Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsiv.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
340.17 Кб
Скачать

Стаття 498. Відновлення чинності достроково припинених виключних майнових прав інтелектуальної власності на торговельну марку

Published by Jurist on Пнд, 12/22/2008 - 13:07

1. Чинність достроково припинених виключних майнових прав інтелектуальної власності на торговельну марку може бути відновлено у порядку, встановленому законом, за заявою особи, якій ці права належали у момент їх припинення.

1. Порядок відновлення достроково припинених виключних майнових прав інтелектуальної власності на торговельну марку законодавче ще не визначено. Однак Законом України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" встановлено, що ніхто інший, крім колишнього володільця свідоцтва, не має права на повторну реєстрацію знака протягом трьох років після припинення дії свідоцтва згідно із статтею 18 цього закону, де, зокрема, і передбачені випадки дострокового припинення чинності майнових прав на торговельну марку.

Стаття 499. Визнання прав інтелектуальної власності на торговельну марку недійсними

Published by Jurist on Пнд, 12/22/2008 - 13:08

1. Права інтелектуальної власності на торговельну марку визнаються недійсними з підстав та в порядку, встановлених законом.

1. Як уже зазначалось раніше (див. коментар до ст. 497 ЦК України) Закон України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" визначає два порядки дострокового припинення чинності майнових прав інтелектуальної власності на торговельну марку: через дострокове припинення дії самого свідоцтва на торговельну марку та шляхом визнання свідоцтва недійсним. Дострокове припинення чинності свідоцтва через його визнання недійсним повністю чи частково у свою чергу може відбутися у випадках: — невідповідності зареєстрованої торговельної марки умовам надання правової охорони; — наявності у свідоцтві елементів зображення знака та переліку товарів і послуг, яких не було у поданій заявці; — реєстрації кваліфікованого зазначення походження товару, якщо раніше зареєстрований знак для товарів І послуг складається тільки з цього зазначення походження товару або містить його як елемент, крім випадків, коли власник такого знака для товарів і послуг є особою, яка має право на використання цього кваліфікованого зазначення походження товару, та коли знак для товарів і послуг містить це кваліфіковане зазначення походження товару як елемент, що не охороняється. При визнанні свідоцтва чи його частини недійсними Державний департамент інтелектуальної власності повідомляє про це у своєму офіційному бюлетені. Свідоцтво або його частина, визнані недійсними, вважаються такими, що не набрали чинності від дати подання заявки.

86. Право інтелектуальної власності на комерційну таємницю. Стаття 505. Поняттякомерційноїтаємниці

Published by Jurist on Пнд, 12/22/2008 - 13:17

1. Комерційноютаємницеюєінформація, якаєсекретноювтомурозумінні, щовонавціломучивпевнійформітасукупностіїїскладовихєневідомоютанеєлегкодоступноюдляосіб, якізвичайномаютьсправузвидомінформації, доякоговонаналежить, узв'язкузциммаєкомерційнуцінністьтабулапредметомадекватнихіснуючимобставинамзаходівщодозбереженняїїсекретності, вжитихособою, яказаконноконтролюєцюінформацію. 2. Комерційноютаємницеюможутьбутивідомостітехнічного, організаційного, комерційного, виробничоготаіншогохарактеру, завиняткомтих, яківідповіднодозаконунеможутьбутивіднесенідокомерційноїтаємниці.

1. У ст. 34 Конституції України проголошено: "Кожен громадянин має право на результати своєї інтелектуальної, творчої діяльності, ніхто не може використовувати чи поширювати їх без його згоди, за винятками, встановленими законом". Будучи об'єктом інтелектуальної власності, комерційна таємниця має специфічні особливості. Насамперед, слід зазначити, що в її основі лежить фактична монополія певної особи на певну сукупність знань. Правові засоби, якими володіє власник комерційної таємниці, хоча і надають йому можливості для огородження його інтересів, є менш ефективними, ніж ті, котрі мають у розпорядженні власники інших об'єктів інтелектуальної власності. Тому, насамперед, від самого правовласника, від повноти й ефективності вжитих ним заходів для збереження його фактичної монополії на знання залежить життєвість його права на комерційну таємницю. Важливою особливістю комерційної таємниці є, далі, її найбільша універсальність серед інших об'єктів інтелектуальної власності. Якщо під винаходами, промисловими зразками, товарними знаками й іншими об'єктами інтелектуальної власності закон розуміє цілком визначені результати інтелектуальної діяльності, то під поняття комерційної таємниці можуть бути підведені найрізноманітніші відомості, пов'язані з виробництвом, технологічною інформацією, управлінням, фінансами й іншою діяльністю підприємця. При цьому комерційною таємницею можуть бути оголошені цілком потенційно патентоспроможні рішення, що правовласник з якихось причин не бажає обнародувати і запатентувати у встановленому порядку. Конфіденційна інформація відіграє дедалі вагомішу роль в інформаційному (постіндустріальному) суспільстві, зокрема за умов ринкової економіки. Для того, щоб певна інформація вважалася комерційною таємницею і підлягала охороні, вона повинна відповідати наступним вимогам: 1) є таємною, у тому розумінні, що вона як єдине ціле або в точній сукупності та поєднанні її компонентів не є загальновідомою або легкодоступною для осіб у колах, що мають справу з указаним видом інформації; 2) має комерційну цінність через те, що вона є таємною; 3) є об'єктом достатніх для певних обставин заходів із збереженням її в таємниці особою, яка законно здійснює контроль за цією інформацією. Аналогічні ознаки для таємної інформації викладено в Модельних положеннях про захист проти недобросовісної конкуренції 1996 р., прийнятих ВОІВ. Як було показано Ю. Капіцею, терміни "нерозкрита інформація" угоди ТКІР8, "таємна інформація" Модельних положень є синонімами поняття комерційної таємниці (торгових секретів) відповідно до її визначень у законодавстві США та деяких інших країн. Закон України "Про державну таємницю" містить вимоги по охороні комерційної і банківської таємниці, іншої конфіденційної і секретної інформації, крім тієї, на яку не поширюється чинність закону, якщо вона не є одночасно державною таємницею.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]