Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPZK_33.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
125.95 Кб
Скачать

Велика британія

ВБ - конституційна монархія. Конституцію заміняє ряд актів, в яких встановлена структура основних органів державної влади, їх повноваження і порядок освіти, права і свободи людини і громадянина.

Глава  держави - монарх (з 1952 р. - королева). Королева володіє виключним правом призначати прем'єр-міністра і доручає йому формування кабінету міністрів, а також відкривати сесії парламенту.Королева ВБ – ЄЛИЗАВЕТА2

Вищий орган законодавчої влади - двопалатний парламент, який складається із палати лордів і палати громад.Палата лордів (верхня палата) складається  з  спадкоємних і довічних перів, 2 архієпіскопів і 24 старших єпіскопів англіканської церкви. В 1999 році в палаті лордів була проведена реформа, в ході якої  кількість  спадкоємних перів скорочено з 750 до 92. Право на участь в діяльності палати зберегли лорди, титул яким було присвоєно монархом в знак визнання їхніх особистих заслуг.  В рамках реформи палати лордів скасовано пост лорда-канцлера, а посада спікера стала називатись лорд-спікер. Лорд-спікер обирається членами палати лордів терміном на 5р. не більше  двох разів поспіль. Палата лордів є вищою апеляційною судовою інстанцією. Нинішня Палата лордів має 789 членів. Палата громад (нижня палата) складається з 646 депутатів, які обираються шляхом загального рівного таємного і прямого голосування терміном  на 5р.

Глава виконавчої влади - монарх, глава уряду - прем'єр-міністр, якого призначає королева. Уряд складається з членів кабінету і державних міністрів, які не входять в кабінет. Члени уряду повинні бути членами палати громад.

ЧЕХІЯ

Чехія - парламентська республіка з президентською формою правління. діє конституція від 16 грудня 1992 р., набрала чинності з 1 січня 1993 р.,

Глава держави - президент, що обирається обома палатами парламенту на  (згідно зі змінами в конституції з 1 жовтня 2012 р. президент буде обиратись шляхом загального прямого і тайного голосування абсолютною більшістю голосів на 5 років). Одна й та ж особа може обиратися на цей пост не більш як на два строки поспіль.  Президент  Чеської Республіки  - Вацлав КЛАУС.

Законодавчий орган - двопалатний парламент, що складається з палати  депутатів - 200  депутатів, і  Сенату - 81 сенатор.  Палата депутатів обирається на основі системи пропорційного представництва на , а сенат -  на основі мажоритарної системи строком на , при цьому  1/3 його складу оновлюється кожні 2 р. При збігові певних обставин президент  може  розпустити Палату депутатів,  Сенат розпустити не можна. Сенат розглядає і приймає державний бюджет, міжнародні договори, конституційні закони, які приймаються тільки трьома п'ятими голосів. Палата  депутатів  може поставити питання про недовіру уряду за вимогою не менш як 50 парламентаріїв. Найвищим виконавчим органом влади є уряд на чолі з головою, який підзвітний Палаті депутатів.

Бразилія

Бразилія - федеративна республіка. Діє конституція від 5 жовтня 1988 року з останніми змінами від 1994 і 1997рр.

Глава держави  президент.  Він є головно ком. Збройних сил. Президент і віце-президент обираються населенням шляхом прямого і таємного голосування строком на . Кандидатом в президенти може бути бразилець від народження , якому виповнилось 35р. Президент може бути обраний і на повторний термін. Якщо на виборах ні один з кандидатів не одержав абсолютної більшості голосів (50 % +1), то проводиться другий тур голосування, в якому беруть участь два кандидати, які набрали більшість голосів. Для перемоги в 2 турі достатньо простої більшості.  Президент - Ділма Вана РУССЕФФ (жін.).

Законодавча влада  здійснюється  Національним конгресом,який  складається з двох палат: палати депутатів і  федерального сенату. Вибори проводяться прямим загальним і  таємним голосуванням за системою пропорційного представництва від кожного штату і Федерального округу терміном на 4р. Кількість депутатів встановлюється в залежності від чисельності населення. Сенатори обираються населенням шляхом прямого і таємного голосування за мажоритарним принципом терміном на . Склад федерального сенату поновлюється кожні 4р. поперемінно на одну і дві третини. Від кожного штату і Фед. округу обирають по 3 сенатори. 

Виконавча влада здійснюється президентом і сформованим ним урядом. Повноваження президента і очолюваного їм уряду обмежені.

ІТАЛІЯ

Італія - парламентська республіка. Чинна Конституція Італійської Республіки, ухвалена 22 грудня 1947 р.; набрала чинності 1 січня 1948 р.  Глава держави - президент республіки, який обирається на спільному засіданні 2 палат парл. за участі представників областей. Вибори здійснюються таємним голосуванням.Пр республіки, який не може бути молодше 50р, обирається на 7р.Повноваження глави держави досить великі:1)промульгує закони, 2)призначає посадових осіб 3)ратифікує міжнародні договори 4)помилування 5)головнокомандуючим Збройними силами 6)призначає референдум, 7)повідомляє про стан війни.

Законодавчий орган - парламент, який складається з двох палат: палати депутатів (нижня палата) і сенату республіки (верхня палата). Палата депутатів складається з 630 членів, які обираються загальним і прямим голосуванням строком на 5р. Депутатом  може бути виборець, який досяг 25р. Сенат складається з обраних і довічних сенаторів. 301 сенатор обирається в областях заг і пр голосуванням виборців, які досягли 25 років.  Сен. можуть бути обрані кандидати, яким 40 років. Кожний бувший президент є довічним сенатором по праву, якщо відмовиться. Пр І може призначити довічними сенаторами 5 громадян, які прославили республіку досягненнями в соц., худ. і літ. галузях. Строк- 5 р

Виконавча влада здійснюється Радою Міністрів. Президент призначає голову Ради Міністрів і за її пропозицією - міністрів. Уряд приносить присягу президенту і повинен отримати довіру обох палат парламенту.

ЯПОНІЯ

Японія - конституційна монархія. Діє Конституція, ухвалена парламентом 24 серпня 1946, яка набрала чинності 3 травня 1947 р. з наступними поправками. 

Глава держави - імператор. Імператорський трон успадковується членами імператорської сім'ї по чоловічій лінії. Згідно з Конституцією, імператор не має суверенної влади. Всі дії, які стосуються державних справ, імператор має здійснювати за порадою і зі схвалення Кабінету міністрів, що несе відповідальність за них. Глава держави - АКІХІТО

Найвищим законодавчим органом держави є парламент, який складається з двох палат: Палати представників(нижньої) і Палати радників (верхньої).  Палата представників з 480 депутатів, які обираються терміном на 4 роки. 300 обираються в одномандатних округах, а 180 за системою пропорційного представництва за партійними списками. Кандидат має право брати участь у виборах як за одномандатним, так і за партійним списком. Палата радників (верхня) складається із 242 членів, які обираються терміном на 6 років. Склад палати радників оновлюється наполовину кожні 3р. Обидві палати обираються на основі загальних прямих виборів при таємному голосуванні. Законопроект вважається прийнятим, якщо він схвалений обома палатами парламенту простою більшістю голосів. У разі незгоди між палатами вирішальне слово залишається за Палатою представників. 

Виконавча влада здійснюється урядом (Кабінет міністрів) на чолі з прем'єр-міністром, який обирається парламентом з числа його членів. Прем'єр-міністр призначає міністрів, при цьому більшість їх має бути обрана з числа членів парламенту. Кабінет міністрів відповідає перед парламентом.

КАНАДА

Канада федеративна держава у складі Співдружності, на чолі з Великою Британією. Діє Конституція Канади, яка набрала чинності 17 квітня 1982 р.

Глава держави - королева Великобританії,  представлена в особі генерал-губернатора. Генерал-губернатор призначається королевою за рекомендацією прем'єр-міністра Канади, як правило, терміном на 5 років.

Законодавча  влада належить королеві в особі генерал-губернатора і парламенту.  Парламент складається з двох палат – сенату і палати громад. До сенату входять 105 членів-представників провінцій і територій за нормою.Сенатори призначаються генерал-губернатором за рекомендацією прем'єр-міністра. Сенатор повинен бути не молодшим ніж 30 років і не старшим 75. Виборче право надається громадянам Канади і британським підданим, які досягли 18 років  і прожили в Канаді не менше року до  виборів. Він обирається з числа депутатів на першому засіданні новообраної палати громад.Палата громад складається з 308 членів, які обираються прямим загальним голосуванням терміном на 5 років

Виконавча  влада  належить  королеві в особі генерал-губернатора і уряду, який складається з прем'єр-міністра і міністрів. Партія,  яка здобула на виборах більшість правлячою і формує уряд. Члени кабінету є членами палати громад. Прем'єр-міністр призначається генерал-губернатором, міністри - прем'єр-міністром. Уряд відповідає перед парламентом. Кожна  провінція очолюється лейтенант-губернатором і має парламент і уряд

КИТАЙ

Китай - республіка. В країні діє Конституція КНР від 4 грудня 1982 р. Відповідно до Конституції КНР у Китаї на центральному рівні існують 6 владних структур: Всекитайські Збори народних представників, Голова КНР, Державна Рада, Центральна Військова Рада, Верховний Народний Суд і Верховна Народна Прокуратура.  Всекитайські Збори народних представників (ВЗНП) - вищий орган державної влади, його повноваження охоплюють 4 аспекти: законодавчий, призначення й заміну кадрів, прийняття рішень і контрольний.  Законодавча влада:ВЗНП повноважні вносити виправлення у Конституцію КНР, розробляти й виправляти основні закони держави.ВЗНП повноважні обирати, призначати і звільняти з посади працівників чи керівників інших вищих органів державної влади. ВЗНП здійснюють контроль за дотриманням Конституції КНР. Згідно Конституції КНР Державна Рада, Верховний Народний Суд і Верховна Народна Прокуратура формуються Всекитайськими Зборами народних представників, підзвітні й підконтрольні йому. сесії ВЗНП скликаються Постійним Комітетом ВЗНП раз на рік. ВЗНП кожного скликання обираються на 5 років. ВЗНП  обирає Голову КНР і його заступника. Строк повноважень Голови КНР і його заступників - 5 років, вони можуть обиратися на наступний термін, але не більш ніж на два терміни. 

Постійний Комітет ВЗНП - постійно діючий орган вищого державного владного і законодавчого органа, виконує вищі владні і законодавчі повноваження(голова, заступники, начальник секретаріату і членів).Вибори депутатів ВЗНП проводяться під керівництвом Постійного комітету ВЗНП. Термін повноважень Постійного комітету – 5р. Члени ПК ВЗНП не можуть займати посади у державних адміністративних, судових і прокурорських установах.ПК ВЗНП повноважний: 1)давати роз'яснення статей Конституції;2) виправлення у закони. Спеціальні комісії являють собою постійні робочі органи ВЗНП, в обов'язок яких входить вивчати, розглядати і складати проекти документів сесії.

Голова КНР - глава держави, верховний представник КНР. Інститут Голови держави - самостійний орган державної влади, важлива складова частина державного устрою. Відповідно до Конституції КНР, у сферу повноважень Голови КНР входить: 1)промульгація;2)амністія, 3)видавати укази про надзвичайний стан, 4)повідомляти про стан війни, мобілізацію 5) ратифікувати; 6)вручати нагороди. Голова держави підкоряється ВЗНП.

Державна Рада КНР(уряд) - виконавча влада належить Державній раді,  яка є відповідальною перед ВЗНП та їх Постійним комітетом і їм підзвітна.  Кандидатуру на посаду Прем'єра висуває Голова КНР, затверджує ВЗНП. Інші члени Держради висуваються Прем'єром, затверджуються ВЗНП або його Постійним Комітетом.Термін повноважень-5р.Прем'єр,заступники, голови  комітетів  не  можуть  призначатися  на ці посади більш ніж на 2 терміни підряд.Відповідно до Конституції КНР, Держрада КНР має широку сферу функцій, що зводяться до наступного: адміністративне законодавство, право законодавчих пропозицій, адміністративна влада, економічне керівництво, зовнішньополітична влада, керівництво соціальним життям та інші функції, доручені ВЗНП і ПК ВЗНРП.

Верховний Народний Суд  є носієм верховної юрисдикції і судової автономії, приймає рішення відповідно до закрну. За Конституцією і відповідними законами, ВНС виконує три роди функцій: 1) Розгляд найбільш важливих у загальнодержавному масштабі справ; справи, які ВНС вважає за необхідне розглянути. 2) Здійснює нагляд за роботою народних судів нижчих ступенів 3) роз'яснення юридичних понять і законів.Голова ВНС обирається сесією ВЗНП, термін повноважень – 5р. років, найбільший термін не перевищує двох скликань. Верховна Народна Прокуратура - вищий орган державного нагляду над виконанням законів. Головним завданням ВНП є здійснення керівництва місцевими народними прокуратурами у справі нагляду за проведенням законів. ВНП підзвітна і підконтрольна ВЗНП і ПК.За Конституцією і відповідними законами, до обов'язків ВНП входить: 1)здійснювати керівництво місцевими народними прокуратурами у справі нагляду за проведенням законів;2) слідство у справах, які стосуються корупції, розкрадань, зазіхань на права громадян; 3)опротестовувати у ВНС справи, за якими народним судом будь-якої інстанції винесено помилковий вирок чи рішення;4)давати роз'яснення законів. Центральна Військова Рада КНР (ЦВР КНР) - вища військова командна установа держави, що керує всіма збройними силами країни, яка складається з голови ЦВС, його заступників і членів ради. Голова ЦВР відповідальний перед ВЗНП і ПК ВЗНП.

ІНДІЯ

Індія - федеративна республіка у складі Співдружності, очолюваної Великобританією. Діє Конституція, яка набрала чинності 26 січня 1950 р., з наступними змінами. В минулому протягом 200 років була колонією Великобританії. 15 серпня 1947 р. у країні проголошено незалежність. До 1950 р. була домініоном Великобританії. 26 січня 1950 р. була оголошена суверенною республікою. 

Глава держави - президент республіки, який обирається на 5 р. колегією виборців, що складається з виборних членів двох палат парламенту і членів законодавчих зборів штатів. Президент може переобиратися будь-яку кількість разів. Він наділений правом 1)розпускати законодавчі збори штатів, 2)звільняти уряди штатів і запроваджувати так зване президентське правління. У разі відсутності або смерті президента його функції виконує віце-президент, який обирається членами обох палат парламенту строком на 5 років. Віце-президент не може бути членом парламенту або членом законодавчих зборів будь-якого штату. Віце-президент одночасно є головою Ради штатів за посадою. Президент Республіки Індія - Пратібха

Законодавча влада належить президентові і парламенту, який складається з двох палат: Ради штатів і Народної палати.Рада штатів. Cкл. з 245 членів, 12 з яких призначаються президентом, решта обирається за системою пропорційного представництва виборними членами законодавчих органів штатів строком на 6 років. 1/3 членів переобирається кожні 2 роки. Народна палата скл. з 545 депуатів, з яких  543  обираються населенням прямим загальним і таємним голосуванням строком на 5 років, 2 призначаються президентом.

Виконавча влада  на практиці зосереджена в руках прем`єр - міністра. Уряд формується парламентською більшістю і несе відповідальність перед Народною палатою. На чолі кожного з штатів стоїть губернатор, який призначається президентом. Кожний штат має свої законодавчі збори та уряд. Союзні території управляються центральним урядом. Коаліційний уряд сформований із представників Об'єднаного прогресивного альянсу (ОПА), який очолює партія Індійський національний конгрес(ІНК).

ПОЛЬЩА

Республіка Польща - парламентсько-президентська республіка. Діє конституція, прийнята Національними зборами 2 квітня 1997 р., схвалена на референдумі 25 травня 1997 р. Набрала чинності 17 жовтня 1997 р.

Глава держави - президент, що обирається громадянами Польщі терміном на 5р. на основі загального рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Одна і та ж особа може обиратися президентом не більш 2 разів підряд.  Президентом може бути обраний громадянин Польщі, який до дня виборів досяг 35 р і володіє правом бути обраним в сейм. Президент є вищим представником країни на міжнародній арені, призначає термін виборів до сейму і сенату, призначає голову Ради Міністрів, голову Верховного суду, начальника Генерального штабу Війська Польського, наділяється правом оголошувати надзвичайний стан в країні, є головнокомандувачем збройними силами. У разі неможливості виконання президентом своїх обов'язків,  його повноваження переходять до маршала сейму. Президент Республіки Польща - Броніслав КОМОРОВСЬКИЙ  Законодавча влада здійснюється двопалатним парламентом, який складається з сейму (нижня палата) і сенату (верхня палата), що обираються на термін шляхом таємного голосування на основі загального рівного і прямого виборчого права. Правом бути обраним в сейм має громадянин Польщі, що досяг до дня виборів 21 року, в сенат - 30 років. Депутати сейму і сенатори не можуть поєднувати свої мандати з важливими державними постами. Сейм налічує 460 депутатів. До складу Сенату-100 сенаторів. Після виборів обидві палати обирають своїх керівників - маршалів та їх заступників, які утворюють президії. Сейм і сенат, збираючись на спільні засідання для вирішення  виключно важливих питань, створюють Національні збори.  Виконавча влада належить президенту і Раді міністрів (уряду). Рада міністрів складається з голови Ради міністрів, призначених президентом. Уряд несе відповідальність перед сеймом. Президент за пропозицією прем'єр-міністра проводить зміни у складі Ради міністрів.

РОСІЯ

Російська Федерація - демократична федеративна правова держава з республіканською формою правління. На території республіки діє Конституція, ухвалена всенародним голосуванням 12 грудня 1993 року. 

Глава держави - президент, обирається громадянами РФ на основі загального рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування на не більше ніж на 2 строки поспіль. Президентом може бути обраний громадянин РФ, не молодший 35 років, який постійно проживає у РФ не менше 10 років.  Президент:1) призначає із згоди Державної Думи голову уряду, 2)приймає рішення про відставку уряду.3)формує і очолює Раду безпеки, 4)затверджує воєнну доктрину, 5)вводить надзвичайний стан, 6)призначає і звільняє вище командування Збройних Сил. 7)Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил РФ, 8) очолює Державну раду РФ - дорадчий орган 9)Призначає вибори Державної думи 10) кандидатури для призначення на посади суддів КС, ВерхС, Вищ.арбітражС. У всіх випадках, коли президент не може виконувати свої обов'язки, їх тимчасово виконує голова уряду, який при цьому не має права 1)розпускати Державну думу, 2)призначати референдум, 3)вносити пропозиції щодо  поправок в конституцію.  Президент РФ -  Володимир Володимирович ПУТІН

Законодавчим і представницьким  органом є Федеральні збори - парламент, який складається з двох палат - Ради Федерації  і Державної думи.До Ради Федерації входять 166 членів  по 2 представники від кожного суб'єкта Російської Федерації (по одному від законодавчого і виконавчого органів державної влади суб'єкта). Представник від виконавчого органа призначається вищою посадовою особою суб'єкта РФ на строк його повноважень, від законодавчого - обирається законодавчим органом на строк повноважень цього органа. Державна дума складається з 450 депутатів, які обираються за пропорційною системою (пропорціонально кількості голосів, поданих за федеральні списки кандидатів у депутати, висунутих політичними партіями). Депутати Держдуми обираються громадянами на основі загального рівного і прямого виборчого права при таємному голосуванні терміном на 5 років. Депутатом Державної Думи  може бути обраний громадянин РФ, якому виповнився 21 рік і який має право брати участь у виборах. Одна й та ж сама особа не може бути одночасно членом Ради Федерації і депутатом Державної Думи.

Виконавчу владу здійснює уряд РФ. Він складається з голови уряду, 9 його заступників в тому числі 2 перших заступників голови уряду, керівника апарату уряду, міністра фінансів, 5 заступників голови і федеральних міністрів. Голова уряду призначається президентом за згодою Державної думи, може подати у відставку, яка приймається або відхиляється президентом. Президент також може прийняти рішення про відставку уряду. Перед новообраним президентом уряд складає свої повноваження. Уряд представляє Держдумі щорічні звіти про результати своєї діяльності, в тому числі з питань, поставлених Думою.Голова уряду РФ – МЕДВЕДЄВ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]