Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_VIDPOVIDI_1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
697.34 Кб
Скачать
  1. Залишення в небезпеці (ст. 135 кку)

Об’єктом злочину є життя та здоров’я особи.

Потерпілим від цього злочину є особа, яка характеризується сукупністю двох ознак. Так, вона: перебуває в небезпечному для життя стані; позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу або внаслідок іншого безпорадного стану.

Малолітнім визнається особа, яка не досягла 14-річного віку, старим – особа, яка досягла 75-річного віку (але на можливість усвідомлення винним цього вікового стану особи суттєво впливають не тільки фактичний вік останньої, а й зовнішній вигляд, ріст, стан здоров’я, наявність інвалідності та інші фактичні обставини), а хворим – інвалід, вагітна жінка. Особа, яка отримала серйозні травми чи отруєна, особа, хворобливий стан якої встановлено відповідними документами (медичним висновком, рішенням суду про визнання особи недієздатною внаслідок душевної хвороби чи недоумства тощо) або особа хворобливий стан якої через інші причини є явним для винного.

Іншим безпорадним станом можуть бути визнані втрата особою свідомості, перебування її у стані тяжкого наркотичного, токсичного чи алкогольного сп’яніння, у шоковому стані, викликаному, скажімо, пожежею, іншою стихією чи загибеллю близької їй людини, або у стані, коли особа фізично не в змозі виправити ситуацію, в якій вона опинилася.

З об’єктивної сторони злочин полягає у суспільно небезпечній бездіяльності, що виражається у залишенні без допомоги вказаної особи (залишення без допомоги передбачає невжиття особою заходів, необхідних для відвернення небезпеки для життя потерпілого.)

Злочин вважається закінченим з моменту ухилення від надання допомоги особі, що перебуває в небезпечному для життя стані, не залежно від того, на скільки ефективною могла бути така допомога. Настання суспільно небезпечних наслідків певного характеру є підставою для кваліфікації діяння за ч.3 ст.135.

Суб’єкт злочину спеціальний. Ним можуть бути лише дві категорії осіб, а саме ті, які: 1) первісно зобов’язані були піклуватися про потерпілого і мали можливість надати йому допомогу (ч.2 ст.135 прямо відносить до цих осіб матір новонародженої дитини); 2) самі поставили потерпілого в небезпечний для життя стан.

З суб’єктивної сторони злочин характеризується прямим умислом.

Кваліфікованим видом злочину є завідоме залишення без допомоги матері своєї новонародженої дитини (ч.2 ст.135), а особливо кваліфікованим – діяння, передбачене ч.1 або 2 ст.135, якщо воно спричинило смерть особи, залишеної без допомоги або інші тяжкі наслідки.

Під іншими тяжкими наслідками у ч.3 ст.135 розуміється спричинення потерпілому тяжких тілесних ушкоджень, зникнення його безвісти тощо.

  1. Неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров’я дітей (ст. 137 кку)

Об’єктом цього злочину є життя і здоров’я особи.

З об’єктивної сторони цей злочин полягає у невиконанні або неналежному виконанні особою своїх професійних чи службових обов’язків щодо охорони життя та здоров’я неповнолітніх, що спричинило істотну шкоду здоров’ю потерпілого (у ст..137 під цим слід розуміти. Зокрема. Ненадання безоплатної медичної, психологічної тощо допомоги, не проведення безоплатного протезування дітям – інвалідам, ненадання необхідної допомоги дітям хворим на СНІД та інші невиліковні тяжкі хвороби, прийняття на роботу дітей без попереднього медичного огляду і висновку про відсутність протипоказань до праці тощо. Під істотною шкодою розуміються наслідки у вигляді заподіяння неповнолітньому легкого тілесного ушкодження).

Суб’єктом злочину є особа, на яку покладено професійні чи службові обов’язки щодо охорони життя та здоров’я неповнолітніх.

З суб’єктивної сторони злочин характеризується тільки необережністю до діяння і до наслідків.

Кваліфікуючими ознаками злочину (ч.2 ст.137) є смерть неповнолітнього або інші тяжкі наслідки. При цьому смерть неповнолітнього може настати як внаслідок злочинних дій інших осіб, так і внаслідок нещасного випадку або самогубства. До інших тяжких наслідків слід відносити заподіяння потерпілому тяжкого або середньої тяжкості тілесного ушкодження, зникнення його безвісти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]