Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voprosy_ugolovnoe.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать
  1. Відмінність злочинів від інших правопорушень.

Правопорушення - вчинене деліктоздатною особою сусп небезпечне, винне, протиправне діяння, що спричиняє шкідливі наслідки чи загрожує спричиненням таких наслідків. Правопорушення діляться на злочини та проступки

Злочин від ін праовпорушень (проступків) відрізняється за: ступіню сусп небезпечності визначається формою і видом вини, мотивом, метою, способом, місцем, обстановкою вчинення діяння і його наслідками. Злочин завжди більш суспільно-небезпечний ніж інші види правопорушень

а також при розмежування від адміністративн проступків: розміром заподіяної шкоди (крадіжка до 3 неоподатк.мінімумів доходів громадян – адміністр. правопорушення, більше – злочин) вартістю предмета правопорушення (переміщення через митний кордон товарів, вартість яких у 1000 разів і більше перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян – злочин, меньше – адміністрат.проступок) наслідків правопорушення (відсутність держреєстрації підриємств є злочином, у разі отримання доходів у великих розмірах) 1. злочин - суспільно небезпечне, протиправне, винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб’єктом злочину і передбачене КК 2. проступок – протиправна, винна (умисна чи необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає = на порядок управління, громадський порядок,власність, права осіб (адміністративні) =на дисципліну праці, військову, державну, навчальну та ін дисципліни, якщо за це передбачено дисц. відповід-сть (дисциплінарні)

= на майнові права та немайнові особисті відносини (цивільно-правові)

  1. Класифікація злочинів.

Види злочину: залежно

=від ступеня тяжкості визначається певний вид і розмір покарання = невеликої тяжкості (передбачено покарання у вигляді позбавлення волі не більше 2 років або більш м’яке) = середньої тяжкості (передбачено покарання у вигляді позбавлення волі не більше 5 років) = тяжкі (передбачено покарання у вигляді позбавлення волі не більше 10 років) = особливо тяжкі (передбачено покарання у вигляді позбавлення волі понад 10 чи довічне позбавлення волі)

= від форми вини = умисні (крадіжка, наклеп, хуліганство..) = необережні (порушення правил безпеки дорожного руху);

=від ступеня завершеності злочинної діяльності = закінчені = незакінчені

за мотивами вчинення злочину: =корисливі (викрадення, хабарництво), за помствою (вбивство), з хуліганських мотивів

= від ознак та видів об =проти особи, =проти Д, =посадові злочини, =госп зочини

Не можуть бути злочином: = почуття, думки, переконання = висловлювання будь-яким способом думки, якщо це не посягання на національну безпеку, територіальну цілісність, громадський порядок, здоровя населення, репутацію або права інших людей, таємницю конфеденційної інформації, автортет правосуддя = належність особи до расової, етнічної, національної, релігійної, мовної, політичної, майнової чи іншої групи = наявність у особи судимості тощо

  1. Кримінальна відповідальність (поняття, момент виникнення та припинення, форми реалізації).

Крим В. вид юр відповід-ті особи за діяння, яке чинне крим закон-во визнає злочином = обов’язок особи відповісти за вчинення забороненого крим законом суспільно небезпечного діяння і стерпіти обмеження морального, матеріального та фіз характеру.

Підставою КВ є: = вчинення особою сусп небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого ККУ.

Особа не може бути визнана винною у вчиненні злочину і піддана покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком.

Крим відповідальність виникає з моменту набрання обвинувальним вироком суду законної сили та закінчується з моменту припинення відбування покарання.

КВ може бути реалізована в 3 формах

1.засудження винного, виражене в обвинувальному вироку суду, але без призначенням йому крим покарання (при вчиненні злочину невеликої або сер тяжкості та бездоганної поведінки суд може звільнити особу від покарання)

2. засудження особи та призначення їй конкретної міри покарання, від реального відбування якого вона звільняється. (суд при призначенні покарання у виді виправних робіт, служб обмежень для військовослужбовців, обмеження волі чи позбавлення волі до 5 років, враховуючи тяжкість злочину, особу винного та ін обставини справи, може прийняти рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням.)

3. відбування призначеного судом покарання (у виді позбавлення волі на певний строк).

2 та 3 форми реалізації створюють у особи судимість як правовий наслідок засудження її до певної міри покарання. Момент погашення або зняття судимості свідчить про припинення крим-правових відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]