим. відпов-сті.

  1. Замах на злочин.

Замах на злочин – друга стадія вчинення злочину =діяння з прямим умислом, безпосередньо спрямоване на вчинення злочину, але злочин не було доведено до кінця з причин, що не залежали від волі особи

Причини недоведення злочину до кінця (припинення посягання, невміння користуватися зброєю, осічка зброї тощо). Може вчинюватися шляхом активних дій та бездіяльності. Можливий лише при прямому умислу. Злочинець усвідомлює небезпеку діяння, передбачає наслідки та бажає доведення злочину до кінця.

Види замах може бути: за субєктивним ставленням суб до злочину: 1.закінчений- якщо особа виконала усі дії, які вважала необхідними для доведення злочину до кінця, але злочин не було закінчено з причин, які не залежали від її волі. 2.незакінчений - особа з причин, що не залежали від її волі, не вчинила усіх дій, які вважала необхідними для доведення злочину до кінця.

За придатністю обєкта і засобів посягань= замах на непридатний обєкт (обєкт немає придатних властивостей чи зовсім відсутній (постріл у труп)= замах із непридатними засобами (особа через незнання помилково використовує засоби, за допомогою яких неможливо вчинити злочин (застосування непридатної зброї)

Замах на злочин разом з готуванням до злочину складають незакінчений злочин;

  1. Добровільна відмова від доведення злочину до кінця та її значення.

Добровільна відмова від доведення злочину до кінця – остаточне припинення особою за своєю волею готування до злочину або замаху на злочин, при усвідомленні неї можливості доведення злочину до кінця. Умови добров. відмови: дія припиняється = добровільно, з особистої волі особи= остаточно без наміру в майбутньому її поновити = своєчасно (- на стадії готування та незакінченого замаху відмова можлива (крім випадків, коли є склад закінченого злочину –бандитизм), стадії закінченого замаху –можлива коли між діянням та наслідками є проміжок часу і особа може припинити небезпечні наслідки. Після закінчення злочину добровільна відмова не можлива. = усвідомлення можливості довести злочин до кінця (якщо припиняється злочин через певні перешкоди, то особа підлягає крим відп-сті.)

Діяльне каяття – дії особи, що свідчать про осуд вчиненого нею злочину і прагнення усунути сусп-небезпечне каяття. Проявляється як =запобігання шкідливих наслідків вчинення злочину =добровільне відшкодування збитку чи шкоди =сприяння розкриттю злочинів =зявлення з повинною.

Добровільна відмова можлива за незакінченого злолчину до порушення кримінальної справи.

При добровільній відмові особа звільняється від від-стості так як її діяльність не є злочином (відсутня небезпека), а каяття є лише обставиною що помякшує покарання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]