Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsiv.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
340.17 Кб
Скачать

Стаття 454. Використання фонограми, відеограми

PublishedbyJuristonПт, 12/05/2008 - 10:24

1. Використанням фонограми, відеограми є: 1) пряме або опосередковане відтворення будь-яким способом та у будь-якій формі відеограми, фонограми; 2) продаж та інше відчуження оригіналу чи примірника фонограми, відеограми; 3) оренда оригіналу чи примірника фонограми, відеограми; 4) забезпечення засобами зв'язку можливості доступу будь-якої особи до фонограми, відеограми з місця та в час, обраних нею. 2. Використанням фонограми, відеограми є також інші дії, встановлені законом.

1. Виробниками фонограм визнаються фізичні або юридичні особи, що вперше здійснили запис виконання або інших звуків, Діяльність із виготовлення звукозаписів має технічний характер, проте особи, які зробили фонограму, мають права, схожі з правами авторів. Це зумовлено необхідністю захисту майнових інтересів виробників фонограм від несанкціонованого відтворення та розповсюдження звукозаписів іншими особами. Охороні підлягають будь-які фонограми, незалежно від їхньої матеріальної форми, якості запису тощо. Права на фонограму породжує сам факт першої фіксації звуків за допомогою технічних засобів у будь-якій матеріальній формі, що дозволяє здійснювати їх відтворення чи сповіщення, незалежно від виконування виробником фонограми будь-яких додаткових дій. Проте при відсутності доказів протилежного, виробником фонограми визнається та фізична або юридична особа, ім'я або найменування якої позначено на цій фонограмі чи на футлярі фонограми. Оскільки виготовлення фонограми визнається технічною, а не творчою діяльністю, її виробнику належать лише майнові права. 2. Виробнику фонограми належить виключне право на використання фонограми у будь-якій формі, включаючи право на одержання винагороди за таке використання. Виключне право на використання фонограми означає право дозволяти або забороняти вчинення таких дій: 1) пряме або опосередковане відтворення будь-яким способом та в будь-якій формі відеограми, фонограми; 2) продаж та інше відчуження оригіналу чи примірника фонограми, відеограми; 3) оренда оригіналу чи примірника фонограми, відеограми; 4) забезпечення засобами зв'язку можливості доступу будь-якої особи до фонограми, відеограми з місця та в час, обраних нею. Без згоди виробника фонограми і без виплати йому винагороди можуть розповсюджуватись правомірно опубліковані примірники фонограми за умови, що вони уже введені в цивільний обіг шляхом їх продажу. Тобто власник екземпляру фонограми може знищити його, подарувати, продати тощо. Але він не може займатися комерційним прокатом запису, оскільки це право зберігається за виробником фонограми незалежно від права власності на примірники фонограми. Виключні права виробника фонограми можуть передаватися за договором іншим особам.

Стаття 455. Використання передачі (програми) організації мовлення

Published by Jurist on Пт, 12/05/2008 - 10:24

1. Використаннямпередачі (програми) організаціїмовленняє: 1) здійснення (трансляція, ретрансляція) передачі (програми) організаціїмовлення; 2) записування (фіксування) передачі (програми) організаціїмовлення, якщотакезаписуваннядаєможливістьсприйняття, відтвореннятаздійсненняїїзадопомогоютехнічнихзасобів; 3) відтвореннязаписупередачі (програми) організаціїмовлення; 4) представленняпередачі (програми) організаціїмовленняпубліціумісці, девстановленовхіднуплату. 2. Використанням передачі (програми) організації мовлення є також інші дії, встановлені законом.

1. Під організаціями мовлення розуміють радіо- і телестудії, а також інші організації, які займаються розповсюдженням звука та (або) зображення засобами бездротового зв'язку (організації ефірного мовлення) або повідомляють за допомогою кабелю, проводу, оптичного волокна тощо (організації кабельного мовлення). Як і виробники фонограм, самі вони не створюють творів, а лише здійснюють їх використання через передачу в ефір чи по кабелю. Проте їх майнові інтереси також потребують захисту. З одного боку, на створення радіо- і телепередач витрачаються, як правило, значні кошти, які повинні окупатися за рахунок монопольного права на їх використання. З іншого, — під час виходу в ефір така передача може бути записана з мінімальними затратами і використана у подальшому іншими особами. У цих умовах організації ефірного мовлення повинні мати право на охорону своїх майнових інтересів.  2. Організації мовлення належить виключне право на використання її передачі у будь-якій формі, включаючи право на одержання винагороди за таке використання Ці права поширюються на будь-які передачі як створені цією організацією, так і іншою на замовлення та за рахунок першої. Виключне право на використання передачі мовлення означає право організації ефірного або кабельного мовлення дозволяти або забороняти вчинення таких дій: 1) здійснення (трансляція, ретрансляція) передачі (програми) організації мовлення; 2) записування (фіксування) передачі (програми) організації мовлення, якщо таке записування дає можливість сприйняття, відтворення та здійснення її за допомогою технічних засобів; 3) відтворення запису передачі (програми) організації мовлення; 4) представлення передачі (програми) організації мовлення публіці у місці, де встановлено вхідну плату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]