Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voprosy_ugolovnoe.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать
  1. Види складів злочинів.

1. СПОСОБУ ОПИСАННЯ В ЗАКОНІ

= прості (1 діяння, що посягає на 1 обєкт, вчиняється 1 дією та має 1 форму вини) крадіжка

= складні (ускладнені різними обставинами = 2 чи більше обєкти - розбійний напад =2 форми складної (змішаної) вини - тілесне ушкодження що призвело до смерті = 2 та > дії зловживання особи службовим становищем, різні способи вчинення = настання різних наслідків – державна зрада: перхід на бік ворога, шпигунство, підривна діяльність тощо

= триваючі (діяння протягом певного часу чи одноактна дія та тривалий час винності)

= продовжувані (однакові дії, обєднані спільним наміром - як одиничний злочин за однією статтею)

2. СТУПІНЯ СУСПІЛЬНОЇ НЕБЕЗПЕЧНОСТІ

= основні(склад злочину без обтяжуючих (кваліфікуючих) та помякшуючих обставин) крадіжка =кваліфіковані (з обтяжуючими (кваліфікуючими) обставинами) крадіжка вчинена повторно чи за змовою групою осіб =особливо кваліфіковані (особливо суспільно небезпечний з особливо кваліфікуючими обставинами) крадіжка з проникненням у житло в особливо великих розмірах = з помякшуючими обставинами (з обставинами, які знижують суспільну небезпеку і відповідно караність) умисне вбивство в стані сильного душевного хвилювання

3.ОСОБЛИВОСТЕЙ КОНСТРУКЦІЇ ТА ЗА МОМЕНТУ ЗАКІНЧЕННЯ ЗЛОЧИНУ- злочини зі складом = матеріальним-злочини, в яких сусп небезпечні наслідки є обовязковою ознакою об сторони. Вони є закінченими з моменту настання наслідків вчинення злочинних дій – вбивство, крадіжка =формальним – можуть настати певні наслідки, але вони не є обовязковими ознаками. Вони є закінченими з моменту фактів вчинення. Незаконне перетинання держ кордону. =усіченим, в яких момент закінчення переноситься на стадію готування злочину чи замаху на злочин. Розбій – закінчений з моменту нападу, а не моменту заволодіння майном, бандитизм – з моменту організаціїх банди.

  1. Кваліфікація злочинів (поняття та значення).

Кваліфікація злочинів - точне встановлення відповідності вчиненого винним сусп-небезпечного діяння складові конкретного злочину, закріпленого в КК

Умова її здійснення: точне і достовірне встановлення усіх обставин злочину.

Залежно від того, хто здійснює кваліфікацію її поділяють на:

= Оф кваліфікацію

  • здійснюється у крим справах уповноваженими на те держ особами,

  • її результати закріплюється в процесуальних документах (постановах, ухвалах, вироках) і мають обовязковий характер

= Неоф кваліфікацю - правова оцінка, що дається науковцями у наукових статтях, монографіях, навчальних посібниках

Не має обовязкового характеру, відображає лише позицію автора, може враховуватися субєктами кваліфікації.

Значення: кваліфікація:

= допомагає надати правильну юр й соц-політ характеристику вчиненого сусп-небезпечного діяння

= є необхідною умовою дотримання законності, забезпечення конст прав і свобод людини, законних інтересів юр осіб, відправлення справедливого правосуддя у крим справах..

  1. Поняття об'єкта злочину та його структура.

Об'єкт злочину = те, на що посягає злочин

= благо, якому злочином завдається реальна шкода чи створюється загроза заподіяння такої шкоди

= об'єктивні відносини між людьми, які існують у суспільстві і охороняються законом про крим. відповідальність та на які посягає злочин, завдаючи їм певної шкоди.

Структурними елементами сусп відносин є:

1) суб'єкти відносин - Д, різні об'єднання громадян, юр і фіз особи.

2) предмет, з приводу якого існують відносини - різного роду фіз тіла, майно, речі, матеріальні та духовні цінності (природні об'єкти, різні товари чи предмети, що не мають ознак товару).

Залежно від особливостей предмета сусп.відносини поділяють на - матеріальні (до складу входить матеріальний предмет - майно, ліс, водойми, дикі тварини тощо) і нематеріальні, предмет - соц цінності (держ влада або духовні блага).

3) соц зв'язок - зміст відносин - певна взаємодія, певний взаємозв'язок суб'єктів. Притаманний лише людині, має предметний та об'єктивний характер, існує в реальній дійсності та проявляється в різних формах людської діяльності (нормальна робота підприємств торгівлі, гром харчування, забезпечення безпечних умов праці на виробництві) Може існувати в пасивній формі ("позиція" особи щодо ін осіб у формі правового або соц статусу громадян, соц інститутів)

Ця структура завжди незмінна, але її елементи утворюють систему та певним чином пов'язані і взаємодіють один з одним

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]