Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
102.44 Кб
Скачать

Зміст

Вступ………………………………………………………………..2

  1. Історія виникнення грошей………………………………..4

  2. Концепції виникнення грошей…..………………………..11

2.1. Поява грошей як результат еволюційного розвитку товарного обміну....................................................................................11

2.2.Роль держави у творенні грошей...................................14

3. Концепції сутності грошей.......................................................17

3.1. Гроші як загальний вартісний еквівалент...................17

3.2. Гроші як технічний інструмент обміну товарів..........20

4. Сучасні кредитні гроші………………………………………..23

4.1. Форми грошей та їх еволюція…………………………23

4.2. Кредитні гроші………………………………………….24

4.3. Якісні властивості грошей……………………………..28

Висновки…………………………………………………………...31

Список використаних джерел……………………………………33

Вступ

Ринкову економіку неможливо уявити без розвинутої грошової системи з різноманітними механізмами регулювання грошового обігу, грошової маси, валютного регулювання. Для цього необхідні знання сутності й функцій грошей. Ці питання є досить складними, суперечливими і багатогранними. Оскільки підходи до їх вирішення дуже різноманітні, іноді навіть протилежні один одному, як і в класичних працях науковців, так і в дослідженнях сучасників, то є очевидною складність грошей як об’єкта вивчення і теоретичного пізнання. Проблема суті сучасних грошей набула особливої гостроти, бо без глибокого розуміння їх природи не можна ні будувати сучасну грошову систему, ні ефективно регулювати її. А це особливо важливо у період трансформації економічної системи України, становлення національної грошової системи.

Дослідженню питання грошового обігу та походження грошей приділено чимало праць провідних науковців, написано багато підручників та книжок такими провідними авторами як Гальчинський, Ватаманюк та ін.

Метою дослідження концепцій виникнення грошей є вивчення функціонування грошового обігу та самих грошей. Не можна досконало пізнати суть грошей, не пізнавши причини їх виникнення, походження, не з’ясувавши їх природу, не дослідивши історичний розвиток, зокрема, розвиток та зміну функціональних форм грошей. При дослідженні виникнення грошей частково можна простежити розвиток як самого суспільства так і відносини між окремими країнами та націями. Отже, будучи предметом попиту, гроші впливають на ринок товарів і послуг. Стан грошового обігу може привести до змін умов економічної рівноваги. Так, при інфляції люди по – іншому підходять до розподілу своїх доходів між заощадженням і споживанням, ніж у періоди стабілізації цін.

Завдання роботи дослідити основні концепції виникнення грошей, дослідити походження грошових номіналів. Особливого значення вивчення грошей набуває для розуміння функціонування ринкової системи економіки.

Методи дослідження: науковий метод,порівняльно-історичний метод, економічного аналіз‎у.

Дослідники: К.Маркс, А.Сміт, М.Вебер, Е.Дюркгейм, Нікітіна М.Г., Юхименко П. та інші.

Історія виникнення перших грошей

Поява монет — явище аж ніяк не випадкове, а цілком закономірне, обумовлене усім ходом історичного розвитку людства. Гроші, грошова форма вартості є кінцевий результат розвитку усіх форм вартості.

З розширенням обміну для виконання функції загального еквівалента з'явився особливий товар, по самій природі своєї найбільш придатний для цієї мети,— шляхетні метали. Вони дуже швидко витиснули зі оберту різні види неметалевих грошей. Первісне золото і срібло обмінювали просто по вазі у виді злитків. Перехід від вживання грошей у формі злитків найрізноманітнішої форми (бруски, лозини, кільця й ін.) до карбованої монети виник у результаті підйому виробництва на більш високу ступінь, коли обмін став життєво необхідний для передових в економічних відносинах країн і народів.

Переваги металевих грошей перед будь–якими формами примітивних засобів обміну полягали у тому, що металеві гроші практично не піддавалися псуванню і їх можна було зберігати як скарб, який завгодно тривалий час; також володіючи великою вагою в малому обсязі, вони значно полегшували своє транспортування. Нарешті, вони легко поділялися на частини, перетворюючись в гроші меншої вартості, що дуже полегшувало здійснювання дрібних торговельних операцій. У багатьох країнах оберт різних видів металевих грошей, насамперед злитків, передувало появі власне монет. Засилання на золоті і срібні гроші ми знаходимо в давньоєгипетському законодавстві ( друге тисячоріччя до нашої ери), у священних книгах древньої Індії, у Біблії. Срібні гроші були широко поширені на рубежі третього і другого тисячоріч до нової ери в Китаї і Месопотамії. Не слід думати, що метали відразу витиснули всі попередні форми грошей. Між ними і численними видами еквівалентів йшла тривала боротьба. В міру збільшення суспільного багатства роль загального еквівалента закріплюється за дорогоцінними металами (сріблом, золотом), що у силу своєї рідкості, високої цінності при малому обсязі, однорідності, подільності й інших корисних якостях були, можна сказати, приречені виконувати роль грошового матеріалу в плині тривалого періоду людської історії.[3]

У Греції до введення монети оберталися залізні лозини, що називалися оболами. Шість лозин складали драхму (пучок, жменя). Драхмою згодом стала називатися давньогрецька срібна монета. У древній Італії до появи монет, грішми служили мідні злитки, у великому числі (близько 300 кг) знайдені в цілющому священному джерелі Аква Аполинарис. У Північному Причорномор'ї біля давньогрецької колонії Ольвіі знайдені скарби бронзових наконечників стріл, що відрізнялися від бойових,— у них не було втулки, а лопатки були тупі. Їхнім єдиним призначенням було обслуговування дрібної роздрібної торгівлі. При збереженні форми наконечника стріли вони по суті своєї були вже монетами.

Спочатку знаки повноцінних грошей теж надходили у виді металевих монет (спочатку мідь, бронза, потім роль грошей надовго закріпилася за золотом). Чому саме золото грає в історії розвитку грошей вирішальну роль. Золото – це річ, а гроші не є річ. Золото виконує чисто суспільну роль. З іншого боку, його важко зробити (добути, обробити), тобто воно задовольняє визначенню грошей.

У порівнянні з іншими металами (крім відкритих у ХХ століття) золото має більш високу вартість, не іржавіє згодом, має подільність (що дуже важливо!); а потім у багатьох (так майже у всіх народів світу) був культ Сонця, а золото на сонці має такий само блиск, як і світило. Нарівні з ними такі якості, як портативність, легкість у карбуванні, приємливість скрізь, де розвинута торгівля. Здається, що не останню роль у твердженні золота як синоніма багатства, грошей зіграли жінки. За даними археологів, практично всі кращі прикраси для прекрасної половини людства виготовлені з золота, причому найстарші з них датуються V–IV тис. до н.е.

Не випадково найдавніші карбовані монети з'явилися саме там, де обмін був найбільш інтенсивним,— у грецьких колоніях Малої Азії, що були торговельним стиком між малоазіатськими державами і Грецією. Питання про конкретний центр, де вперше приступили до карбування монет, є спірним. В даний час прийнято вважати, що перші монети з'явилися в Китаї в XII в. до н.е., а потім — на початку VII в. до н.е. у малоазійській державі Лідія в правління царя Гигеса.

Цілідійські монети чеканилися з електра — природного сплаву золота і срібла. Форма їх ще не кругла, а бобовидна. Зображення на лицьовій стороні замінене жолобками, а з іншої сторони трьома прямокутними вдавленнями, що є слідами примітивного верхнього штемпеля. Слово "монета" уперше з'явився як титул богині Юнони в 279 р. до н.е. у Римі. Першим, хто зобразив свій профіль на монеті, був Олександр Македонський.

Імовірно, трохи пізніше з'являються монети на грецькому острові Егина, але Егинська вагова система дуже широко поширюється наприкінці VII в. до н.е.

Перші монети з золота став чеканити знаменитий лідійський цар Крез у VI в. до н.е. Практично одночасно з карбованими з'являються монети, відлиті в спеціальних формах.

Найдавніші монети, відлиті в Китаї з бронзи у формі маленьких мотик і лопат, а також дисків, приблизно датуються ще більш раннім часом —XII–VIII в. до н.е. Можливо, що настільки ж древніми є перші монети Індії й Ассирії.

Незабаром основними монетними металами стали золото і срібло, а мідь і бронза обслуговували дрібні торговельні операції на місцевих ринках.

Співвідношення вартості золота і срібла ніколи не було постійним, але, як правило, встановлювалося в законодавчому порядку. В античний час, наприклад, віно коливалося від 1:10 до 1:16, на початку XX ст. -1:38—1:39. Варто особливо підкреслити, що перші монети, як правило, служили і ваговими одиницями. Тому назви древніх монет часто збігаються з найменуванням вагових одиниць. Однак вага монет дуже незабаром мінялася і від первісної ваги залишалася лише назва. Тому винятково важливо при аналізі грошових позначень, що зустрічаються в джерелах, враховувати різницю вагового змісту дорогоцінного металу в грошових одиницях у різні періоди їхньої історії.

На нашій території карбування монет, срібних і золотих, сходить до часів князя Володимира Першого (Київська Русь, кінець Х – початок ХІ ст.). У “Російській Правді” металеві гроші продовжували називатися “кунами”, але з'являються вже і срібні “гривні”. У XII – XV ст.. князі намагалися чеканити свої “ питомі ” монети. У Новгороді мали ходіння іноземні гроші – “ ефимки “ ( від “іохимсталеров” – срібних німецьких монет ). У Московському князівстві ініціатива карбування срібних монет належала Дмитрові Донському (ХІ в.), що почав переплавляти в російські “гривні” татарську срібну “гріш”. Іван III (кінець XV в.) установив, що право карбування монет повинне належати лише “старшому” із князів, власникові Московського престолу. При Івані Грозному відбулося перше упорядкування російської грошової системи. На початку його князювання в Московській державі вільно оберталися “московки” і “новгородки”, причому перші по своєму номіналі дорівнювали половині “новгородки”. На початку XVII століття на Русі установилася єдина грошова одиниця–копійка (на монеті був зображений вершник зі списом), що важив 0,68 грам срібла. Це приблизно відповідало ваги “новгородки”; продовжували чеканити і “московки” і “гріш” у виді півкопійки, а також “полушки” – чверть копійки. Крім того, у рахункову систему були введені карбованець, полтина, гривня, алтин, хоча карбування срібного карбованця стало правилом лише при Петрі I. Золоті гроші – “червонці” з'явилися в Росії з 1718 року. Випуск князями неповноцінних монет, псування срібних гривень шляхом їхнього обрізання, поява “злодійських” грошей вели до повсюдного зникнення повновагих монет, хвилюванням серед населення ( “мідний бунт” при царі Олександрі Михайловичі в середині XVII в.). Намагаючись знайти вихід із труднощів, уряд початок чеканити мідні гроші, додавши їм примусовий курс. Як наслідок, став ріст ринкової ціни срібного карбованця в порівнянні з номіналом, зникнення срібла зі оберт і його зосередження в лихварів і змінював, загальне підвищення товарних цін. Зрештою, мідні гроші були вилучені із оберту. Наприкінці XVII в. вага срібла в карбованцевих монетах був зменшений на 30 %. У Росії аж до XVII в. власний видобуток шляхетних металів майже була відсутня тому, монетні двори, що стали в XVII в. монополія держави, переплавляли іноземні гроші. Згідно “монетарної регалії” Петра I була накладена тверда заборона на вивіз із країни злитків дорогоцінних металів і повноцінних монет, тим часом як вивіз зіпсованої монети дозволявся. Отже, золото і срібло стали основою грошового обігу. Біметалізм зберігався аж до кінця XIX століття. Однак, у Європі XVIII – XIX ст.. золоті і срібні монети ходили в обороті, платежах, і інших операціях поряд з паперовими грішми.[10]

Монети є найважливішим, а іноді єдиним джерелом по історії економіки, товарно–грошових відносин і торговельних зв'язків.

Монети, знайдені при археологічних розкопках у культурному шарі поселень або в могилах,— прекрасний матеріал, що датує. Нерозривним образом нумізматика зв'язана з метрологією. Цей зв'язок історично визначений тим обставиною, що на ранніх етапах розвитку грошових одиниць вони збігалися або принаймні були чітко фіксованою частиною вагових одиниць.

Потім в обороті стали використовуватися монети з неблагородних металів, у міру того як вартість золота росла. Після цього стали з'являтися знаки повноцінних грошей, виготовлених з папера.

Винахід паперових грошей приписують, звичайно, з більшою часткою умовності, древнім китайським купцям. Уперше вони почали друкуватися в 812 р.н.е. і одержали поширення до 970 р.н.е. У XV–XVIII гроші, виготовлені з папера, з'явилися в Європі і так сильно поширилися і прижилися, що стали основним замінником повноцінних грошей.

Спочатку у виді додаткових засобів обміну виступали розписки про прийняття товару на збереження , про сплату податків, видачі кредиту. Їхній оберт розширював торговельні можливості, але разом з тим, нерідко ускладнював розмін цих паперових дублікатів на металеві монети. Історія появи паперових грошей, цілком ймовірно, відноситься до I cт. до н.е. і зв'язана зі шкіряними грішми. У цей час у Китаї з'явилися гроші, виготовлені зі шкурок білих оленів. Вони мали форму чотирикутних пластинок і були постачені особливими знаками і печатками. Ці квитки володіли різною купівельною спроможністю і під страхом страти були обов'язкові до прийому.

Однак широке поширення паперових грошей починається з кінця XVII. У Європі появу паперових грошей зв'язують з досвідом Франції 1716–1720 р. Емісія паперових грошей, проведена банком Джона Ло, закінчилася невдачею. У Росії емісія паперових грошей – асигнацій уперше почалася в 1769 р. Передбачалося, що як і в інших країнах, що ризикнули ввести паперові гроші, їх можна буде при бажанні обміняти на срібло або золото. Але усе виявилося інакше. Уже до кінця століття надлишок асигнацій змусив призупинити розмін, курс асигнаційного карбованця, природно, почав падати, а товарні ціни рости. Гроші поділялися на “погані” і “гарні”. За законом Томаса Грехема, погані гроші витісняють гарні. Закон говорить, з оберту зникають гроші, ринкова вартість яких стосовно поганих грошей і офіційно встановленому курсові підвищується. Вони просто приховуються – у будинку, банківських сейфах. У XX в. виконавцями ролі “поганих” грошей виступали банкноти, що витісняли із оберту золото.

З часу першої світової війни, тенденція до припинення розміну банкнот на золото поширюється повсюдно. Перед центральними банками встала задача невсипущого контролю за грошовим обігом. Насправді, паперові гроші самі по собі корисної цінності не мають. Паперові гроші – символи, знаки вартості. Чому ж тоді відбувся повсюдний і в наслідку, що закріпився, відхід від золота? Найпростіше пояснення: паперові гроші зручні в оберті, їх легко носити із собою. Непогано згадати слова великого англійця Адама Сміта, що говорив, що паперові гроші повинні розглядатися як більш дешеве знаряддя оберту. Дійсно, в обороті монети стираються, частина шляхетного металу пропадає. До того ж, зростають потреби в золоті в промисловості, медицині, споживчої сфери. І головне – товарообіг у масштабах, обчислювальних трильйонами доларів, марок, карбованців, франків і інших грошових одиниць, золоту просто не під силу обслужити. Перехід до паперово–грошового оберту різко розширив рамки товарного обміну. Паперові гроші у відмінності від металевих є лише знаками вартості, представниками золота. "Паперові гроші лише оскільки знаки вартості, оскільки вони є представниками відомих кількостей золота, а кількість золота, як і всякі інші кількості товарів, є в той же час кількість вартості".

Паперові гроші – банкноти і казначейські квитки – обов'язкові до прийому як платіжний засіб на території даної держави. Їхня вартість визначається лише кількістю товарів і послуг, який можна купити на ці гроші. Отже, XX в. ознаменований переходом до оберту паперових грошей і перетворенням золота і срібла в товар, який можна купити за ринковою ціною.[4]

Отже, гроші виникали поступово,змінюючись з ходом людства в історії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]