Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsiv.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
340.17 Кб
Скачать

Закінчення строку позовної давності щодо головної вимоги означає, що цей строк закінчився і щодо додаткової вимоги (неустойки, поручительства тощо).

52.Зупинення, переривання та відновлення строків позовної давності.

Стаття 263. Зупинення перебігу позовної давності

Перебіг позовної давності зупиняється: якщо пред'явленню позову перешкоджала надзвичайна або невідворотна за да­них умов подія (непереборна сила); у разі відстрочення виконання зобов'язання (мораторій) на підставах, встанов­лених законом; у разі зупинення дії закону або іншого нормативно-правового акта, який регу­лює відповідні відносини; якщо позивач або відповідач перебуває у складі Збройних Сил України або в інших створених відповідно до закону військових формуваннях, що переведені на во­єнний стан. У разі виникнення обставин, встановлених частиною першою цієї статті, пере­біг позовної давності зупиняється на весь час існування цих обставин. Від дня припинення обставин, що були підставою для зупинення перебігу позов­ної давності, перебіг позовної давності продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

Стаття 264. Переривання перебігу позовної давності

Перебіг позовної давності переривається вчиненням особою дії, що свідчить про визнання нею свого боргу або іншого обов'язку. Позовна давність переривається у разі пред'явлення особою позову до одного із кількох боржників, а також якщо предметом позову є лише частина вимоги, право на яку має позивач. Після переривання перебіг позовної давності починається заново. Час, що минув до переривання перебігу позовної давності, до нового строку не за­раховується.

Поновлення строків позовної давності

Якщо позивач пропустив строк позовної давності - це безу­мовна підстава для того, щоб залишити його позов без задово­лення. Але пропуск строку може мати місце за обставин, що не залежали від позивача і які, проте, не є підставою для зупинен­ня перебігу строків позовної давності. Тому було б несправедли­вим відмовляти позивачеві в захисті порушеного права з мотивів пропуску строків давності (ст. 267 ЦК).

За виняткових обставин суд може поновити пропущений строк позовної давності й захистити пропущене право.

У цивільному законодавстві України відсутній перелік таких поважних причин. Російський законодавець серед таких підстав називає тяжку хворобу позивача, безпорадний стан, неписьмен­ність (ст. 205 ЦК Російської Федерації).

У судовій практиці такими обставинами, як правило, визна­ються також неповноліття позивача за відсутності опікунів чи піклувальників, перебування в довготривалому закордонному відрядженні, у місцях позбавлення волі з наступною реабіліта­цією. За спорами з участю організацій - невстановлення відпові­дача у зв´язку з відсутністю маркування вантажу тощо.

Закінчення строку позовної давності позбавляє позивача пра­ва на позов у матеріальному розумінні, оскільки позивач втрачає право на примусове виконання зобов´язання порушником. Але боржник може виконати зобов´язання добровільно і після закін­чення строку позовної давності.

Боржник, який виконав зобов´язання після закінчення стро­ку позовної давності, навіть за умов, що він не знав про закінчен­ня строку позовної давності, не має права вимагати повернення того, що він виконав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]