Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursach.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
204.8 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

КИЇВСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ КОЛЕДЖ

ІМЕНІ АНТОНА МАКАРЕНКА

Курсова робота На тему: «Світові тенденції розвитку освітніх систем. Основні стандарти і зміст освіти, вітчезняній і зарубіжній педагогічний досвід»

Виконав студент

Групи 34 БП

Махинич Г.Ф.

Перевірив викладач:

Горишняк Т.М.

Київ 2011

Зміст

Вступ 3

1.Загальна характеристика змісту освіти 5

2.Стандарти освіти 10

3.Моніторинг розвитку системи освіти 14

Моніторинг не є окремою управлінською функцією. Він виступає, скоріше, як складовий компонент таких управлінських функцій, як аналіз і контроль, система вимірювання динаміки якісно-кількісних змін об'єкта. 14

Моніторинг - це "градусник", що дозволяє виміряти "температуру" - стан об'єкта. 14

4.Педагогічний досвід 24

5.Педагогічні технології навчання 29

Таким чином, «педагогічна технологія» є тим педагогічним феноменом, що зосереджує в собі можливість рішення багатьох задач, а саме істотне - може допомогти в особистісному удосконалюванні самого педагога-вихователя, формуванні в ньому таких якостей, як толерантність, щирість, креативність». 35

Висновки 36

Список використаної літератури 38

1.Н. П. Волкова Педагогіка 38

2.Посібник Київ Видавничий центр «Академія» 2001 38

3.Бухаркина М.Ю., Мойсеева М.В., Петров А.Е., Полат Е.С. Новые педагогические и информационные технологии в системе образования: Учеб. пособие для студ. пед. Вузов и системы повышения квалиф. пед. кадров / Под ред. Полат Е.С. - М.: Издательский центр “Академия”, 1995. - 38

Вступ

Актуальність теми. На шляху державотворення України особливе місце, роль і значення належить освіті. Докорінна зміна підходів до неї та соціокультурної політики в цілому, яку переживає сучасний світ, акцентує увагу на розвитку людини, її особистісних якостей. Людина - вічний творець духовних і матеріальних благ, носій цивілізації, її політичного і освітнього поступу.

Природа і суспільна громада вичленила освітян в когорту людей, наділених творчим пошуком знань, покликаних відповідально переносити їх новим поколінням суспільства, громадянам країни.

Інтеграція України у загальноєвропейський простір все більш явно ставить у центр вітчизняної системи освіти пріоритет людської особистості. У цих умовах ключовою фігурою стає педагог як носій загальнолюдських цінностей, як утворювач творчої особистості. Складність і неоднозначність змін, що відбуваються у нашому суспільстві, ставлять педагога перед необхідністю ціннісного самовизначення, вимагають від нього реалізації демократичних і гуманістичних принципів у педагогічній діяльності, підвищення рівня його загально-педагогічної діяльності та професійної культури. Все це можна досягти використовуючи в навчально-виховному процесі інноваційні педагогічні технології.

Головна суть цих змін полягає в осмисленні та вивченні культуротворчого досвіду, в аналізі і рефлексії цілісного педагогічного процесу, причин труднощів і їхнього подолання, прогнозуванні результатів, що виникають і наслідків рішень, що приймаються, корекції здійснення педагогічного процесу, встановленні необхідних комунікативних зв’язків, їх регуляції та підтримки, в піднятті від окремих педагогічних функцій до їхньої системи, від типових педагогічних технологій до інноваційних, творчих, особистісно-орієнтованих, які перетворили суперпозицію педагога та субординаційну позицію вихованця в особистісно рівноправні позиції.

Технології такого типу сприяють формуванню професійної культури педагога, “запуску” внутрішніх механізмів розвитку особистості шляхом впровадження в педагогічний процес новітніх педагогічних технологій.

Вміле та активне використання цих технологій, готовність викладача до творчого пошуку разом з студентами, уміння створити атмосферу продуктивного пізнання сприятиме ефективному засвоєнню матеріалу останніми та збільшить інтерес до навчання.

Мета роботи. Визначення періоду появи та запровадження технології в педагогічній науці та вибір найбільш ефективних інноваційних педагогічних технологій для раціонального використання в навчально-виховному процесі.

Об’єкт дослідження. Педагогічна технологія, тобто детально продумана модель сумісної діяльності щодо проектування, організації та проведення навчально-виховного процесу з безумовним забезпеченням максимально комфортних умов як викладачу, так і студенту.

Предмет дослідження. Використання та впровадження інноваційних педагогічних технологій в навчально-виховний процес.

Завдання дослідження:

  • висвітлити історію запровадження технологій в педагогіці;

  • навести різні підходи щодо класифікації педагогічних технологій;

  • запропонувати методологічні особливості впровадження педагогічних технологій в навчально-виховний процес;

  • розкрити сутність найбільш ефективніших інноваційних педагогічних технологій.

  • Методи. У даному дослідженні були використані такі методи як:

  • інтерпретації та узагальнення практичного досвіду;

  • вивчення продуктів по даному дослідженню;

  • аналіз та синтез зібраних матеріалів;

  • порівняння;

  • аналогії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]