Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voprosy_ugolovnoe.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать
  1. Суть і мета покарання.

Покарання – захід примусу, що застосовується від ім Д за вироком суду до особи, визнаною винною у вчиненні злочину, і полягає у передбаченому законом обмеженні прав і свобод засудженого.

Ознаки крим. покарання: 1. є заходами примусу 2.застосовується від ім Д та обов’язково за вироком суду3. застосовується до особи, визнаною винною у злочині – особа є невинуватою і не підлягає відп-сті доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинність. Застосування ККУ за аналогією заборонено 4. карає за вчинений злочин - обмежує права і свободи засудженого 5. надає негативну оцінку злочину з боку Д 6. тягне за собою судимість – певний правовий статус, пов’язаний з правовими обмеженнями особи на певний строк, визначений у законі 7. має персоніфікований характер. Ніхто інший, крім винної особи, не може бути покараний.

Мета покарання -кара засудженого як відплата за вчинене – позбавлення та обмеження волі, права власності, спец.звання, рангу, права обіймати посади). Застосовується завжди, але не має на меті завдати фіз страждань. 2. виправлення засудженого - примусовий вплив на свідомість засудженого, після чого він не має чинити новий злочин 3.попередження вчинення нових злочинів самим засудженим (спец приватна превенція) – позбавлення певних благ, її ізоляція від суспільства, розрив зв’язків з особами, що негативно на неї впливають) 4.попередження вчинення злочинів з боку інших осіб (загальна превенція) – стримування інших осіб від суспільно небезпечних діянь.

  1. Перелік основних і додаткових видів покарань.

1. Осн покарання – призначаються самостійно, кожне окремо (за 1 злочин – 1 самостійне покарання) До них належать: = Гром роботи; = Виправні роботи; = Арешт; = Обмеження волі; = Позбавлення волі на певний строк; = Довічне позбавлення волі; = Тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців; = Служб обмеження для військовослужбовців.

2. Додаткові покарання – не призначаються самостійно, а тільки в сукупності з основними, додатково до них. До них належать: 1. позбавлення військового, спец звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу; 2. Конфіскація майна.

3. Покарання, що можуть призначатися і як основні і як додаткові – як основні застосовуються на заг підставах, як додаткові – в межах, установлених Особл част КК. До цих видів покарання належать: 1. Штраф; 2. Позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

  1. Позбавлення волі (характеристика).

1. Позбавлення волi па певний строк=iзо­ляцiя засудженого та помiщення його на певний строк (від 1 до 15 років) до крим.-виконавчої установи (виправно-трудовi колонiї; тюрми; виховно-трудовi колонiї для неповнолiтнiх. =осн, найбільш поширене та сурове покарання.

Застосовується: 1) у випадках, спец передбачених санкцiями ст.Особл.част; 2) якщо санкцією пе­редбачено довiчне позбавлення волi, але суд може позбавити волi на певний строк 3) при замiні довiчного на позбавлення волi на певний строк в порядку aмнicтії чи помилування

Особа може бути= звiльнена вiд вiдбування цього покарання з випробуванням, при засудженені не бiльше 5 років = умовно-достроково звiльнена вiд вiдбування покарання. Невiдбута частина може замiнена судом бiльш м'яким покаран­ням.

2. Довiчне позбавлення волi= за вчинення особл тяжких злочинiв лише у випадках, спец передбачених КК, якщо суд не вважає можливим позбавити волi на певний строк. =осн і найтяжче покарання.Прийшло на заміну смертній карі. Є лише обмежене коло особл тяжких злочинів (11), що перед­бачають довiчне позбавлення волi (посягання на держ особу, правоохоронця, суддю, умисне вбивство з обтяжуючими обставинами)

Засудженi до довiчного позбавлення волi не підлягають звільненню з випробуванням, умовно-достроковому звільненню, не застосовується замiна невiдбутої частини покарання бiльш м'яким

Проте актом про помилу­вання може бути замiна довiчного - на позбав­лення волi на строк не менше 25р. Не застосовується до =осiб, що вчи­нили злочин у вiцi до 18 років =у вiцi понад 65 років =до жiнок, що були вагiтними пiд час учинення злочину або на момент постановлення вироку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]