Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voprosy_ugolovnoe.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать
  1. Поняття вини та її форми.

ВИНА = осн і обовязкова ознака суб сторони складу злочину = псих ставлення особи до діяння, передбаченого КК, та його наслідків, виражене у формі умисла чи необережності. Але особа є невинуватою доки її вину не доведено в законному порядку і встановлено вироком суду. Відповідальність настає лише за наявності вини.Форми вини: 1. Умисел - =прямий (особа усвідомлювала небезпеку діяння, передбачала наслідки та бажала їх настання) = непрямий (усвідомлювала небезпеку діяння, передбачала наслідки, і хоча не бажала, свідомо припускала їх настання). За часом виникнення може бути = заздалегідь обдуманий (на кваліф-ю не впливає, але свідчить про підвищенний ступінь вини) = що виник раптово (під впливом афекту помякшує обставини). За ступненем уявлення винного про наслідки: визначений – особа чітко уявляє про характер, розмір злочину (простий – один наслідок, альтернативний – декілька) невизначений –наслідки передбачені, але нема уяви про їх характер та ступінь тяжкості.2.Необережність Менша сусп. небезпечність, неможливі готування, замах та співучасть. Види = злочинна самовпевненістьпередбачала насл, але легковажно розраховувала на їх відвернення = злочинна недбалість – не передбачала можл настання небезпечних насл, хоча повинна була і могла їх передбачити. Випадок – лежить за межами вини, коли особа не передбачала, не могла, не повинна була передбачити наслідки, тому нема відповідальн. 3. Змішана (складна, подвійна) різне ставлення особи у формі умислу та необережності до різних ознак одного злочину. Особа свідомо вчиняє неправомірні дії, але не передбачає настання шкідливих нас лале могла.

  1. Умисел та його види.

Умисел - одна з форм вини, психічне ставлення до діяння і наслідків.

Ознаки умислу: = інтелектуальний момент (харктеризують свідомість), = вольовий момент (характеризують волю). Види умислу: 1.прямий - особа усвідомлювала небезпеку діяння, передбачала наслідки (інтелектуальний момент) та бажала їх настання (вольовий момент). Усвідомлює фактичні обставини, шкідливість, предмет, час, обстановку, заборону злочин.діяння. Передбачає майбутні зміни, конкретну шкоду, розвиток причинного звязку між діями та наслідками. 2.непрямий - усвідомлювала небезпеку діяння, передбачала наслідки (інтелектуальний момент), і хоча не бажала, свідомо припускала їх настання (вольовий момент).

За часом виникнення може бути = заздалегідь обдуманий формується до вчинення злочину (обмірковується план, шукається знаряддя, співучасників). На кваліф-ю не впливає, але свідчить про підвищенний ступінь вини. = що виник раптово формується безпосередньо перед початком злочину і відразу реалізується (під впливом афекту помякшує обставини).

За ступненем уявлення винного про наслідки: визначений – особа чітко уявляє про характер, розмір злочину (простий – один наслідок, альтернативний – декілька наслідків) невизначений –наслідки передбачені, але нема уяви про їх характер та ступінь тяжкості.

Умисел у формальному складі злочину – особа усвідомлювала суспільно небезпечний характер свого діяння та бажала вчинити його.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]