Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPZK_33.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
125.95 Кб
Скачать

Франція

Франція - республіка. Діє Конституція П'ятої республіки, прийнята на референдумі   28 вересня 1958 року.

Глава держави - президент.  Президент обирається загальним прямим голосуванням строком на 5р. Президент обирається абсолютною більшістю голосів. Якщо цієї більшості не набрано в першому турі голосування, проводиться другий тур. Президент 1)призначає прем'єр-міністра і за поданням останнього - міністрів без затвердження їх парламентом, 2)має право розпускати Національні збори, 3)головує в Раді міністрів, у Вищій раді оборони, 4)є верховним головнокомандувачем збройними силами, 5)виносить на референдум проекти законів, 6)Очолює Вищу раду магістратури. Президент –ОЛЛАНД 2012.

Згідно з Конституцією 1958 року створено  Конституційну раду - вищий орган, який здійснює контроль над дотриманням Конституції. До ради входять 9 членів, які призначаються на 9р. (їхній мандат не відновлюється), і всі колишні президенти республіки довічно. Конституційна рада оновлюється на 1/3 кожні Зр. 3 членів ради призначаються президентом, 3 - головою Національних зборів. Голова Конституційної ради призначається президентом з числа членів. Конституційна рада:1)контроль за виборами президента, депутатів і сенаторів,2)стежить за правильністю проведення референдумів і оголошує їх результати. Запити до цього органу можуть надсилати президент, прем'єр-міністр, голови обох палат парламенту, а також група депутатів або сенаторів, що налічує не менше 60 осіб. Рішення Конституційної ради оскарженню не підлягають. Вони обов'язкові для всіх державних властей, адміністративних і судових органів.  Законодавча влада здійснюється парламентом, який складається з двох палат: Національних зборів (нижня) і Сенату (верхня). Національні збори обираються за мажоритарною системою у 2 тури строком на .  Палата Національних зборів складається з 577 членів: 555 членів обираються шляхом прямого, загального і таємного голосування за мажоритарною системою в 555 одномандатних виборчих округах у метрополії і 22 члени - в заморських департаментах і територіях. Сенат обирається колегією виборщиків, яка складається з депутатів обласних, генеральних, муніципальних рад, строком на 6 років з поновленням кожні 3 роки на 1/2. Вибори проходять за пропорційною системою в департаментах, де обираються по 4 сенатора і більше  за мажоритарною системою в департаментах, де обираються по 3 сенатора і менше. Сенатором може бути обраний громадянин віком від 24 років. Після реформи Сенату 2010 р.  кількість сенаторів складає 348 чоловік

Виконавча влада здійснюється Президентом і Радою Міністрів (урядом). Президент призначає прем'єр-міністра і за його поданням - міністрів.  Член парламенту не може бути одночасно членом уряду. Уряду не потрібний вотум довіри, однак він може бути відправлений у відставку через вотум недовіри, оголошений більшістю в Національній асамблеї.

США

США - федеративна республіка. Діє Конституція Сполучених Штатів Америки, ухвалена 17 вересня 1787 р.У подальшому була доповнена поправками. До федерації США входять 50 штатів і 1 федеральний округ Колумбія.

Глава держави - президент. Президент і віце-президент обираються двоступеневими виборами терміном на . Президентські вибори проводяться у високосний рік одночасно з виборами до конгресу. Термін перебування на посаді президента обмежений 8 роками. Президент не має права розпускати конгрес. В разі усунення президента з його посади, а також його смерті або відставки віце-президент стає президентом і має право призначити нового віце-президента за схваленням більшості голосів в обох палатах конгресу США. Президент - головнокомандувач збройними силами США.Барак Хусейн ОБАМА Законодавча влада належить кoнгресові, який складається з двох палат: сенату і палати представників. До сенату входять по 2 сенатори від кожного штату, які обираються прямим рівним голосуванням терміном на 6 років. Кожні 2 роки склад сенату оновлюється на 1/3.Палата представників (435 членів) обирається прямим рівним голосуванням за мажоритарною системою представництва терміном на . Сенат 1) може бути ініціатором будь-яких законопроектів 2)може скасувати чи змінити будь-який законопроект, внесений палатою представників. 3)ратифікує міжнародні договори, укладені президентом, 4)затверджує призначення, зроблені президентом.  Виконавча влада належить президентові. Президент призначає міністрів зі згоди сенату. Конгрес не може приймати вотум недовіри уряду. Правляча партія - Демократична партія. До складу уряду входять 3 представники республіканської партії. Штати мають свої законодавчі і виконавчі органи влади, структура і компетенція яких визначається конституціями штатів. Законодавчими органами штатів є двопалатні або однопалатні законодавчі збори. Виконавча влада у штатах здійснюється губернаторами, які обираються населенням штатів на термін від 2 до 4 років.  

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]