Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voprosy_ugolovnoe.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать
  1. Примусові заходи медичного характеру (суть, підстави, порядок застосування).

Надання амбулаторної психіатричної допомоги, поміщення особи, яка вчи­нила злочин передбачений Особл частиною КК, в спец лікувальний заклад з метою її обов'язкового лікування, а також запобігання вчиненню нею злочинів (ст. 92 КК).

Підставами таких заходів є: =вчинення сусп небезпечного діяння, що містить ознаки злочину; =наявність в особи псих захворювання; =визнання судом, що особа є небезпечною для сусп. Застосовуються судом до осіб, які 1) вчинили у стані неосудності сусп небезпечні діяння, тому не підлягають К\В 2) вчинили у стані обмеженої осудності злочини, підлягають К\В 3) вчинили злочин у стані осудності, але захворіли на псих хворобу до постановлення вироку. Не підлягають по­каранню. За призначенням суду можуть застосовуватися примусові заходи мед характеру, після одужання - можуть бути покарані.4) вчинили злочин у стані осудності, але захворіли на псих хворобу під час відбування покарання.

Залежно від харак­теру та тяжкості захворювання, тяжкості злочину, ступеня небезпечності хворого суд застосовує = надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусо­вому порядку; = госпіталізація до психіатричного закладу зі звичайним на­глядом; = з посиленим на­глядом; = із суворим на­глядом.

Застосування примусових заходів мед характеру є правом, а не обов'язком суду. Застосову­ються лише до осіб, які є сусп небезпечними

При­мусові заходи мед характеру застосовуються до осіб, які визнані судом неосудними чи обмежено осудними у зв'язку із вчиненням ними злочину, передбаченого КК. Поміщення в психіатричний заклад завідомо психічно здорової людини визнається злочинним даянням. Тримання особи у психіатричному закладі за рішенням органів досудового розслідування чи суду за своїм характером i значенням прирівнюється до тримання під вартою i зараховується до строку покарання день за день

  1. Амністія. ( Поняття, порядок застосування ).

Амністія – виявлення гуманізму, милосердя та прощення з боку держави стосовно певної категорії людей, які вчинили злочин, або відбувають покарання за його вчинення. Стосується великої кількості людей за різні злочини.

Згідно К.У. та Закону про застосування амністії в У. амністія оголошується спец.законом про амністію, який приймається ВРУ у конкретному випадку.

А. - повне або часткове звільнення від К/В і покарання певної категорії осіб, винних у вчиненні злочинів. А. передбачає: = звільнення від покарання = скороченні строку покарання = звільненні від додаткового покарання. Акт А. видається з приводу знаменних дат, у зв'язку з правовою і політ ситуацією як прояв гуманізму Д не частіше 1 разу за календ. рік Умови А. визначаються актом. ВИДИ Амністії:

1. повна (повне звільнення зазначених у законі осіб від К/В чи відбування покарання)

2. часткова (часткове звільнення осіб від відбування призначеного судом покарання

3. умовна (виключні випадки для припинення небезпечних групових проявів на дії, вчинені до певної дати після оголошення амністії, за умови обов'язкового виконання вимог визначених законом

4. заміна засудженому покарання або його невідбутої частини більш м'яким покаранням

А. не звільняє від відшкодування шкоди. А. поширюється на злочини, вчинені до дня набрання закону чинності включно, не поширюється на ті, що закінчені, припинені або перервані після прийняття закону. Судимість не знімається за законом про амністію. За А. особи звільняються не пізніше 3 місяців після опублікування закону.

Не застосовується А. до осіб =яким замінено смертну кару на довічне позбавлення волі =довічно позбавлених волі = які мають 2 і> судимостей за умисно тяжкі, особливо тяжкі злочини =засуджених за особливо небезпечні злочини проти держави, бандитизм, умисне вбивство =засуджених за умисний тяжкий, особливо тяжкий злочин і які відбули менше 1/2 призначеного покарання = хто вчинив повторно злочини після амністії

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]