Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voprosy_ugolovnoe.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать
  1. Осудність.

Осудна – фіз особа, яка за віком та станом свого псих здоровя, під час вчинення злочину могла усвідомлювати свої дії (бездіяльність) і керувати ними. Осудність (здатність особи усвідомлювати дії, чи керувати ними) є передумовою вини, без доведення якої не має крим. відпов-ості і покарання. 2 критерї:= юр (факт вчинення злочину псих здоровою особою) = медичний (здоровий стан психіки особи під час злочину, відсутність псих захворювань)

Неосудна - особа, під час злочину не могла усвідомлювати свої дії чи керувати ними внаслідок хронічного псих захворювання, тимчасового розладу псих діяльності, недоумства або ін хворобливого стану психіки (формула неосудності) 2 критерї = юр (психол-ий) має ознаки інтелектуальну (нездатність усвідомлювати), вольову (нездатність керувати - розуміє але не керує собою при наркот. голодуванні) = медичний(біолог-ий) якщо є псих захво-ння: Хрон.психіч захв.– тривалий розлад психіки (епілепсія, шизофренія, параліч..) Тимч.розлад психіки–раптові, короткі розлади та повне одужання (реактивний стан після потрясіння, «біла гарячка», патологічне спяніння, афект) Недоумство (олігофренія) крайня нерозвиненість інтелекту із-за хвороби мозку (дебільністьлекий ступінь, особа осудна, виконує певні обовязки, може орієнтуватися, імбецильність – середній, ідіотія – тяжкий -інтелект відсутній, Інші хворобл. стани психіки (відсутнє псих.захворюв., але є істотні зміни психіки (тяжкі форми психопатії, неврози)

Псих. стан визначає судово-психіатрична експертиза, висновок про осудність – орган що розслідує. Особа була осудною, а потім захворіла – примусово мед лікування, а потім покарання.

Обмежено осудна – особа, під час злочину через псих розлад не могла повною мірою усвідомлювати дії та керувати ними. Не виключає крим.відпо-сті, але враховується при призначенні покарання. Вчинення злочину у стані спяніння, чи при вживанні наркотичних чи одурманюючих засобів є обставиною що обтяжує покарання.

  1. Вік, по досягненню якого, особа може нести кримінальну відповідальність.

Згідно ст. 18 КК суб злочину може бути тільки фіз осудна особа, яка вчинила злочин у віці, з якого відповідно до КК може наставати крим.відповідальність. Заг дієздатність - заг вік крим. відпов-ості з 16 років. Виключна - знижений вік крим. відпов-ості з 14 років - за окремі злочини, прямо вказані в КК (за умисні вбивства, нанесення тяжких тіл ушкоджень, посягання на держ діяча, диверсію, бандитизм, тероризм, зґвалтування, крадіжку, грабіж, хуліганство, угон, знищення чи пошкодження майна, шляхів сполучення..). Перелік таких злочинів в КК є вичерпним. Ці злочини є умисними, в основному насильницькими і майновими. Тому критеріями зниження віку за їх від-сть є = рівень розумового розвитку та свідомості, що свідчить про можливість в 14 р. усвідомити небезпечність і протиправність злочинів = значну поширеність цих злочинів серед підлітків = високу їх сусп. небезпечність. Особа від 14 до 16 р. не відповідає за злочини, відпо-сть за які з 16 р., навіть якщо є співучасником відповідає лише при ознаках ін злочину, від-сть за який настає з 14 р. Особлива крим правосубєктність – суб окермих злочинів можуть бути лише повнолітні особи, бо за характером цих злочинів їх не можуть вчинити неповнолітні (з 18 років - ухилення від призову на строкову військову службу, втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, з 25 р. – злочини проти правосуддя, які вчиняються суддям). Вік визначається до моменту вчинення злочину, починаючи з 0 годин наступної доби після дня народж., враховуються поясовий, літній та зимовий час. Якщо відсутні документи, що підтверджують вік, проводиться судово-медична експертиза. Якщо експертиза встановлює рік народження, то днем народження є останній день року. Якщо визначається рік приблизно в рамках певного періоду (з 14 до 16 р.), вважається що особа досягла мінімал. віку (14).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]