Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voprosy_ugolovnoe.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать
  1. Мета злочину та її значення для кваліфікації злочинного діяння.

Мета = уявлення про бажаний результат, якого прагне особа. Мета дозволяє визначити заради чого, до якого результату спрямована сусп небезпечна діяльність. = є лише у разі вчинення злочинів з прямим умислом, тому що вона є свідченням бажання певного наслідку. Мета може бути різною: незаконного збагачення, приховування ін злочину, насильницької зміни конст ладу, збуту підроблених цінних паперів тощо. Мета – є факультативною ознакою суб сторони злочину, визначає небезпечність, антисоц спрямованість діяння, і може виконувати роль:

1) обов'язкової ознаки складу злочину (коли передбачена у диспозиціях прямо вказується на неї, чи однозначно випливає з характеру діяння). При цьому встановлення мети є обовязковим і порушення такої вимоги може спричиняти помилки при кваліфікації злочину. 2) кваліфікуючих (особливо кваліфікуючих) ознак оскільки впливає на ступінь тяжкості злочину, у деяких складах злочину як така, що підвищує сусп небезпечність (вбивство з метою помсти є кваліфікованим, насильнецьке донорство з метою продажу крові) 3) ознак, що пом'якшують чи обтяжують покарання

Як факультативна ознака (у 3 випадку) не впливає на кваліфікацію злочину, а впливає лише на призначення покарання як помякшуюча чи обтяжуюча обставина.

  1. Юридична і фактична помилки та їх значення.

1. Юр помилка - неправильне уявленні особи про юр властивості дій, їх правовий характер. Є незнанням закону і, як правило, не впливає на крим. відп-сть та покарання. Види ЮП: 1. помилка в злочинності діяння: а) уявний злочин - особа вважає діяння злочином, а закон його таким не визнає. Виключає вину і крим. відпов-сть б) діяння за законом є злочином, а особа вважає, що воно правомірне Вина і відпов-сть є, незнання законів не звільняє від відпов-сті при доведенні законів до населення. 2.помилку в кваліфікації злочину - незнання чи недостатня поінформованість про крим. закон (відкрите викрадення чужого майна особа вважає крадіжкою, а це грабіж) 3. помилку у виді і розмірі покарання.

2. Фактична помилка - неправильне уявлення особи про фактичні об ознаки діяння. Особа правильно вважає діяння злочином, але помиляється у його ознаках. Залежно від змісту помилкових ознак види: помилок а) в об'єкті неправильне уявленні про характер відносин, на які посягає діяння. Заподіює шкоду 1-ому об'єкту, а внаслідок помилки - іншому. (викрадення з аптеки ліків замість наркотиків) Впливає на вину і відповідає за умислом, може - за замах на злочин б) в характері діяння 1.помилка особи щодо наявності в дії фактичних ознак об сторони складу злочину яких немає. Є умисел і відпов-сті за замах на злочин; 2.помилка щодо відсутності в діянні таких ознак. Умисел відсутній.Можлива відпов-сть за необережний злочин. в) в причинному зв'язку невірне уявлення про розвиток причинного зв'язку між дією і наслідками. Є обов'язковою ознакою об сторони злочинів з матеріал. складом. Нема відпов-сті, якщо істотна розбіжність між передбаченим і реальним. г) в особі потерпілого заподіяння шкоди 1ій людині, помилково сприйнятій за іншу. Не впливає на форму вини і відп-сть, життя людей однаково охороняється законом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]