Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_VIDPOVIDI_1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
697.34 Кб
Скачать
  1. Класифікація злочинів.

Ст.. 12 КК Залежно від ступеня тяжкості злочини поділяються на: невеликої тяжкості - передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, або інше, більш м’яке покарання; середньої тяжкості - передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше п’яти років, тяжкі - передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше десяти років, особливо тяжкі - передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад десять років або довічне позбавлення волі.

За родовим об’єктом – відповідно до назв розділів ОЧ КК.

За характером суспільно небезпечних наслідків – матеріальні та нематеріальні.

За формою вини – умисні (особа усвідомлювала і передбачала настання суспільно небезпечних наслідків); необережні (особа усвідомлювала характер свого діяння, не передбачала настання наслідків); складена (складна) вина (особа діяла умисно, але необережно ставилась до наслідків).

За суб’єктом злочину – із загальним суб’єктом, із спеціальним суб’єктом.

За територіальною поширеністю – на території України, за межами території України.

  1. Кримінальна відповідальність (поняття, момент виникнення та припинення, форми реалізації).

Кримінальна відповідальність — різновид юридичної відповідальності, що полягає в застосуванні заходів кримінального покарання до фізичних осіб, винних у скоєнні злочину.

Кримінальна відповідальність виникає з моменту набрання обвинувальним вироком суду законної сили і закінчується, за загальним правилом, моментом припинення відбування покарання.

Кримінальна відповідальність реалізується в 3 формах: 1) є засудження винного, виражене в обвинувальному вироку суду, не пов’язане з призначенням йому кримінального покарання. Відповідно до ч.4 ст. 74 КК особа, яка вчинила злочин невеликої тяжкості, може бути за вироком суду звільнена від покарання, якщо буде визнано, що з урахуванням бездоганної поведінки сумлінного ставлення до праці цю особу на час розгляду справи в суді не можна вважати суспільно небезпечною; 2) є засудження особи, поєднане з призначенням їй конкретної форми покарання, від реального відбування якого вона звільняється. Відповідно до ч.1 ст.75 КК, якщо суд при призначенні покарання у виді виправних робіт, службових обмежень для військовослужбовців, обмеження волі, а також позбавлення волі на строк не більше 5 років, враховуючи тяжкість злочину, особу винного та інші обставини справи, дійде висновку пр. можливість виправлення засудженого без відбування покарання, він може прийняти рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням.; 3) є відбування призначеного винному судом покарання (наприклад, відбування покарання у виді позбавлення волі на певний трок).

  1. Поняття складу злочину та його значення.

Склад злочину - це сукупність встановлених кримінальним законом ознак (суб’єктивних та об’єктивних), що визначають вчинене суспільно-небезпечне діяння як злочин.

Такі характерні риси складу злочину: 1. Ознаки складу злочину встановлюються лише кримінальним законом, ні в якому іншому законодавчому акті ознаки злочину міститися не можуть; 2. Склад злочину утворює лише певна кількість встановлених кримінальним законом суб’єктивних та об’єктивних ознак, тобто склад злочину мо­же бути лише там і тоді, де і коли є повна сукупність ознак злочину, які встановлені законом; 3. Тільки вся сукупність встановлених кримінальним законом ознак може характеризувати певне суспільне небезпечне діяння як злочин.

Склад злочину – це завжди повна сукупність його ознак, не може бути неповного складу злочину. Відсутність хоча б однієї із ознак, які передбаче­ні законом вказує на відсутність злочину. В даному випадку можна говорити лише про суспільно-небезпечне діяння.

Поняття злочину і поняття складу злочину тісно пов’язані між собою, але не тотожні, тому що по-різному відображають суттєві ознаки одних і тих самих явищ суспільного життя - злочинів.

Поняття злочину відповідає на питання, що є загальним для усіх злочинів, а поняття складу злочину чим відрізняється один злочин від іншого. При цьому, поняття злочину є формою, а поняття складу злочину - змістом.

Функції склад злочину, як одного із найбільш важливих інститутів:

  1. Фундаментальну (що він є законною, єдиною, необхідною та достатньою підставою кримінальної відповідальності),

  2. Процесуальну (саме встановлення складу злочину визначає межі його розслідування.),

  3. Розмежувальну (саме за допомогою складу злочину відмежовується один склад злочину від іншого, злочинна поведінка від незлочинної.)

  4. Гарантійну (особа, яка вчинила суспільне небезпечне діяння, повинна нести відповідальність саме за той злочин, який вона вчинила. Точне встановлення складу злочину є гарантією забезпечення законності та дотримання прав громадянина.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]