Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsiv.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
340.17 Кб
Скачать

Стаття 496. Строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на торговельну марку

Published by Jurist on Пнд, 12/22/2008 - 13:06

1. Майнові права інтелектуальної власності на торговельну марку є чинними протягом десяти років з дати, наступної за датою подання заявки на торговельну марку в установленому законом порядку, якщо інше не встановлено законом. Зазначений строк може бути продовженим щоразу на десять років у порядку, встановленому законом.

Усі майнові права, носієм яких є суб'єкт права, так чи інакше мають певний граничний термін дії. Не винятком у цьому відношенні є і майнові права інтелектуальної власності на торговельну марку, які згідно з чинним законодавством України можуть використовуватися суб'єктами підприємницької діяльності тільки на встановлений законом строк. Стаття 496 ЦК України та п. З ст. 5 Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" зазначають, що свідоцтво на торговельну марку діє протягом десяти років з моменту подання заявки на його отримання, тобто майнові права володільця свідоцтва, які цей документ засвідчує, теж можуть діяти не більше, ніж десять років. Втім, строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на торговельну марку можна продовжувати кожен раз на 10 років після закінчення попереднього строку за умови, що володілець свідоцтва виявить бажання пролонгувати строк дії свідоцтва шляхом подання до Державного департаменту інтелектуальної власності відповідного клопотання.

Стаття 497. Дострокове припинення чинності майнових прав інтелектуальної власності на торговельну марку

Published by Jurist on Пнд, 12/22/2008 - 13:06

1. Чинність майнових прав інтелектуальної власності на торговельну марку припиняється в установленому законом порядку достроково у зв'язку з перетворенням торговельної марки у загальновживане позначення певного виду товарів чи послуг. 2. Чинність майнових прав інтелектуальної власності на торговельну марку може бути припинено достроково за ініціативою особи, якій вони належать, якщо це не суперечить умовам договору, а також в інших випадках, передбачених законом. 3. Якщо у зв'язку з достроковим припиненням чинності виключних майнових прав інтелектуальної власності на торговельну марку завдано збитків особі, якій було надано дозвіл на її використання, такі збитки відшкодовуються особою, яка надала зазначений дозвіл, якщо інше не встановлено договором чи законом.

1. Закон України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" визначає два порядки дострокового припинення чинності майнових прав інтелектуальної власності на торговельну марку: через дострокове припинення дії самого свідоцтва на торговельну марку та шляхом визнання свідоцтва недійсним. 2. Дострокове припинення дії свідоцтва може відбутися: — за бажанням самого володільця свідоцтва в будь-який час, коли він відмовиться від нього повністю або частково на підставі заяви, що подається до Державного департаменту інтелектуальної власності; — через рішення господарського суду, якщо торговельна марка не використовується або недостатньо використовується в Україні протягом трьох років від дати публікації відомостей про видачу свідоцтва або від дати, коли використання знака було припинено, та за умови, що з відповідною заявою до суду звернулася будь-яка особа. При вирішенні цього питання господарський суд може взяти до уваги подані володільцем свідоцтва докази того, що знак не використовувався з незалежних від нього причин; — через рішення господарського суду щодо дострокового припинення чинності свідоцтва у зв'язку з перетворенням торговельної марки на позначення, що стало загальновизнанним як позначення товарів і послуг певного виду після подання заявки. Наведена норма властива тільки охороні прав на знаки для товарів і послуг. 3. Дострокове припинення чинності свідоцтва через його визнання недійсним повністю чи частково може відбутися у випадках: — невідповідності зареєстрованої торговельної марки умовам надання правової охорони; — наявності у свідоцтві елементів зображення знака та переліку товарів і послуг, яких не було у поданій заявці; — реєстрації кваліфікованого зазначення походження товару, якщо раніше зареєстрований знак для товарів і послуг складається тільки з цього зазначення походження товару або містить його як елемент, крім випадків, коли власник такого знака для товарів і послуг є особою, яка має право на використання цього кваліфікованого зазначення походження товару, та коли знак для товарів і послуг містить це кваліфіковане зазначення походження товару як елемент, що не охороняється. 4. Протягом шести місяців від дати публікації відомостей про видачу свідоцтва будь-яка особа може звернутися до Апеляційної палати із запереченням проти видачі свідоцтва. Якщо ж протягом шести місяців від дати публікації відомостей про видачу свідоцтва ніякого заперечення не надійшло, свідоцтво на торговельну марку може бути визнане недійсним тільки в судовому порядку. При визнанні свідоцтва чи його частини недійсними Державний департамент інтелектуальної власності повідомляє про це у своєму офіційному бюлетені. Свідоцтво або його частина, визнані недійсними, вважаються такими, що не набрали чинності від дати подання заявки. Дострокове припинення чинності майнових прав інтелектуальної власності на торговельну марку передбачає відшкодування збитків особі, якій було надано дозвіл на її використання, за рахунок коштів особи, яка надала зазначений дозвіл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]