Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voprosy_ugolovnoe.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать
  1. Звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Суд може прийняти рiшення про звiль­нення вiд вiдбування покарання з випробуванням:= враховуючи тяжкiсть злочину, особу винного, можливiсть його виправлення тощо = при призначеннi покарання у виглядi = виправних робiт =служб обмеження для вiйськовослужбовцiв, =обмеження волi = позбавлення волi на строк не бiльше 5 р. = якщо засуджений протягом визначеного судом iспитового строку (вiд 1 до 3 р) не вчинить нового злочину i виконає покладенi на нього обов'язки. Контроль поведінки здiйснюється орга­нами виконання покарань за місцем проживання засудженого, а щодо вiйськовослужбовцiв - командирами вiйсько­вих частин. На засудженого суд може покласти такі обов'язки: 1)публiчно чи в iн формi перепросити потерпілого 2) не виїжджати за межi У на пмж без дозволу органу викон системи; 3) повiдомляти органи викон системи про змiну мiсця проживання, роботи чи навчання; 4) перiодично з'являтися для реєстрацiї в органи викон системи; 5) пройти курс лiкування вiд алкоголiзму, наркоманії або захворювання, що становить небезпеку для здоров'я iн осiб. При цьому можуть бути призначенi додатковi покарання у виглядi =штрафу =позбавлення права обiймати певнi посади або займатися певною дiяльнiстю =позбавлення вiйськового, спецiального звання, рангу, чину або квалiфiкацiйного класу. Пiсля закiнчення iспитового строку засуджений, який виконав обов'язки та не вчинив нового злочину, звiль­няється судом вiд покарання. Якщо засуджений не виконує обов'язки або систематично (3 i >) вчинює правопорушення, суд направляє засу­дженого для вiдбування призначеного покарання. У разi вчинення протягом iспитового строку но­вого злочину суд призначае покарання за сукупністю вироків.

  1. Особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх.

  1. Неповнолітні особи від 14 до 18 р., малолітні до 14 р. Суб злочину є особа, яка досягла на момент вчинення злочину певного віку:16 р. (заг вік) або 14 р. (знижений вік). Вчинення злочину неповнолітнім є обставиною, що пом'якшує покарання. Вони нездатні усвідомлювати фактичні ознаки і сусп небезпечність злочину, адекватно оцінювати вчинки, тому КК передбачає певні особливості крим. відпов-сті неповнолітніх .

Основні види покарань: штраф, гром та виправні роботи, арешт, позбавлення воліАле, КК визначає 2 види їх звільнення від К\В: 1. із застосуванням примусових заходів виховного характеру Неповнол., що вперше вчинив злочин невеликої тяжкості, може бути звільнений від К\В, якщо його виправлення можливе без застосування покарання. Суд може призначити кілька примусових заходів та вихователя. Тривалість їх дії визначається судом. При ухиленні від заходів, вони скасовуються судом і особа притягується до К\В.

У КК є вичерпний перелік примусових заходів виховного характеру: 1.застереження; 2.обмеження дозвілля, встановлення особл вимог до поведінки 3.передача його під нагляд батьків, осіб, що їх заміняють, педагогічного, трудового колективу за його згодою, окремих громадян на їхнє прохання. 4.покладення, якщо він досяг 15р. і має майно, кошти чи заробіток, обов'язку відшкодувати збитки 5.направлення його до спец навч-виховної установи для дітей і підлітків до виправлення, але не більше ніж на 3р (школи (з 11 до 14 р) та фахові училища соц реабілітації (з 14 до 18 р.).

у зв'язку із закінченням строків давності= заг підстави застосування інституту давності (закінчення строків після дня злочину до дня сили вироку, невчинення нового злочину, не ухиляння від слідства або суду) = особливості для неповнолітніх = до осіб, які не досягли 18 р. до вчинення злочину, незалежно від їх віку на момент вирішення питання про звільнення = зниження строків давності: 2 р. «невеликої тяжкості», 5 р. «середньої тяжкості», 7 р. «тяжкого», 10 р. «особливо тяжкого» злочинів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]