Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voprosy_ugolovnoe.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать
  1. Перевищення меж необхідної оборони.

Перевищення меж необхідної оборони - умисне заподіяння тому, хто посягає, тяжкої шкоди, яка явно не відповідає небезпечності посягання або обстановці захисту. Критерієм розмежування необхідної оборони та перевищенням її меж є ексцес оборони – співмірність інтенсивності захисту та посягання. Перевищення меж необхідної оборони тягне крим. відпов-сть у випадках, ст 118, 124 (умисного вбивства чи заподіяння тяжких тіл ушкоджень при перевищенні меж необхідної оборони).

Особа, що захищалася, не підлягає крим. відповідальності, якщо через сильне душевне хвилювання, викликане небезпечним посяганням, вона не могла оцінити відповідність заподіяної нею шкоди небезпечності посягання чи обстановці захисту. Не є перевищенням меж необх оборони і не має наслідком крим. від-сть застосування зброї або будь-яких ін засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи або нападу групи осіб, а також для відвернення протиправного насильницького вторгнення в житло чи ін приміщення, незалежно від тяжкості шкоди, яку заподіяно тому, хто посягає. Шкода, заподіяна особі, яка посягає, у таких випадках не обмежена ніякими межами, не є ексцесом оборони і не має наслідком крим. відповідальність. При цьому не має значення, яку зброю використовував нападник, чи озброєна була група осіб, чи повнолітні вони чині.

  1. Крайня необхідність.

Крайня необхідність - вимушене заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам з метою усунення небезпеки, якщо вона в даній обстановці не могла бути усунена ін засобами, а заподіяна шкода є рівнозначною або менш значною, ніж відвернута шкода. КН не є злочином. Право на таку шкоду є додатковим, лише вимушеним, крайнім, останнім засобом усунення небезпеки. Ознаки КН: 1) небезпека, яка безпосередньо загрожує правоохоронюваним інтересам особи, суспільства або Д 2) неможливість усунення цієї небезпеки ін засобами, крім заподіяння шкоди. Умови правомірності КН на 2 групи:

  1. умови небезпеки = реальність небезпеки

  2. умови дій щодо усунення небезпеки = захист правомірних особистих, сусп, держ інтересів = джерело небезпеки – предмети, явища, процеси, діяльність, вчинки (зброя та недбале поводження з нею, їдкі речовини), стихійні сили природи та їх дія (повені, обвали, зсуви, зливи, блискавки), напади тварин, явища і процеси технологічні, виробничі, фізіологічні та патологічні в організмі людини, дії машин та механізмів, діяльність людини, правопорушення, невинна суспільно небезпечна поведінка людини

Наявна небезпека, що породжує безпосередню загрозу для особи, сусп, держ інтересів. Яку не можна відвернути ін засобами без завдання шкоди = шкода задається інтересам третіх осіб, що не мають відношення до небезпеки= активні дії - завдання шкоди – єдиний засіб врятування від небезпеки за цих обставин = своєчасність заподіяння шкоди, протягом часом, коли існує стан крайної необхідності.= не допущено перевищення меж крайної необхідності (задана шкода менша ніж усунута).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]